17. února 2017

Má participativní rozpočet smysl?

(Pětka pro vás) Participativní rozpočet zjednodušeně znamená, že občané rozhodují o části obecních výdajů. Občané mají možnost předkládat vlastní projekty, které by se podle jejich názoru měly v jejich městské části realizovat. A to smysl určitě má. Občané žijí v určité lokalitě, dobře to tam znají, vědí, co je třeba zlepšit, a sami hlasováním rozhodnou, co bude realizováno.

Formu participativního rozpočtu zavádíme i na Praze 5. Věřím, že se občané i spolky aktivně zapojí do rozhodování a společně zrealizujeme zajímavé projekty.  Očekávám i přínos v širším kontextu. Důležitou součástí participativního rozpočtu jsou veřejná setkání a debaty o návrzích. Občané budou mít příležitost seznámit se s možnostmi městské části i s tím, jak se mohou podílet na tvoření města. Získané zkušeností lze využít i při sestavování rozpočtů v následujících letech.

Pilotní projekt jsme zaměřili na investice do veřejných prostranství, sportovišť, volnočasových aktivit, zeleně a komunitních zahrad. Na základě získaných zkušeností i podnětů od občanů může dojít pro následující roky k rozšíření. V Evropě jsou například podporovány i projekty typu vzdělávání, slavností či sousedských setkávání.

 

Článek určen pro časopis Pětka pro Vás

Mgr. Zdeněk Doležal

předseda místního sdružení Újezd
člen oblastní rady ODS Praha 5
předseda klubu ODS při zastupitelstvu MČ Praha 5

Štítky:
komentář