14. října 2016

Maďarské referendum: Současný systém je nepřijatelný

Jak vážnou ránu zasadilo maďarské referendum o imigračních kvótách plánům evropské komise, že mezi členské státy přerozdělí 160 tisíc uprchlíků? A hrozí konec Evropské unie, jak před pár dny varoval předseda Evropské komise Jean Claude Juncker? O tom v pořadu Pro a proti diskutoval europoslanec za ODS Jan Zahradil.

Maďarské referendum a jeho následky

„Byl bych rád kdyby referendum znamenalo konec pana Junckera v čele Evropské Unie, což se bohužel asi nestane. V každém případě je to signál, že ten systém redistribuce uprchlíků, tak jak ho vymyslela Evropská komise, je nadále nepřijatelný," řekl Jan Zahradil.

„Začínám být alergický na slovo solidarita v této souvislosti. Zavání mi to morálním vydíráním,“ říká Jan Zahradil

Evropa před zkouškou, či před rozpadem?

Europoslanec Jan Zahradil si přeje především výraznou změnu podoby evropského společenství. „My si nepřejeme žádný chaotický rozpad Evropské unie, my chceme jinou Evropskou unii. Pružnou, vícerychlostní, která nebude své členy nutit k integraci za každou cenu. To ale naráží na generaci politiků pana Junckera."

Jak dál?

Logicky se tedy nabízí otázka, jak bude dál pokračovat evropský integrační proces. Podle Jana Zahradila je především čas na zcela zásadní reformu. „Měli bychom otevřít evropské smlouvy. Mimo jiné po obrovském políčku v případě brexitu. Chtěl bych, aby česká vláda vyjednala pro Českou republiku trvalé výjimky z azylové politiky i eurozóny. Moje představu je nová právní úprava celého fungování Evropské unie."
Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP