18. května 2016

Žádám prezidenta republiky o omluvu

Dnes jsem zaznamenal výrok pana prezidenta Zemana, že ctí presumci neviny a že i ze zásahu na Úřadu vlády zbyly jen nezdaněné kabelky. Podporuji tento výrok, také jsem vždy požadoval respekt k presumci neviny a k ústavnímu principu, že o vině a trestu rozhoduje jen soud a ne policie či státní zastupitelství.

 
Také vítám, že i on konečně pochopil, že zásah na Úřadu vlády byl zcela neadekvátní a nerozplétal žádnou obří korupční chobotnici, ale nanejvýš nezdaněné kabelky. Žádám prezidenta republiky ovšem o omluvu všem představitelům tehdejší vládní koalice, vždyť to byl on, kdo po setkání s panem Ištvanem prohlásil, že vládu pravice nejmenuje. Neboť by některým z jejích členů hrozilo trestní stíhání a zatčení.
 
V souladu s jeho zásadou, že jen idiot nepřizná svoji chybu, když ji udělá, ho vyzývám, aby uznal, že udělal chybu, když uvěřil panu Ištvanovi. Neboť tento pán spolu s panem Šlachtou a dalšími neoklamal jen prezidenta republiky, ale na slavné tiskové konferenci i celou českou veřejnost. A je již třeba toto připomenout a vyzvat všechny tehdejší účastníky k vyvození osobní odpovědnosti.
Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR
předseda oblastního sdružení