2. května 2016

Pokud půjdou peníze skutečně do škol, můžou učitelé brát kolem 35 tisíc korun měsíčně

Pedagog a bývalý ředitel soukromých gymnázií PORG Václav Klaus ml. rád provokuje. Bojuje s politickou korektností i udržitelným rozvojem. Letos se naplno vrátil do ODS, z níž vystoupil v roce 2008, a radí jejímu šéfovi Petru Fialovi se školstvím. Zřejmě bude kandidovat do parlamentu.



Měl bych k vašim současným aktivitám přidat i profesi blogera Každý týden máte na Novinkách. cz blog. 

Asi měl. Co mi říkají, tak to každý týden čte 300 tisíc lidí. 

Tak to porazíte nás všechny, co se tím živíme. 

Taky už proto nereaguju na všechny ty blbosti, co jsou v novinách. Říkám si, že to nemá smysl. 

Tak vítejte mezi novináři, které máte tak rád. Školské odbory nyní vyhlásily kampaň Konec levných učitelů a požadují zvýšení platů o deset procent. Podle statistik učitelé nejčastěji berou tarifní plat kolem 26 tisíc korun, tedy pod celostátním průměrem. Vy sám jste učitelem a 16 let jste vedl soukromé gymnázium. Je požadavek učitelů oprávněný? 

Nerad bych dával monopol zrovna odborům, aby rozhodovaly o tom, kolik mají brát učitelé. Obecně všichni dobří učitelé u nás berou málo. Dosavadní navýšení jejich platů se totiž dělala tak, že se trochu navýší tarifní mzdy a sebere se jim osobní ohodnocení. Takže lepší učitelé pak mají stejně a ti slabší o trochu méně. Místo toho musíme výrazně navýšit nenárokovou složku mzdy. Při troše racionalizace, a taky pokud půjdou peníze skutečně do škol, se můžeme dostat k platu kolem 35 tisíc korun měsíčně. Ředitelé by měli mít možnost zaplatit dobře své lepší učitele. 

Expert na školství Tomáš Feřtek ze společnosti EDUin, což je mimochodem vaše oblíbená profese, nedávno řekl, že učiteli jsou dnes jen nadšenci nebo ti, kterým vyhovuje, že chodí v půl druhé odpoledne domů. Vy sám jste napsal, že učitelé nemůžou čekat, že budou jezdit v maserati, protože všude na světě jde o hůře placenou práci. Kolik by měli brát a jakým autem jezdit? 

Ať si jezdí autem, jakým chtějí. Každý z nás platí na školství v rámci daní 14 tisíc korun, dohromady tedy 140 miliard ročně. To je strašná spousta peněz, finanční zdroje ve školství tedy jsou. Mzdy učitelů ale opakovaně nejsou prioritou vlády a té současné zvlášť. Kdyby byly, můžou vystřelit nahoru daleko víc než jen o deset procent. 

A co je prioritou vlád? 

Různé pomatené ideologické projekty, jako například inkluze a zavádění dalšího povinného roku školy. To bude stát dvě miliardy korun, inkluze devět miliard a najednou jsme na deseti procentech, co chtějí odbory. Těžko někdy čekat, že ministr financí jen tak přisype do školství 30 miliard korun. Zdroje na vyšší platy učitelů by se proto měly najít uvnitř resortu školství. Pevně věřím, že tam jsou. 

Kolik berou průměrně učitelé na soukromých školách jako PORG Třeba ve zdravotnictví platí, že víc berou státní než soukromí lékaři. 

Já mám konkurenční doložku a nemůžu to říkat. 

Tak neříkejte konkrétně v PORG, ale obecně v soukromých školách. Berou tam učitelé víc, míň, nebo stejně?

Na řadě soukromých škol mají vyšší platy, na řadě stejné a někde snad i nižší. 

Měli by i učitelé argumentovat určitým násobkem průměrné mzdy, jako to dělají lékaři? 

Určitě ne, to je naprostý nesmysl. Když to vezmeme takhle, dojdeme maximálně k maoisticko­polpotovskému heslu „všem stejně“. 

Kde se berou všechny školní programy jako již zmíněná inkluze? 

Jsou to ideologické projekty, které jdou napříč západním světem. Dělá to hlavně nová levice, která už nechce zničit továrníky, ale místo nich útočí na národy, rodiny a taky vzdělání. Hodně přichází i z Evropské unie, takže ve školním řádu ji máme jako vzor národní i nadnárodní integrace. 

Evropská unie není úplně vaše oblíbená organizace, že? 

Já si myslím, že ideologie do škol nepatří. Primárně jsme ji tam mívali za dob Sovětského svazu, teď ji máme průřezově od Evropské unie. Všichni dnes budeme chodit do školy od pěti do šestadvaceti let, všichni v ní budeme promíchaní, nic se nekontroluje a na ničem nezáleží. To je podle mnohých ideální stav, jak ovládat společnost. 

Podle vás se stává velká část rozpočtu školství kořistí různých školních parazitů, kteří disponují mediální i politickou podporou. Kdo to je a kde se berou? 

Nechci je jmenovat, abych neběhal po soudech. Jsem prostě jen pro to, aby všechny peníze určené na školství skončily ve školách a šly za žákem. Projekty různých organizovaných skupin školství moc nepomůžou. Neziskovky nebo ziskovky ať si případně vybírají sami učitelé. Problém je, že peněz, které se ze školství takhle vytahují, neustále přibývá. 

V jednom svém blogu jste napsal, že komunistickou indoktrinaci ve školách nahradila indoktrinace evropské integrace, ekologie a udržitelného rozvoje. Evidentně zabrala i na gymnáziu PORG, které jste vedl: v roce 2013 zde ve studentských volbách vyhrál Karel Schwarzenberg s TOP 09, jejímž politickým tématem tyto věci jsou. 

Té otázce nerozumím. Že naši studenti s něčím politicky sympatizovali, to asi ano, ale nemám to co komentovat. 

Spíš mě zajímá, jestli je to dnes obecně politické vyznání studentů a mladých lidí. Podle některých průzkumů totiž volí TOP 09 především mladí lidé do 29 let, zatímco ODS padesátníci a starší. Jako pedagog a ředitel určitě jejich politické preference znáte. 

Já jsem děti učil zeměpis a matematiku. Nebavil jsem se s nimi o holkách ani jsem jim neříkal, koho mají volit. 

Tak jsem to nemyslel. Jako učitel i ředitel školy přece tušíte, jaké jsou politické názory a preference studentů, aniž byste jim říkal, koho mají volit. 

Ano, asi platilo, že na pražské škole, kde má navíc většina žáků rodiče vysokoškoláky, není podpora levicových stran. Ale nemám sebemenší důvod to jakkoli komentovat. 

Když už jsme u ideologie na školách: ani vy jste si ještě coby ředitel školy neodpustil opřít se do tehdejšího prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga, jehož příbuzné jste nařkl z kolaborantství s nacisty. Bylo to nutné a fér? 

Zaprvé jsem nikoho nenařkl, že je kolaborant. Zadruhé i ředitel školy je stejný občan jako každý jiný, takže se může svobodně vyjadřovat. A zatřetí jsem tehdy jen zmínil, že u jednoho prezidentského kandidáta jsou jisté věci, na které by se novináři třeba mohli ptát v souvislosti se sudetoněmeckými dekrety. 

Letos jste se naplno vrátil do ODS, proč? 

Přijal jsem nabídku jejího předsedy Petra Fialy vyjadřovat se ke školským problémům. Pak mě lidé začali vyzývat, ať se tomu věnuju víc, tak jsem do ODS znovu vstoupil. 

Nic dalšího vás na straně nezaujalo, třeba tzv. „nová“ ODS? 

Není tady zatím prostě žádná jiná relevantní politická síla, která by měla větší naději uspět ve volbách. 

ODS se vždy charakterizovala jako konzervativně­-liberální strana, a i proto měla vždy nejvíc voličů ve velkých městech, kde žijí vzdělanější a liberálnější voliči. Poslední dobou jako by se ale liberalismus vytrácel na úkor konzervatismu, ostatně ODS ztratila nejvíc voličů právě v liberální Praze. 

To si nemyslím. Spíš se ale teď týká i České republiky situace, že městské vzdělané vrstvy víc inklinují k levicovému liberalismu. Máte asi pravdu, že se mění doba, kdy byla ODS nejsilnější ve městech mezi vysokoškoláky. 

ODS taky stále více zdůrazňuje vlastenectví… 

To nevím, to možná tak já… 

I váš předseda… 

Tak to je dobře, to mám radost. 

 Vy sám jste napsal v době emisního skandálu ódu na dvoulitrový diesel Volkswagenu, který máte ve své škodovce. Tu si prý kupujete jako správný vlastenec. Fakt si kupujete auto kvůli vlastenectví? 

Když mám na výběr dvě věci, tak si koupím tu českou. Mám rád tuhle zemi a jsem pro politiky, kteří chtějí hájit zájmy zdejších lidí, a ne nějaké meziplanetární zájmy. 

Rozesmál mě váš blog, v němž jste si posteskl, jak jste si nemohl dát o Vánocích ve Španělsku českého kapra. Fakt se vám po něm tak stýskalo? 

To byl spíš stesk po domově a taky o tom, že národní tradice mají smysl ve všem možném. Nikde na světě například není taková tradice základních uměleckých škol jako u nás. Přitom je hezké, když jdete po malém městě a najednou se ozvou tóny housliček a vidíte školičku. 

Plánujete větší politické angažmá? 

Uvidíme, zatím jsem neprošel žádnými volbami. Spousta lidí mě ale ponouká na besedách, takže asi zkusím kandidovat do parlamentu. 

(Autor: Petr Holec)

Mgr. Václav Klaus

expert ODS pro oblast školství