29. března 2016

Babišovy tanečky kolem Čapího hnízda vyloučily možnost pražské koalice ODS s ANO

V posledních týdnech se alespoň podle zpráv v médiích zdálo, že pražská ODS se stane členem koalice v zastupitelstvu hlavního města. Nakonec občanští demokraté veškeré spekulace před Velikonoci utnuli, na politickém partnerství s ANO, ČSSD a Trojkoalicí se podílet nebudou. Proč? Jaké jsou další plány pravicové strany? Bude úzce spolupracovat s TOP 09? Na tyto a další otázky odpověděla místopředsedkyně pražské ODS a zároveň předsedkyně zastupitelského klubu strany Alexandra Udženija.

Jak moc bylo „žhavé“ vaše jednání o vstupu do koalice s ANO?
Po každém setkání jsme opakovali, že nejednáme o koalici, ale o nějaké formě spolupráce. Zveřejnili jsme naše programové priority a říkali jsme, že pokud se na nich dokážeme s potenciálními partnery shodnout, tak jsme schopni a ochotni v zastupitelstvu spolupracovat. Když k tomu budeme přizváni. Jde o čtyři okruhy: územní plán, finance, doprava a majetek města. U těchto bodů jsme v zájmu rozvoje Prahy ochotni být nadstraničtí, podpořit dobré návrhy.

Proč tedy řady staronové koalice, pokud bude nakonec ustanovena, nerozšíříte? Doposud se zdálo, že vámi zmíněné programové priority nejsou pro koalici problémem.
Vnímáme i celospolečenskou náladu. Když jsme se blížili s ANO ke shodě u základních bodů, tak se vynořila kauza Čapí hnízdo. Nedokážeme si představit, že půjdeme do nějaké spolupráce s ANO, když nad hnutím visí kauza ministra financí. Opakovaně od něj slyšíme, jak je ODS špatná, vše rozkradla a přitom sám neumí vysvětlit kauzu, ve které pravděpodobně jde o padesátimilionový podvod. Když pan Babiš v poslední době začal při neobratném vysvětlování dění kolem farmy kopat kolem sebe, a nejvíce do ODS, bylo jasné, že se na spolupráci s „jeho“ hnutím nemůžeme na pražském magistrátu podílet.  

Měli jste od spolustraníků kritiku na možnou spolupráci s Adrianou Krnáčovou? Nebyl to třeba jeden z faktorů, že jste z jednání nakonec vycouvali?
Nehovořil bych pravdu, kdybych řekla, že se o tom hodně nediskutovalo. Byly různé názory. Část členů říkala, hlavně ne se Stranou zelených a Stropnickým, další říkala hlavně ne s Babišovci a Krnáčovou. Další část říkala hlavně ne s ČSSD při jejím současném složení v zastupitelstvu. A část členů ODS říkala hlavně ne s TOP 09, ta nás přece vždy podrazila.  Kdybychom  se na to měli dívat touhle optikou, tak není možné spolupracovat téměř s nikým. Jsme sice v úzkém kontaktu se členskou základnou, ale nemůžeme se rozhodovat jen podle jejich pocitů, ty do politiky leckdy nepatří.

TOP 09, piráti a nevyzpytatelný Hudeček

„Na stole“ máte už nějaký čas nabídku na spolupráci od TOP 09. I když má tato strana o čtyři zastupitele víc, než ODS, nabízí vám post primátora. To je docela výhodné, nemyslíte?
Zní to hezky a dlouhodobě tvrdíme, že Bohuslav Svoboda je tou pravou osobu pro primátorský řetěz. Ostatně, prokazují to i průzkumy veřejného mínění, které ukazují na spokojenost veřejnost s tím, jak se v minulosti této funkce zhostil. Nicméně dohromady dáme jen dvacet zastupitelů, kdežto staronová koalice těsnou většinu 33 zastupitelů. Proto není při takto rozdaných kartách většina s TOP 09 aktuální.

Ale TOP 09 tvrdí, že když vás bude dohromady dvacet, rázem se stane spojení těchto stran nejsilnějším vyjednávacím subjektem..
To je sice pravda, ale zatím se nezdá, že by se k nám přidaly další strany. Ale může se to změnit. Rozdělili jsme si s TOP 09 úkoly. Oni osloví po Velikonocích s nabídkou na účast v koalici v čele s Bohuslavem Svobodou ČSSD, my uděláme to samé s Trojkoalicí. Podle jejich vyjádření se uvidí, zda může být nabídka TOP 09 akceptovatelná.

Co piráti? Dříve proti vám ostře vystoupili. Už se obrousily hrany?
Ano. Pochopily, že současní členové ODS nemají se svými předchůdci z éry před rokem 2010 nic společného. Pochopili, že jsme konstruktivní potenciální partner. Máme spoustu programových průniků. Budoucí jednání ODS s piráty není vyloučené, jsou tam korektní vztahy a jednání s nimi se nebráníme.

Řekl vám Tomáš Hudeček, proč se na začátku roku rozhodl nakonec nepodílet na vyjednávané koalici pod vedením TOP 09?
Neřekl, neptali jsme se ho a vlastně nás to ani nezajímá. Jen k tomu dodám, že nás to od pana Hudečka nepřekvapilo. Jen se potvrdil jeho nepředvídatelný styl fungování v politice, máme s ním negativní zkušenosti z minulého volebního období. Z tohoto pohledu je vlastně možná lepší, že to nijak nedopadlo, vyhnuli jsme se případnému dalšímu zklamání.

Krnáčová se v primátorské funkci neosvědčila

Vrátím se ještě k postavě primátorky Adriany Krnáčové. Už se stalo téměř pravidlem, že při jednání zastupitelstva proti ní ostře vystupujete, neberete si servítky. Co vám na ní tak vadí?
Absolutně svou funkci nezvládá. Ocitla se někde, kde nevěděla, co se s ní bude dít. Nezvládá to i proto, že klub ANO je od počátku nejednotný, jsou tam rozpory. Připouštím, že když nemá v rámci hnutí lehkou pozici, tak to vykonávání primátorské funkce ztěžuje. Ale nelze to brát jako omluvu. Zatím lze dosavadní vládnutí pod jejím vedením shrnout takto: vše se rozvrtalo, nic se neudělalo.

Netěší vás aspoň to, že je v čele hlavního města žena? Přeci jen je žen v zastupitelstvu menšina..
Jestli to není právě naopak, že tím, že je tam tato žena a dělá tyto věci, tak magistrát bude pro ženy v budoucnu zavřený. Ženy, které budou chtít v budoucnu dosáhnout na tuto funkci, budou možná mít kvůli nezdařilému působení Krnáčové ztíženou pozici.

Sice poukazujete na nejednotnost klubu ANO, ale ODS při nedávném hlasování o sesterské smlouvy Prahy s Pekingem také ukázala, že nehlasuje jednotně..
Když klub nehlasuje o všem stejně, neznamená to, že je nejednotný či rozhádaný. Smlouva s Pekingem se nakonec dostala pod drobnohled, ale body, u kterých má ODS volné hlasování, je zhruba 80 procent. A není nic špatného na tom, že u volného hlasování hlasujeme různě. To naši jednotu nijak neohrožuje. Když hlasujeme o něčem zásadním, tak se na sebe můžeme vždy vzájemně spolehnout.

Takže smlouva s Pekingem i s jejím bodem o uznání jednotné Číny nebyla zásadní?
Nebyla, z komára se udělal velbloud. Nebo spíš dinosaurus. Navíc to, co z našeho nejednotného hlasování udělal pan Kalousek, byla podpásovka. Používal proti ODS lživé argumenty. Ale víc se tím nebudu zabývat, zoufalé činy zoufalých mužů nekomentuji.

S územním plánem si Praha koleduje

Co Prahu v současnosti pálí, co by měla hlavně řešit a neřeší?
Jsou tři hlavní body. Územní plán, městský majetek a hospodaření Prahy. Územní plán připravuje Praha v rozporu s platnou legislativou. Upozorňuje na to i ministerstvo pro místní rozvoj, ale stále se nic neděje. Na posledním zastupitelstvu jsme iniciovali tisk, podle kterého bychom měli dostat na březnovém jednání  po Velikonocích veškeré informace k současnému stavu na přípravě plánu. Nelze vše svalovat na úředníky, ti konají podle politického zadání. U městského majetku se ukazuje, že ho město se svými akciovkami neumí spravovat. Musí se najít cesta, aby město ve společnostech nemělo majoritu, ale přesto z nich něco mělo. Výjimkou je debata od pražském dopravním podniku.

A hospodaření Prahy?
Praha má na svých účtech spoustu peněz, ale neinvestuje. Mohla by třeba splatit část svých dluhů, nebo dát více městským částem. Na ty se valí stále více agendy, což stojí nemalé prostředky. Je špatné, když radnice musí platit přibývající úředníky z výnosů vlastní hospodářské činnosti.

Jste místostarostkou v Praze 2. Jaké jsou plány městské části v sociální oblasti, která spadá do vaší kompetence?
Chceme pro městskou část ještě jedny jesle. Jesle v Londýnské jsou hodně plné. Ještě letos zahájíme projektovou dokumentaci. Zmapujeme si také bezdomovce, kteří na dvojce přebývají, a pak vyhodnotíme, jaké konkrétní kroky by pro ně byly dobré. Hledáme vhodnou lokalitu pro zařízení, které by pečovalo o seniory trpící Alzheimerem a podobnými nemoci. Z rezortů kolegů bych ráda zmínila rozvoj elektromobility. Chtěli bychom, aby v Praze 2 vznikaly dobíjecí stanice na elektromobily, rozvíjelo se sdílení kol, maminky na hřištích si mohli na hřištích díky solárním panelům ohřát mléko či čaj nebo pracující dobít mobil na lavičkách. Tento rok tomu plánujeme dát strukturu, navrhneme konkrétní kroky pro zpříjemnění pobytu místních i návštěvníků na území Prahy 2.