8. března 2016

ODS: Ombudsman nesmí popotahovat slušné lidi po soudech

Občanští demokraté kritizují návrh z dílny ministra Jiřího Dienstbiera, který dává veřejnému ochránci lidských práv nové pravomoci. Ombudsman by měl nově mít možnost podávat k Ústavnímu soudu návrhy na zrušení zákonů nebo jejich částí a dále pravomoc podávat veřejnou žalobu kvůli diskriminaci. ODS také kritizuje zákon o veřejných zakázkách. Ten svou složitostí zkomplikuje život občanům i obcím.

 
„Ombudsmanka Šabatová dávno ztratila soudnost. Vyslala například provokatéry do realitních kanceláří, kde se vydávali za falešné zájemce o byt. Následně ombudsmanka vedla štvavou kampaň proti realitním makléřům, kteří falešné zájemce odmítli. Paní Šabatová není schopná posuzovat věci objektivně, ale podle svého vlastního světonázoru. V takovém případě nemůže být o rozšíření pravomocí ani řeč. Díky novým pravomocem by navíc armáda právníků ombudsmana mohla popotahovat po soudech lidi jen za jejich názor, který nezapadá do rámce politické korektnosti. Šabatová neváhala v médiích popotahovat ředitelku školy, která zakázala žákyním nosit muslimské šátky. Teď by ombudsmanka mohla ženu vláčet roky po soudech. To odmítáme,“ tvrdí první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.
 
„Zákon o veřejných zakázkách, který měl přispět k větší transparentnosti, bude mít přesně opačný účinek. Je o neuvěřitelných 100 paragrafů delší, tedy i složitější než původní znění. Občané, starostové a zastupitelstva se v něm budou jen obtížně orientovat. Dosavadní zákon sice vyžadoval úpravy, nová legislativa je ale mnohem horší než ta původní. Zákon navíc umožní navýšit cenu veřejné zakázky až o 50 %. Koalice tak vytváří prostor pro korupci, ačkoliv do médií tvrdí vládní představitelé něco jiného,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.