3. února 2016

Písemná interpelace na ministra vnitra ve věci chybějících odznaků služby kriminální policie a vyšetřování

Písemná interpelace 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jany Černochové na ministra vnitra Milana Chovance ve věci chybějících odznaků služby kriminální policie a vyšetřování.

Vážený pan
Milan Chovanec
ministr vnitra vlády ČR
prostřednictvím předsedy Poslanecké sněmovny PČR 

 
 
Vážený pane ministře,
 
obracím se na Vás ve věci chybějících odznaků služby kriminální policie a vyšetřování.
 
Dle informací zveřejněných v minulých dnech v médiích museli všichni kriminalisté do 31. prosince 2015 odevzdat svůj služební odznak, kterým prokazují při své činnosti svou příslušnost k útvaru Policie České republiky, neboť skončila platnost těchto odznaků. Nové odznaky však dodnes nejsou k dispozici, a tak dochází k situacím, kdy se kriminalisté nemohou, v případě potřeby, prokazovat svým služebním odznakem kriminalisty, ale pouze běžným standartním služebním odznakem policie. Podle veřejně dostupných informací bylo v minulém roce vypsáno výběrové řízení na dodávku těchto odznaků, které vyhrála firma Tyssa Technology. Tato společnost měla podle smlouvy dodat celkem 12 tisíc nových služebních odznaků v hodnotě 3 222 140 Kč, a to průběžnými dodávkami nejpozději do 30. listopadu 2015.
 
Ráda bych se Vás v této souvislosti zeptala na následující dotazy:
 
1. Co zapříčinilo nedodání nových služebních odznaků kriminalistům v řádném termínu dle zmíněné smlouvy?
2. Jakým způsobem proběhlo výběrové řízení na nákup nových služebních odznaků služby kriminální policie a vyšetřování a kdo za něj nesl (a ponese) odpovědnost?
3. Nedomníváte se, že toto pochybení má vliv na snížení vážnosti a prestiže služby kriminální policie a vyšetřování nebo že jde o symbolické znevážení činnosti kriminalistů?
4. Jaké kroky jste dosud učinil nebo hodláte učinit, aby došlo co nejdříve k nápravě?
 
Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.
 
S pozdravem
 
Mgr. Jana Černochová

dokument: 2268 001 pdf (pdf)