23. srpna 2015

Chceme zodpovědné pejskaře, ne plošné zákazy

Návrh nové vyhlášky pražského magistrátu, který má de facto připoutat všechny psy v metropoli na vodítko, považujeme za nepřiměřený byrokratický krok, kterým není možné plošně vyřešit problém pohybu psů v metropoli.

„ODS Praha 6 nesouhlasí s jednoduchými a jednostrannými řešeními v neprospěch pejskařů,“ říká předseda šestkové ODS Jakub Stárek a zcela jasně dodává: „Jsme pro zachování současného režimu, s tím, že je třeba zásadním způsobem zpřísnit postihy pro nezodpovědné majitele psů, kteří neberou ohled na své okolí.“

Podle Jiřího Lály, předsedy klubu zastupitelů ODS, který se dlouhodobě věnuje bezpečnosti, je třeba ve městě cíleně zřídit oplocené prostory určené pro volný pohyb psů a dále bezpečné zóny v rámci veřejného prostranství, kam by byl vstup se psy striktně zakázán. Také on je pro razantní zpřísnění postihů pro „pejskaře“, a to jak v případě znečišťování veřejných prostranství, tak v případech obtěžování psem nebo v horším případě i napadení.

Město může začít tím, že využije stávající nástrojů a s pomocí městské policie bude vyžadovat dodržování stávajících zákazů, jejichž dodržování nikdo nekontroluje. Například v oboře Hvězda nebo na nám. Interbrigády, kde je volné pobíhání psů zakázáno platnou vyhláškou z roku 2001!! Je proto nekoncepční přidávat další striktní zákazy, které pouze vyústí v klasické rčení o tom, že kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde.

Návrh nové vyhlášky vychází z toho, že se pes v metropoli může pohybovat pouze na vodítku. Obecné pravidlo se nevztahuje na místa, na kterých je volné pobíhání psů dovoleno. Ta mají být uvedena v příloze vyhlášky na základě návrhů městských částí. „Považujeme za nešťastné, že radnice Prahy 6 zve na debatu s občany o budoucí vyhlášce, aniž by občany předem seznámila s návrhem míst, kde hodlá volný pohyb psů povolit,“ říká Stárek.

V Praze 6 je evidováno téměř 8 tisíc psů. Do obecního rozpočtu poplatky za jejich chování přinesou ročně více než dva a půl milionu korun.