23. července 2015

Události, komentáře

Soud vynesl verdikt nad Davidem Rathem. Bývalý poslanec a středočeský hejtman má ve vězení strávit 8,5 roku a propadne mu část majetku asi za 20 milionů korun. Podle rozsudku se podílel na korupci a manipulování zakázek ve Středočeském kraji. Je to exemplární případ? Jaké dopady měla kauza na politickou scénu? Zavedly strany kontrolní mechanismy? O tématu diskutoval v Událostech, komentářích ČT24 místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Celý rozhovor s poslancem Markem Bendou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor: 

David Rath se dnes dozvěděl rozsudek ve své kauze. Bývalý ministr, poslanec a středočeský hejtman má ve vězení strávit 8,5 roku. Propadnout by mu měla také část majetku asi za 20 milionů. Rath se dnes k soudu nedostavil a jeho advokátka ihned podala odvolání. Co takový, i když nepravomocný, rozsudek znamená? Změní to nějak českou politickou scénu? A změní to také české politiky? Začínají Události, komentáře. Dobrý večer. 
 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Se mnou ve studiu sedí už Petr Gazdík, místopředseda sněmovny. Dobrý večer. 


Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09 a STAN/:

Hezký dobrý večer. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Proti němu předseda KSČM Vojtěch Filip. Dobrý večer i vám. 


Vojtěch FILIP, místopředseda PS PČR, předseda strany /KSČM/:

Dobrý večer vám i divákům. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ve spojení jsme také s dvěma místopředsedy poslaneckých klubů. Vidíte už Marka Bendu a Jana Chvojku. Dobrý večer i vám, pánové. 


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:

Dobrý večer přeju. 


Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Hezký večer z Pardubic. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Všechno funguje, slyšíme se dobře. Pánové, já začnu u vás ve studiu a začnu možná vámi, pane Gazdíku, já asi tuším, že nebudete chtít komentovat tu samotnou výši toho rozsudku, to je poměrně pochopitelné, to po vás ani nechci, ale ta věta, která zazněla, je to podle vás, pane poslanče, exemplární případ? 


Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09 a STAN/:

Já neumím posoudit, jestli je to exemplární případ, nicméně rozhodně to vrhá špatné světlo na českou politiku. Z mého pohledu je mnoho lidí, běžných občanů je přesvědčeno o tom, že politika je špína a že politici jdou do politiky za to, aby získali něco pro sebe, aby už vůbec to nevnímají jako službu veřejnosti nebo službu občanům. A tento případ to bohužel jenom potvrzuje. Já když si vzpomenu na všechny ty řeči ve sněmovně, protikorupční řeči Davida Ratha, ty desítky minut o boji proti korupci, já jako politik nemohu posoudit, jestli David Rath je vinen a ani mně to nepřísluší. K tomu je tady moc, moc soudí, nicméně už dnes mohu zcela jasně potvrdit, že David Rath přesně to, co ve sněmovně říkal, a každý si to může najít ve stenozáznamech sněmovny, tak konal něco úplně jiného. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane předsedo, vy, když si vzpomenete, já vím, že vy si určitě vzpomenete ze své bohaté poslanecké praxe, na ta vystoupení pana Davida Ratha, o kterých hovořil váš kolega, cítíte to stejně? 

Vojtěch FILIP, místopředseda PS PČR, předseda strany /KSČM/:

Já jsem přesvědčen o tom, že je to o tom, že něco říkám, něco jiného dělám. V tomhle ohledu já samozřejmě nebudu komentovat nepravomocný rozsudek, abych neovlivňoval... 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ne, to jsem ani nechtěl, ano. 


Vojtěch FILIP, místopředseda PS PČR, předseda strany /KSČM/:

Neovlivňoval soud, ke kterému podle vyjádření pana Ratha dojde v té odvolací instanci. Ale v každém případě musím říct, že mně se nezdá, že by to byl exemplární případ, protože není prvním potrestaným politikem. To bychom se museli bavit o panu senátoru Novákovi a dalších, prostě nebo o tom, který nastoupil na mandát a už byl pravomocně odsouzen. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Myslíte pana Pekárka. 


Vojtěch FILIP, místopředseda PS PČR, předseda strany /KSČM/:

Pana Pekárka. Takže v tomto ohledu si myslím jenom tolik, že důležité je, že bude vyšetřován každý trestný čin u každého občana České republiky, ať je v jakémkoliv postavení, to je potřeba si říct. Nechám ostatní věci na těch institucích, kterým náleží. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane poslanče Bendo, já tu otázku položím znovu, to znamená, pokud je to podle vás exemplární případ a pokud ano, je to vlastně dobře nebo špatně? 


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:

Já myslím, že v trestní justici nesmí existovat nic jako exemplární případy. Toho bych se strašně obával, kdybychom začali vůbec přemýšlet o tom, že trestní justice má fungovat způsobem exemplárních případů. Mně to nepřijde jako úplně exemplární případ, bylo řečeno, že těch odsouzených politiků bylo řada. Vzpomeňme si na sociálnědemokratického ministra Svobodu a další. Takže to není zdaleka první případ. Já myslím, že tady je opravdu trošku ukázkou i v tom, jak David Rath rád kázal vodu a jak se ukazuje, tak zřejmě stejně tak často pil víno, jak tak rád moralizoval všechny ostatní, jak rád vykládal o tom, že  všichni ostatní jsou zkorumpovaní, všichni ostatní kradou a nakonec se ukazuje, že to možná bylo všechno úplně obráceně a ne ty, které kritizoval, ale zrovna on osobně se nepodílel na úplně čistých věcech. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane poslanče Chvojko, vaši kolegové tady mluví o tom, že to není exemplární případ, komentátoři se dopouštějí jiných komentářů, ale ty asi nechme stranou, nicméně přesto 8,5 roku je zatím, pokud se nemýlím, jedna z nejvyšších sazeb, ne-li možná ta nejvyšší úplně. Jak se vám tohle to poslouchá a nemáte vy osobně jako jeho bývalý stranický kolega nebo on váš jako bývalý stranický kolega, nemáte vy pocit, že to je prostě exemplární případ? 


Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Já ten pocit nemám. Exemplární příklad by to byl, kdyby pan Rath dostal tu nejvyšší možnou sazbu, která je podle mě nějakých 12 let, on dostal 8,5, což je ve středu té možné sazby. Myslím si, že prostě nezávislý soud rozhodl nezávisle a po právu. Samozřejmě ten rozsudek je nepravomocný, ještě neznáme písemné odůvodnění, takže těžko k tomu říct něco více. Já věřím v nezávislé soudnictví, ale věřím v to, že soud rozhoduje spravedlivě a věřím, že tomu tak bylo i v tomto případě. Ale exemplární případ to není a stejně jako kolega Benda si myslím, že my tady nemáme dvě kategorie občanů, minimálně by to tak nemělo být, neměli by tady být v uvozovkách běžní občané a politici. Na politika dopadá trestní právo naprosto stejně jako na toho běžného občana, takže není potřeba mluvit o nějakém exemplárním případu. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Na druhou stranu nevztahují se na politika, řekněme, jaksi vyšší morální nároky a neměl by to být člověk, i když samozřejmě, jak vy říkáte, dvě kategorie, člověk, u kterého by toto nebylo nejenom nemožné, ale, řekněme, nemyslitelné? 


Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Samozřejmě, ale trestní zákon, trestní právo zná i to, že by tento člověk měl mít nějaké vyšší standardy. On se toho dopustil jako úřední osoba a to mu určitě nepomohlo v tom rozhodování o výši trestu. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ještě jedna věc. Já se u vás ještě zastavím a já samozřejmě chápu, teď to nechci komentovat, mluvil jste o nezávislém soudu a tak dále. To samozřejmě chápu. Ale mě by zajímal váš názor jako člena sociální demokracie, protože vás osobně a vaší strany se do dotýká nejvíc, co to znamená pro sociální demokracii? 


Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Samozřejmě nás to nepotěšilo, něco že se takového stalo, nicméně je to samozřejmě exces, není to nic, nad čím by naše strana byla nějakým způsobem založena nebo z čeho by těžila. My nemáme ve stanovách to, že se chceme jako strana dopouštět korupčního jednání a že chceme krást. Takže je to exces jednotlivce, určitě bych to neviděl jako něco, co je nějakým způsobem zakódováno ve fungování naší strany. Stává se to i v jiných stranách, stalo se to v ODS, stalo se to v TOP 09, stává se to v podstatě všude. Vy do hlavy tomu jednotlivci bohužel nevidíte, takže nedokážete odhadnout, jak se jaký člověk zachová pod tíhou nějaké zodpovědnosti, kterou má v tom svém konkrétním úřadu, takže samozřejmě je nám to líto, když talentovaný politik, jakým byl David Rath, dopadne takto. Nicméně opakuji, je třeba ještě jednou říci, zatím jde o nepravomocné rozhodnutí soudu prvního stupně. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane místopředsedo Gazdíku, bavíme se o tom, že to je jeden případ, na druhou stranu a to, proč se tady o tom bavíme i v takto velkém fóru, je mimo jiné proto, protože ten člověk byl ministr, byl poslanec, byl hejtman. To znamená, že to byl někdo, kdo, a prosím vyvraťte mi, pokud se mýlím, má mít tu největší morální zodpovědnost. Je tohle to případ, který podle vás nějakým způsobem změní fungování české politické scény? 


Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09 a STAN/:

Já věřím, že změní pozitivním způsobem. Je to důkaz toho, jak už tady naznačoval pan místopředseda Filip, že nikdo ani z nás politiků si nemůže být ničím jistý, že nejsme žádná kategorie nadlidí, kteří by si mohli dovolit víc. Naši středočeští starostové často mluvili o tom, jak se David Rath choval tak trochu jako nadčlověk ve své funkci hejtmana, jako trochu gubernátor Středočeského kraje a co všechno si dovoloval. A pro nás politiky by to mělo být tady v tomto poučení, že my nejsme žádní nadlidi, že na nás se vztahují stejné povinnosti a stejné zásady, ba dokonce větší morální zásady, protože máme konat službu veřejnosti. A já věřím, že mezi politiky je naprostá většina těch, kteří konají službu veřejnosti. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Na druhou stranu, a teď se omlouvám, je to se vším respektem, nejsou to trochu fráze? Pak se vždycky objeví nějaký politik, ať je to Alexandr Novák, ať je to pan Pekárek, bavíme se o tom, že ta politická scéna v zásadě upadá s lidmi, jako třeba byl pan Pekárek, který... 


Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09 a STAN/: 

Je dobře, že na nás politiky je mnohem více vidět. Ty případy se dějí nejenom na politické scéně, to je takový všeobecně rozšířený mýtus. Nicméně nedávno, když jedna pojišťovna dělala test o tom, jak dlouho vydrží kolo, které není hlídáno, na veřejných místech, tak došla k nejnižší době 4 minuty. Takže není to tak, že úžasných 10 milionů si zvolí neschopných 200 poslanců, kteří kradou. Prostě už Masaryk říkal: Nebát se a nekrást. A je to něco, v čem my politici určitě máme jít příkladem k tomu, aby morální zásady jaksi byly něčím samozřejmým. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ale co s tím, pane předsedo? 


Vojtěch FILIP, místopředseda PS PČR, předseda strany /KSČM/:

Záleží na dvou věcech, a tou první věcí je výběr kandidátů v jednotlivých politických stranách. To si myslím, že je důležité. A také stabilita těch politických stran. Víte, často, teď se bavíme o standardní politické straně sociální demokracii, ale mně vadí spíše to, jakým způsobem se tady vybírají lidé v těch stranách na jedno použití, které prostě přijdou do té sněmovny, za 4 roky už neexistují, protože lidé jim chtěli svěřit důvěru, ale oni nepřinesli nic nového do té politiky, místo aby se zlepšila politická kultura, tak se zhorší. Toho jsme byli bohužel svědky. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ale to úplně, upřímně, není případ Davida Ratha, to byl člověk s velkou budoucností. 


Vojtěch FILIP, místopředseda PS PČR, předseda strany /KSČM/:

Ne, já jen říkám, že prostě ta nepolitická politika a odmítání standardních politických stran nebo jejich ponižování je podle mého soudu cestou do pekel, protože politické strany tvoří politický režim, to znamená, z nich vznikají ty ústavní orgány, Poslanecká sněmovna, Senát, z toho odvozeně vláda. A v tomto ohledu tedy jakmile budeme rozbíjet standardní politickou scénu, tak samozřejmě budeme mít větší nebezpečí těch, kteří potom budou zklamáním pro ty voliče. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Marku Bendo, já jsem se původně ptal, jestli tento případ nepřinese něco lepšího na politickou scénu, tady s panem Filipem jsme slyšeli, že naopak ta situace je ještě horší při změně klimatu, který na politické scéně v tuto chvíli je. Vy to vidíte stejně? 
 

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:

Stejně je možná trochu silné slovo. Ale myslím, že má pan předseda Filip v jedné věci pravdu, že opravdu ti lidé, kteří vznikají jakoby ne tím standardním procesem, postupným výběrem, postupným ověřováním a upřímně řečeno, to je do jisté míry i případ právě pana doktora Ratha, který nebyl nejprve řadovým zastupitelem sociální demokracie, poté poslancem, poté vybrán ministrem, ale pro kariéru, kterou dělal předtím v Lékařském odborovém klubu, tak si ho vybral Jiří Paroubek jako svou hvězdu, ze které udělal ministra, posléze lídra kandidátky, posléze šéfa Středočeského kraje. Takže jenom abychom na tohle nezapomínali, že prostě pokud ty lidi opravdu jsou vytahováni naprosto bez jakéhokoliv prověření, a to v tomto se situace neuvěřitelně zhoršila za poslední čtyři roky, měli jsme tady Věci veřejné, teď tady máme hnutí ANO a hnutí Úsvit, kde se objevují možná v mnoha případech slušní lidé, ale lidé naprosto neprověření, o kterých nevíme z jejich minulosti téměř vůbec nic. Takže jestli si myslíme, že toto zlepšuje politickou scénu...A ještě bych si dovolil jednu poznámku, když se podíváme na těch posledních 25 let na politické scéně, kolik lidí bylo odsouzeno, tak bych řekl, že ta míra kriminality zdaleka není vyšší než v jakémkoliv jiném povolání, kdybychom ho brali napříč republikou, úplně jakékoliv. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dobrá, pane poslanče, na druhou stranu je otázka, jestli se máme bavit o tom, jestli ta míra korupce je uspokojivá nebo těch odsouzených je uspokojivá, jestli bychom se neměli bavit o tom, že je nulová? 


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:

Ne, já jsem se nebavil, prosím, o míře korupce, ale bavil jsem se o míře kriminality. Samozřejmě, že bychom si všichni přáli, aby míra i korupce i kriminality byla nulová, na druhou stranu snad, doufám, všichni víme, že to je naprostá utopie, že prostě lidé nejsou andělé, lidé jsou osoby hříšné a někteří hřeší a někteří vás v určitou chvíli zklamou. Musíte se snažit vybírat ty, kteří vás nezklamali, ale jinak si nemůžeme myslet, že do jakékoliv pozice, jakékoliv funkce na světě budeme vybírat jenom skvělé lidi. Od toho právě je demokracie a všechny její kontrolní mechanismy, včetně právě soudnictví a dalších věcí, aby si nikdo nemyslel a nemohl myslet, že roste nade všechny meze a že nad sebou nemá vůbec žádný bič. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane poslanče Chvojko, co si sociální demokracie z té kauzy odnesla, aby ty hříšné lidi, jak o nich hovořil pan poslanec Benda, od sebe odlákala a aby se něco podobného příště nestalo, abychom tady neseděli ve studiu a nebavili se o dalším členovi ČSSD? 


Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

To se bohužel samozřejmě může stát, já už jsem to říkal. Vy těm lidem do hlavy nevidíte. To, že někdo se může zdát jako čestný člověk a je to čestný člověk a potom pod tíhou té své funkce může dospět do stádia, kdy je schopen učinit nějaké nekalé jednání, to prostě neodhadnete. Samozřejmě máme ve stanovách, že ten, kdo se dopustil trestného činu, tak je mu pozastaveno členství či případně úplně zrušeno. Já si myslím spíš ale, že to není o tom, co udělá ta konkrétní strana. Jak jsem říkal, žádné straně to vedení nevidí lidem, kteří za ní kandidují do hlavy, nicméně je to spíš o obecném nastavení těch zákonů. Já když si vzpomenu, za poslední dobu byl velmi ztransparentněn zákon o veřejných zakázkách, který podle mě napomáhá tomu, aby k tomu, k čemu docházelo, už nedocházelo. Bude novelizován velmi významně zákon o financování politických stran, což je velmi důležitá norma, kde občas docházelo také k určitým excesům. Takže je to o tom obecném nastavení zákonů, které se týkají nejenom těch politických stran, ale i těch například samospráv, jako jsou obce či kraje, kde se vypisují veřejné zakázky a je potřeba ty zákony co nejlépe zpřísnit a ztransparentnit, aby k těmto jednáním už dále nedocházelo a aby ti politici neměli chuť nějakým způsobem ten zákon, který lze obejít, obcházet. Je nejlepší, když ten zákon vůbec obcházet samozřejmě nejde. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Petře Gazdíku, ale pokud si zajdeme do Poslanecké sněmovny, mnozí z nás to dělali, podívají se na majetková přiznání Davida Ratha, tak tam žádný problém nenajdou. David Rath měl pod podlahou několik desítek milionů korun. Je otázka, jestli jakákoliv systémová opatření můžou fungovat pro to, aby se něco podobného nestalo? 


Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09 a STAN/:

Já si myslím, a my to říkáme dlouhodobě a už jsme ten návrh do legislativního procesu prověřili, že politik při vstupu do funkce by měl přiznat veškerý svůj majetek, to se bohužel teď ani za Davida Ratha nedělo, děje se takovéto majetkové přiznání, s kterým má teď problém pan kancléř prezidenta republiky, a to, že přiznává pouze to, co mu přibylo za poslední rok nebo tu funkci. A také je problém s tím, že ten orgán, který to eviduje, není finančním úřadem, takže si prostě nemůže po výstupu z politiky zkontrolovat, když jsem vystoupil z politiky a měl jsem takový a takový majetek a najednou si koupím neadekvátní vilu ve Švýcarsku, tak je jasné tomu finančnímu úřadu, že jsem to někde nemohl vzít jako politik. Toto řeší náš návrh zákona, já věřím, že kolegové k němu budou velmi vstřícní a že tady ten problém bude jednou provždy zažehnán. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Ten rozsudek nad Davidem Rathem sledovala samozřejmě pochopitelně celá politická scéna, o čemž svědčí i ta debata tady ve studiu, a překvapivě ne všichni s ním byli spokojeni. 


Taťána FISCHEROVÁ, občanská aktivistka (záznam): 

V tom kontextu s jinými, jako je třeba pan exsenátor Novák, který dostal 4 roky a vlastně mu zbyl majetek, a s dalšími, kteří se nedostali k soudu nikdy, to samozřejmě je trošku nepoměrné. Kdyby to byla ta nová cesta, že teď už každý, kdo sáhne na veřejné peníze, bude takto exemplárně potrestán, tak bych to brala, ale pokud to zůstane jenom tou osamocenou bublinou, tak je to potom trest, který dostane jeden člověk a ti ostatní půjdou dál. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane předsedo, on o tom hovořil tady váš kolega, že to vrhá samozřejmě špatné světlo na politiky, na druhou stranu o tom jaksi korupčním prostředí se mluví poměrně dost často, otevřeně a delší dobu. Nemáte pocit, že byla tady nějaká poptávka najít někoho, našel se zrovna tento politik a na něm se ukázalo veřejnosti, že se s tím dá něco dělat? 


Vojtěch FILIP, místopředseda PS PČR, předseda strany /KSČM/:

Jsem přesvědčen, že to není věcí poptávky, to je věcí toho konkrétního chování konkrétního člověka a v tomto ohledu musím souhlasit s paní Fischerovou, že podstatná změna nastala, s tím já souhlasím, že pokud dojde k tomu, že je ten člověk skutečně odsouzen za majetkový trestný čin, že dojde i k propadnutí majetku v určité výši. To si myslím, že se stalo poprvé a to je to pozitivní, pokud teda mám něco pozitivního na tom vidět, co se odehrálo. To je podle mého soudu dobře. A pokud jde o to samotné prostředí, víte, kdybych tady měl vypočítávat, že v roce 1992 byl zákon o dani z příjmu fyzických osob doplněn o majetkové přiznání, že byl v roce 93 Poslaneckou sněmovnou, která se přeměnila z České národní rady, zrušen a v roce 94 už neplatil a že tedy nemáme ten začátek, o kterém hovořil kolega Gazdík, že prostě to majetkové přiznání bylo za ta devadesátá léta vymizeno z českého právního systému, to je ta chyby systémová, která tady nastala. A my jsme před situací, kdy jí máme napravit a kdy pořád se, ať už to bylo v roce 2006, kdy už se schylovalo k tomu a potom ve třetím čtení ten zákon propadl a neplatil od roku 2006, kdyby platil, možná že bychom byli na tom lépe dnes, ale...


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím, pojďme zpátky k té mé otázce. 


Vojtěch FILIP, místopředseda PS PČR, předseda strany /KSČM/:

Já jsem přesvědčen, že v tomto ohledu nějaká změna zákona není podstatná. Podstatná, pokud teda nejde o to majetkové přiznání. A pokud jde o trestní řád nebo o trestní zákon, nevidím potřebnou změnu. Vidím potřebnou změnu v chování orgánů činných v trestním řízení, to znamená policie, státního zastupitelství, soudů. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

A to vidíte jako pozitivní? 


Vojtěch FILIP, místopředseda PS PČR, předseda strany /KSČM/:

Ne, já jako pozitivní vidím... 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Jako potřebu. 


Vojtěch FILIP, místopředseda PS PČR, předseda strany /KSČM/:

Jako potřebu. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím. 


Vojtěch FILIP, místopředseda PS PČR, předseda strany /KSČM/:

Já pozitivní vidím jenom, že soudce sáhl k tomu propadnutí majetku. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Marku Bendo, ta otázka v zásadě, kterou jsem kladl panu předsedovi, to znamená, nebyl tady vytvořen jeden exemplární případ pro to, aby se ukázalo, že to jde, aby se naplnila ta poptávka? A nebojíte se, že jaksi policie, orgány činné v trestním řízení budou teď mnohem aktivnější vůči politikům? 


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:

Já jsem to říkal na začátku, že věřím tomu, že to snad není exemplární případ. Já samozřejmě neznám úplně všechny okolnosti, vím, že tam byly na začátku nějaké nemalé pochybnosti o příslušnosti státního zastupitelství, o délce trvání vazby, ale přesto mi připadalo alespoň v době, kdy jsem byl v té sněmovně a rozhodoval o vydání Davida Ratha, že pokud někoho chytí se 7 miliony v ruce, tak že to opravdu není žádný exemplární případ, který si někdo vymyslel, ale že to asi je závažný problém. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já tomu rozumím, ale omlouvám se, vy rozumíte mé otázce. Moje otázka zněla, ta poptávka tady objektivně byla, řekněme, ze strany veřejnosti, jaksi méně korupce, větší tlak na politiky, ptám se, jestli tohle to není naplnění nějaké společenské poptávky? 


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:

Já si myslím, že to není úplně naplnění společenské poptávky. Já se bohužel obávám, že jako naplnění této společenské poptávky, se kterou jsem vždycky souhlasil jenom tak částečně, byly bohužel zásahy proti premiéru Nečasovi a jeho spolupracovníkům, kdy se najednou začalo kriminalizovat politické jednání a začalo se vymýšlet, jestli náhodou politické dohody nejsou korupcí. To jsem pokládal za jakoby exemplární problém překročení pravomocí nebo hranic trestního práva a jejich pokusu o vstupu do politiky. Pokud někdo sedí na zodpovědné funkci, pokud to tak bylo, to já samozřejmě nemůžu dnes tvrdit, bere si peníze z toho, že o něčem rozhoduje, no tak to je přece jednání, které je a musí být trestné a nemůžeme mluvit o žádné exemplárnosti. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane poslanče Chvojko, byla tady podle vás naplněna nějaká poptávka nebo souhlasíte s tím, co říkal Marek Benda, že to je prostě jeden konkrétní, jenom jeden příklad? 


Jan CHVOJKA, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Jak jsem říkal, já věřím v to, že policie posuzuje konkrétní trestní jednání nějaké osoby bez ohledu na to, jestli je ten člověk politik nebo není. Já se občas usmívám takovým těm různým programům těch populistických stran, kdy chtějí zavést do právního řádu trestní odpovědnost politiků. To je přece nesmysl. Tady je trestní odpovědnost politiků, jako je trestní odpovědnost každého jiného občana, takže já prostě věřím, že policie, respektive státní zastupitelství, když se dozví, že konkrétní občan bez ohledu na to, jestli to je politik nebo není politik, prostě koná tak, jak konat má podle zákona. Takže já opakuji, exemplární trest je podle mě divné spojení. Šlo o to, že se dopustil trestného činu konkrétní politik ale normální občan také a jako policie by měla konat bez ohledu na to, jestli je někdo politik nebo není, takže... 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Rozumím, rozumím. Prosím. 


Vojtěch FILIP, místopředseda PS PČR, předseda strany /KSČM/:

Ještě, já myslím, že ta společenská poptávka je trvalá a ta není jenom po tom, aby byli potrestáni politici. Oni občané chtějí, aby byli potrestáni ti, kteří se dopouštějí takového trestného jednání. Například manažeři, kteří rozhodují o zalistování do obchodních řetězců a kteří prostě jsou ti, kteří zdražují výrobky, protože si myslí, že mohou rozhodnout, a další prostě, kterým... 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Dobrá, ale neodvádějme to od politiků. 


Vojtěch FILIP, místopředseda PS PČR, předseda strany /KSČM/:

Ne, já to neodvádím. Já jen říkám, že společenská poptávka je po snížení korupce a po trestní odpovědnosti pro všechny, kteří rozhodují jaksi zneužívání svých funkcí. A ty funkce nemusí být vůbec politické. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Pane poslanče Gazdíku, otázka na závěr, koneckonců je to názor veřejnosti, když tak mi ho vyvraťte, ten případ byl poměrně dost sofistikovaný, jak to odhalil soud, ta celá síť, řekněme, fungovala velice sofistikovaně, pokud to tak mohu říct. Neviděla veřejnost jenom špičku ledovce, kdy pod povrchem jaksi politika funguje úplně jinými kanály, než by veřejnost chtěla? 


Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09 a STAN/:

Já nemám zkušenost, že by politika fungovala jinými kanály. Nicméně jako na poslance, teď zrovna třeba se snažím řešit případ insolvenční mafie, která tady v této zemi funguje, a netýká se to vůbec politiků, ba naopak, týká se to státních zástupců, policistů a soudců. Prostě v každé skupině lidí mohou být lidé čestní a lidé méně čestní, ať jsou to politici, ať jsou to soudci, ať jsou to třeba zaměstnanci České televize či kdokoliv. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Marku Bendo, jak byste vyvrátil někomu, kdo by vám řekl, ten systém je zkorumpovaný celý, viděli jsme jenom kousek toho, je to prostě běžná praxe? 


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:

Mám-li být zcela upřímný, pokládám za velmi nešťastné, že vy jako představitel veřejnoprávní televize vůbec takovouhle otázku kladete. Vy byste měl stejně jako všichni ostatní, samozřejmě můžeme vždycky říkat, všichni politici jsou zkorumpovaní, všichni jsou hrozní, ale čemu tím pomůžeme? Nepomůžeme tím vůbec ničemu. Buď chceme tu politiku, aby nějak fungovala, aby ten stát byl spravován, nebo jsme ochotni přistoupit na to, že stát bude spravován jako firma a že prostě tady budeme mít nějakou putinovskou oligarchii. Ale jiné rozhodnutí není a myslím, že je velmi nešťastné tohle to stálé podsouvání, když jeden člověk udělal chybu a není to jenom v případě politiky, ale tam se to děje velmi často, když jeden člověk udělal chybu, tak za to můžete vy všichni ostatní a nepochybně se vy všichni chováte stejně. Já jsem v politice poměrně dlouho, nikdy mi nikdo nic takového ani nenaznačil, že by mi vyčítal. 
 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já tomu rozumím, ale na druhou stranu, a teď já s vámi nechci polemizovat, jenom to uvedu na pravou míru, naopak nemyslíte si, že jaksi ta kontrola ze strany médií je to, co vy byste měli chtít a ne to odmítat a říkat, vy nás raději nekritizujte, protože to vrhá na nás špatné světlo, pane poslanče? 


Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:

Ne, já se nebráním vůbec kontrole ze strany médií, to prostě bylo špatně vysvětleno a myslím, že jsem mnohokrát prokázal, že jsem ochoten s vámi mluvit kdykoliv a kdekoliv i na témata, která třeba pro mě nejsou úplně nejjednodušší a snažit se vám vysvětlovat svoje názory. Já jsem jenom říkal, že se bojím těchto paušalizujících vět a že je pokládám za strašně nešťastné. Není to náhodou jenom špička ledovce, neukázalo se jenom...,Protože toto jsou věty, které přece vyvolávají ten pocit, že to špička ledovce je, a proto si myslím, že nemají být ve veřejnoprávní televizi a z úst redaktora říkány. 


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:

Já vám na to asi budu oponovat, že si myslím, že bychom měli podobné případy prověřovat a měli bychom se o nich bavit. A pánové, já vám děkuju, že jsme si dnes tady měli možnost bavit o kauze Davida Ratha. Díky za vaší návštěvu, mějte se hezky, těšilo mě, na shledanou. 


Vojtěch FILIP, místopředseda PS PČR, předseda strany /KSČM/:

Děkujeme, dobrou noc. 
 

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09 a STAN/:

Hezký večer, na shledanou. 

 

 

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR
místopředseda oblastního sdružení