21. července 2015

Nekonečné omlouvání za excesy odsunu

Europoslanec Jan Zahradil se kriticky vyjádřil k tomu, že předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády ČR položil v Bavorsku květiny na památku obětí v řadách sudetských Němců. Položili jsme mu k tomu několik otázek.

 
Proč si myslíte, že je téma sudetských Němců tak důležité? Představují pro nás nějakou hrozbu? Vypadalo by to tak podle vaší reakce na návštěvu Pavla Bělobrádka v Sudetském domě. 
 
Myslím si právě, že důležité nijak zvlášť není. A gesta, jaká učinil pan Bělobrádek, jim zbytečně na důležitosti dodávají. Nekonečné omlouvání za excesy odsunu je únavné, působí podlézavě a ve svém důsledku kontraproduktivně. Bude z toho stejný „overkill“ jako u prezidentské volby.
 
 
Jakou podobu vztahu s organizacemi sdružujícími sudetské Němce byste si představoval jako ideální? 
 
Ideální by byl vztah na úrovni adekvátních nevládních organizací v ČR, například Kruh občanů, vyhnaných v roce 38 z pohraničí.
 
 
Máte nějaké pracovní nebo kontakty s někým ze sudetoněmecké strany a jaké s tím máte zkušenosti? 
 
Znám Bernda Posselta (německý politik, mluvčí Sudetoněmeckého zemského spolku pozn. SF), seděli jsme v letech 2004-09 v jedné frakci. Jsme si civilizovanými soupeři, nejen pokud jde o SDL, ale i názory na EU. A znám Martina Kastlera, který povede Hanns Seidl Stiftung v Praze.
 
 
Co byste viděl jako klíčové téma pro ODS v horizontu nejbližších let?
 
Jedním z klíčových témat určitě bude vstup/nevstup ČR do € a otázka referenda.
 
 
Jan Zahradil byl poslanec Sněmovny lidu Federálního shromáždění, od konce 90. let poslanec Poslanecké sněmovny a od roku 2004 poslanec Evropského parlamentu, člen a od 18. ledna 2014 první místopředseda ODS, tuto funkci zastával i v letech 2002 – 2004. V roce 2011 se stal předsedou frakce Aliance evropských konzervativců a reformistů v Evropském parlamentu a byl ve funkci do konce toho roku. Nyní je prvním místopředsedou této frakce.

(Autor: Jan Jandourek)
Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
poslanec EP