6. října 2014

ČSSD svou neoprávněnou kritikou Kdyni poškozuje

Zástupci Občanské demokratické strany na kdyňské radnici nemají potřebu se blíže vyjadřovat k volebním tezím svých konkurentů. ODS nese a nesla hlavní zodpovědnost za fungování kdyňské samosprávy v minulých letech.

ČSSD svou neoprávněnou kritikou Kdyni poškozuje

Zástupci Občanské demokratické strany na kdyňské radnici nemají potřebu se blíže vyjadřovat k volebním tezím svých konkurentů. ODS nese a nesla hlavní zodpovědnost za fungování kdyňské samosprávy v minulých letech, dokázala provést město viditelnou obměnou. Stěží bychom našli u nás podobný příklad města, které za posledních 25 let zvýšilo počet obyvatel o celou jednu pětinu.  Jsme přesvědčeni, že voliči jsou dostatečně obeznámeni s výsledkem, který můžeme za minulá volební období ve Kdyni prezentovat.  Jsme také jediní, kdo přichází s konkrétním volebním programem, který si mohou voliči v případě našeho úspěchu kdykoliv porovnat se skutečností.

Našim konkurentům tedy nezbývá než poutat pozornost na věci, které jsou spíše dílčím náhledem na celou škálu povinností a zodpovědnosti, kterou kdyňská samospráva vyžaduje.

ČSSD opakovaně do svého volebního arzenálu vsunuje téma Centra vodní zábavy. Jako kdyby nevěděla, že neustálé ataky mnohých sociálních demokratů činěné v minulosti  - ať již ze závisti nebo snahy poškodit Kdyni - vedly právě k mimořádné medializaci této stavby, k neustálým kontrolám a  k šikanoznímu přístupu státu vůči městu. Kritici se totiž nedokáží smířit s tím, že jsme výstavbu bazénu dokázali nejen úspěšně dokončit, ale provozně bez větších problémů také zajistit.  Zásadně se ohrazuji proti tvrzení, že zastupitelé města se o případném vracení dotace museli dovídat až z médií. Opak je pravdou. V okamžiku rozhodnutí Ministerstva financí jsme neprodleně svolali mimořádné zastupitelstvo, které všemi hlasy také podpořilo kroky města Kdyně vedoucí   k úspěšnému odvrácení nebezpečí velkých sankcí. O posledních 10% výše dotace vede aktuálně město Kdyně soudní spor se státem a vzhledem k chabému odůvodnění postupu státních orgánů je vysoká pravděpodobnost, že město spor vyhraje. Vývoj v  zaměření evropských prostředků potvrdil, že jsme měli v roce 2008 mimořádně dobrý odhad. A že jsme správně předpokládali, že v budoucnu již nebude možné využít těchto prostředků k větší podpoře cestovního ruchu. Žádné další město nezískalo na výstavbu center vodní zábavy podporu z Evropské unie.  Pokud se zastupitelé v jiných městech rozhodli takovou výstavbu uskutečnit, většinou ji museli plně hradit z městského rozpočtu.  Kdyně byla oproti tomu ve správný čas připravena.

Pokud sociální demokraté kritizují nízké poplatky za spotřebu vody nebo odvoz domovního odpadu, případně způsob pořádání kulturních akcí, mají na to právo. My jsme jiného názoru. Tyto spory neoslabují ani nepoškozují město. Pokud se však sociální demokraté opětovně uchylují ke kritice výstavby bazénu, musí při vědomí minulých zkušeností vědět, že tím poškozují celé naše město.

Vladislav Vilímec, místostarosta města Kdyně