27. srpna 2014

Kdyně v proměnách posledních 25 let

Vernisáž výstavy „Kdyně v proměnách posledních 25 let“ se uskuteční ve čtvrtek 21.srpna od 17oo hod. v sále Muzea příhraničí Kdyně. Výstava potrvá až do 30. září 2014 a je přístupná zdarma.

V kdyňském muzeu příhraničí se otevírá ve čtvrtek 21. srpna výstava „Kdyně v proměnách posledních 25 let“.

Vernisáž výstavy „Kdyně v proměnách posledních 25 let“ se uskuteční ve čtvrtek 21.srpna od 17oo hod. v sále Muzea příhraničí Kdyně. Výstava potrvá až do 30. září 2014 a je přístupná zdarma.

 Proměnu města a okolí v posledním čtvrtstoletí mapuje i sborník s názvem Kdyně v proměnách posledních 25 let, který je vydáván ke stejnojmenné výstavě. Ta Vás provede nejen městem samotným, ale také jeho venkovskými částmi a životem všech jeho obyvatel. Také v Prapořišti, Hluboké, Vítovkách, Dobříkově, Smržovicích, Starci či na Podzámčí se mnohé změnilo. Byly upraveny místní komunikace, vybudovány cyklostezky, naučné stezky, společenské budovy, víceúčelová hřiště a podpořena výstavba rodinných domů.

Po dvaceti pěti letech  žije ve Kdyni o tisíc obyvatel více. Kdyně se tak stala druhým největším městem domažlického okresu. Zásluhu na tom má dokončení výstavby nových bytů v ulicích Na Koželužně a Sokolské, v rekonstruovaných prostorách administrativní budovy Elitex Kdyně, v dřívějších ubytovnách v Nádražní a Markově ulici a samozřejmě i nová zástavba rodinných domůTěmto investicím napomohla  kompletní renovace inženýrských sítí, odstranění všech lokálních kotelen a vybudování nové čistírny odpadních vod ve Kdyni a Hluboké“, uvádí starosta města Jan Löffelmann.

Město v minulých letech odkoupilo mnohé zajímavé budovy, které dnes po rekonstrukci slouží jako Muzeum příhraničí, jedinečná synagoga a městská knihovna. Za přispění státních prostředků, dokončilo město Kdyně výstavbu velké tělocvičny. V dalších letech pak vystavělo i novou budovu pro Masarykovu základní školu. Bez investic města by nemohlo dojít k rekonstrukci areálu sokolovny. Kdyně je v poslední době mnohokrát připomínána i v souvislosti s výstavbou moderního centra vodní zábavy. Kdyně se může pochlubit fungujícím kinem, opravenou synagogou, nádherným přírodním koupalištěm, chatovou osadou i zrekonstruovanou chatou na Korábu, nejvyšším vrchu celého Kdyňska.

Mnozí návštěvníci Kdyně a Kdyňska jsou velmi překvapeni, jak moc se jeho území změnilo. Ti, kteří zde každodenně žijí a pracují, považují mnoho věcí již za samozřejmostProto má tato výstava za cíl řadu staveb a projektů v naší mysli oživit a poskytnout poznání i těm, kteří patří k mladší generaci obyvatel Kdyně“, dodává místostarosta města Vladislav Vilímec

Ing. Vladislav Vilímec

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
místostarosta
krajský zastupitel
poslanec PČR

Štítky:
tisková zpráva