24. dubna 2014

Tisková zpráva Klubu krajských zastupitelů ODS z března 2014

Zvolen nový předseda Zastupitelského klubu ODS a stanoviska ODS k aktuálním problémům Plzeňského kraje

Tisková zpráva Klubu krajských zastupitelů ODS z března 2014

Zvolen nový předseda Zastupitelského klubu ODS a stanoviska ODS k aktuálním problémům Plzeňského kraje

Zastupitelský klub ODS na svém jednání dle 5. března 2014 v souladu se svým jednacím řádem konstatoval zánik členství v klubu u JUDr. Jiřího Pospíšila a Jiřího Uhlíka, neboť ukončili členství v Občanské demokratické straně. „Předsedou klubu ODS byl téhož dne zvolen Ing. Vladislav Vilímec. Klub má pouze jednoho místopředsedu, kterým je Mgr. Martin Baxa,“ doplňuje Jan Šašek, krajský zastupitel a předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva Plzeňského kraje.

Zastupitelský klub ODS v souvislosti se ztrátou členství dvou krajských zastupitelů v klubu ODS navrhl úpravu zasedacího pořádku, který byl krajským úřadem akceptován.Zastupitelský klub ODS zůstává nejsilnějším opozičním klubem v Zastupitelstvu Plzeňského kraje. Zůstane i nadále konstruktivní opozicí a bude upozorňovat na chyby v počínání krajské rady, jednotlivých radních i celé koalice ČSSD a KSČM, konstatuje Vladislav Vilímec, krajský zastupitel a nový předseda Zastupitelského klubu ODS.

Vývoj v mnohých oblastech správy Plzeňského kraje dává za pravdu našim dlouholetým argumentům. Ukazuje se to především v oblasti zdravotnictví, kde narůstající schodky hospodaření krajských nemocnic již teď neúměrně zatěžují krajský rozpočet. „Změny v orgánech nemocnic považujeme pouze za kosmetické. Pokud nový pan hejtman sám připustil, že nasazení politiků do orgánů společnosti se příliš neosvědčilo, nedovedeme pochopit, proč i při rekonstrukci těchto orgánů jsou do těchto pozic jmenováni politici z řad ČSSD a KSČM a to mnohdy v nezměněné podobě. Připomínáme, že i v období pravicové koalice zasedali krajští politici v dozorčích radách těchto společností, ale nebyli za svou činnost nikterak honorováni, přestože nesli za své počínání v těchto orgánech také osobní zodpovědnost,“ doplňuje Pavel Karpíšek, krajský zastupitel a předseda Výboru pro zdravotnictví a sociální věci Zastupitelstva Plzeňského kraje.

Špatný způsob hospodaření krajského rozpočtu začíná vést k velmi drastickým opatřením. Kraj s výjimkou programu stabilizace a obnovy venkova minimalizuje podporu v mnoha zavedených programech, na které navíc dostal od státu finanční prostředky. Úvaha o rušení 25% vlakových spojů je toho dalším smutným příkladem. Tyto škrty se totiž neprovádí s cílem zlepšit fungování jednotlivých oblastí, ale řešit necitlivým způsobem špatnou finanční situaci kraje. V posledních pěti letech vyrobila levicová koalice schodek přes 1,25 miliardy Kč,“ připomíná Vladislav Vilímec, krajský zastupitel a předseda Zastupitelského klubu ODS.

Ani rok 2013, kdy již nedocházelo k výraznějšímu zatěžování výdajů stavbou klatovské nemocnice a nadto kraj v samotném závěru obdržel z evropských fondů přes 300 mil. Kč, nebyl z pohledu hospodaření Plzeňského kraje lepší. Kraj sice splatil revolvingový úvěr, ale vyrobil další schodek ve výši 284 mil. Kč. Je absurdní, že zvýšení schodku přitom nastalo v podmínkách vyššího příjmu z daňových výnosů o 130 mil. Kč oproti „garantovaným“ rozpočtovým číslům.

Zastupitelský klub ODS při Zastupitelstvu Plzeňského kraje, 10. března 2014

Bc. Jan Šašek

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení