29. března 2014

Činnost Kontrolního výboru Zastupitelstva Plzeňského kraje v roce 2013

Kontrolní výbor je výborem zastupitelstva kraje zřizovaným povinně dle zákona o krajích, na jehož základě provádí kontroly, přičemž není jen kontrolní orgánem zastupitelstva, ale i orgánem iniciativním.

Činnost Kontrolního výboru Zastupitelstva Plzeňského kraje v roce 2013

Kontrolní výbor je výborem zastupitelstva kraje zřizovaným povinně dle zákona o krajích, na jehož základě provádí kontroly, přičemž není jen kontrolní orgánem zastupitelstva, ale i orgánem iniciativním. Kontrolní výbor Zastupitelstva Plzeňského kraje pracoval v roce 2013 ve složení: Marcela Krejsová, Jiří Pospíšil a Jan Šašek (ODS), Václav Jílek, Hana Maroušková, Jan Metlický a Lukáš Zemen (ČSSD), Karel Malý, Alexandra Nágrová, František Podlipský (KSČM), Pavel Čížek do 17. 6. 2013 a Jan Fluxa od 17. 6. 2013 (TOP 09 a STAN).

Mezi tradiční agendu kontrolního výboru patřilo projednávání čtvrtletních přehledů a informací o řešení došlých stížností a petic. Výbor se pravidelně zabýval kontrolou a vyhodnocením plnění přijatých usnesení Zastupitelstva a Rady Plzeňského kraje. Každé nesplněné usnesení musí být řádně zdůvodněno a je individuálně řešeno jeho konečné splnění s řešitelem. V rámci podrobné kontroly dokumentace jsme se zabývali kontrolou poskytování finančních prostředků na hospodaření v lesích nebo finančními příspěvky na podporu včelařství. Při obou těchto kontrolách výbor neshledal nedostatky. Nedostatky výbor shledal při kontrole dokumentace k plnění usnesení ve věci poskytnutí mimořádné účelové dotace v oblasti kultury na publikaci „Místa severozápadních Brd“, která byla Radou Plzeňského kraje podpořena částkou 200 000,- Kč. Vedle toho, že publikace porušila autorská práva řady autorů, nebyly dodrženy náležitosti projektu a v několika ustanoveních porušena i smlouva o poskytnutí účelové dotace. Z provedené kontroly vzešla celá řada doporučení, zejména směrem k úpravě dotačních smluv, aby kraj mohl lépe kontrolovat výslednou podobu finančně podpořených děl a snadněji požadovat vrácení dotace v případě porušení smlouvy, zákonů či dobrých mravů. Koncem roku byla zahájena kontrola dokumentace usnesení ve věci nakládání a hospodaření s nemovitým majetkem Plzeňského kraje (nájmy, prodeje a koupě).

Kontrolní výbor v roce 2013 uskutečnil i několik kontrol u odborů krajského úřadu na úseku samostatné působnosti. Kontroly byly provedeny u útvaru interního auditu, odboru kancelář hejtmana, odboru kancelář ředitele, odboru kontroly, dozoru a stížností, odboru bezpečnosti a krizového řízení, odboru investic a majetku, odboru regionálního rozvoje a odboru fondů a programů EU. V případě těchto kontrol nebyly zjištěny v činnostech odborů nedostatky, které by bylo třeba řešit. Z provedených kontrol ale vzešla řada doporučení. Výbor např. doporučil vkládat na webové stránky tiskové zprávy podrobněji informující veřejnost o výsledcích zasedání orgánů kraje; zvážit vhodné a ekonomicky únosné úpravy webového portálu kraje tak, aby byly pro veřejnost uživatelsky vstřícnější. Upozornil také na netransparentní výběr projektů, které jsou podporovány v rámci mimoprogramových dotací na havarijní stavy a naléhavé potřeby. Dále např. navrhl pokračovat v důsledném zmapování veškerého nemovitého majetku kraje. Členové kontrolního výboru se také průběžně účastnili veřejnosprávních kontrol organizovaných krajským úřadem u organizací zřizovaných a zakládaných Plzeňským krajem a hodnotících komisí u veřejných zakázek. Výbor je současně příslušným orgánem kraje v záležitostech naplňování kontroly povinností plynoucích z Etického kodexu člena Zastupitelstva Plzeňského kraje. Kontrolní výbor také zpracoval novelizaci původních Pravidel Zastupitelstva Plzeňského kraje pro kontrolní činnosti výboru zastupitelstva z roku 2004. Nová kontrolní pravidla reagují na platnou legislativu i potřeby kontrolní činnosti.

Jan Šašek (ODS), zastupitel a předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva Plzeňského kraje

(článek publikován v prosincovém vydání magazínu „Plzeňský kraj“)

Mgr. Jan Šašek

místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení