17. srpna 2017

Občanští demokraté představili Vyšehradskou deklaraci

(www.ods.cz) Vstoupíme jenom do takové vlády, která se zaváže ke konkrétním opatřením, závazkům a politikám

Předseda Petr Fiala dnes jménem ODS podepsal tzv. Vyšehradskou deklaraci. Ta představuje zásadní podmínky pro vstup ODS do vlády po parlamentních volbách 2017 a závazek občanských demokratů v takové vládě všech 12 podmínek splnit nebo začít plnit v průběhu prvních 12 měsíců jejich mandátu.
 
„Tato deklarace je výrazem našeho nesouhlasu se způsobem, jakým se vede nebo spíše nevede politická diskuse dokonce i pouhé dva měsíce před volbami. Tato deklarace je zásadním odmítnutím toho, že veškeré debaty a rozhovory vedou média i mnozí politici jenom o tom, kdo s kým bude v příští vládě, místo aby se diskuse vedly o tom, co která strana opravdu udělá a co potřebuje Česká republika a lidé, kteří tady žijí a pracují. Věříme, že touto deklarací pomůžeme nasměrovat politické diskuse k zájmům a problémům občanů, k potenciálu České republiky, od snění k závazným slibům, od nejasných a malých úprav dosavadní politiky vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL ke konkrétním změnám ve prospěch lidí v naší zemi. Z naší strany je tato deklarace především veřejným příslibem, že účast ODS ve vládě musí být jasně svázána s plněním našeho programu,“ vysvětluje předseda ODS Petr Fiala.
 
„Chceme ovšem dosáhnout mnohem více. A přirozeně, čím silnější mandát dostaneme od voličů, tím více se nám podaří prosadit z našeho Silného programu pro silné Česko. Dnes však touto deklarací jasně říkáme: Na nás se můžete spolehnout,“ dodává Fiala.
 
 
ODS vstoupí jenom do takové vlády, která se zaváže k následujícím opatřením, závazkům a politikám:
 
1. Zvýšení čistých mezd pro všechny zaměstnance cestou snížení daní.
2. Významné snížení odvodu sociálního pojištění pro zaměstnavatele.
3. Zvýšení limitu výdajových paušálů pro živnostníky minimálně dvojnásobně.
4. Závazek vlády nezvyšovat daně pro firmy po celé volební období.
5. Zavedení jednoduchého a jednotného přiznání daní, sociálního a zdravotního pojištění.
6. Zrušení EET a zavedení paušální daně pro neplátce DPH – princip „Zaplať a podnikej bez dalších kontrol“ pro nejmenší podnikatele.
7. Audit byrokratické zátěže a právního systému v klíčových oblastech do šesti měsíců od nástupu vlády a radikální snížení počtu regulací, zákonů a vyhlášek v prvním a druhém roce vlády.
8. Zavedení systému „všechno v jedněch dveřích“ pro vyřízení všech běžných záležitostí pro občany od 1. 1. 2019.
9. Výrazné snížení národních dotací soukromým firmám a výrazné snížení investičních pobídek.
10. Vzdělání se stane finanční a politickou prioritou vlády.
11. Vláda připraví sebevědomou pozici v EU a strategii prosazování reforem EU založenou na národních zájmech a národním konsenzu. Součástí programu vlády bude odmítnutí povinných uprchlických kvót a povinného přijetí eura.
12. Vláda nedovolí zpochybňovat euroatlantickou orientaci ČR, zvýší výdaje na bezpečnost, prosadí postupné zvýšení výdajů na obranu do úrovně 2 procent HDP během šesti let.