27. dubna 2015

"Patří fotbalový stadion do středu města?" ptá se pardubický zastupitel za ODS Petr Klimpl

O problematice fotbalového stadionu se v Pardubicích dlouho hovoří a nic se nedělá. Na misky vah by se měly položit plusy i mínusy .

Ve sdělovacích prostředcích proběhla v minulých dnech informace, že vedení Pardubic rozhodlo o tom, že bude obnoven fotbalový stadion ve středu města. Tuto skutečnost ale nerozhodla ani rada města (ani to neprošlo jejím poradním orgánem – komisí pro architekturu a urbanismus), natož zastupitelstvo města. Přesto se o tomto rozhodnutí na veřejnosti vehementně diskutuje.

Plusy i mínusy

Jako ve většině případů se i zde musí na misky vah položit všechny plusy a mínusy jednotlivých variant řešení. Plusy pro využití stávajícího stadionu pro fotbalisty aspirující na špici druhé ligy a výhledově i na ligu první: nejlevnější a nejrychlejší varianta, napojení na stávající moderní areál Tipsport areny s možností využití některých jejich zařízení, tradice, většina pozemků v majetku města. Na druhé straně jsou i mínusy: relativně malý prostor neumožňující napojení na další tréninková hřiště, nevyhovující stávající tribuny, které jsou pro nynější potřeby jen těžko rekonstruovatelné (určitě nepůjde využít obě stávající tribuny, které byly projektovány pro stadion, kde vedle fotbalu byly ještě cyklistická a atletická dráha, navíc je nebezpečí, že budou prohlášeny památkami), negativa spojená s hlukem sportu ve středu města (fandové fotbalu jsou daleko hlučnější než ti hokejoví), blokace dalšího využití tohoto území včetně nábřeží Labe. A to jsem určitě na něco zapomněl.
Většina volebních stran zastoupených v Zastupitelstvu města Pardubic měla ve svých programech podporu fotbalu.
Ten si to jistě zaslouží. Určitě je nutné nějak rozhodnout. Při pohledu na plusy a mínusy ponechání hlavního fotbalového stadionu ve středu města mně vychází, že v této době je nejlepší rychle přebudovat stávající Letní stadion pro fotbal tak, aby splňoval podmínky druhé, případně i první ligy.

Důstojný stánek

Ale zároveň by město mělo vytvořit v novém územním plánu to, co v současně plánovací dokumentaci chybí, a to je rezervace plochy ve městě pro budoucí výstavbu důstojného sportovního stánku pro naše město. Je jedno, zda to bude za 10, 15 či 25 let. Prostě pro dobu, kdy se potřebné finance pro takový sportovní stánek najdou. Pak by měl vzniknout hlavní stadion s navazujícími tréninkovými hřišti pro mládež i s dostatečnou parkovací kapacitou v blízkosti obchvatu města. A co by mohlo být ve vzdálené budoucnosti na místě nynějšího Letního stadionu? To nechme budoucím generacím, až to bude aktuální.

Ing. Petr Klimpl

zastupitel města Pardubice