26. ledna 2015

Tisková konference

Pravidelné setkání se zástupci médií před jednáním pardubického zastupitelstva.

Poprvé v roce 2015 se uskutečnilo setkání členů zastupitelstva se zástupci médií v pondělí 26. ledna v Modrém domě.

Nejprve se předseda Oblastního sduržení ODS Pardubice Jiří Janků krátce dotkl aktuálně podaného trestního oznámení na jeho osobu a poděkoval jim za zveřejnění jeho reakcí v denním tisku k této záležitosti.

Předseda klubu zastupitelů Petr Klimpl seznámil přítomné s plánovanými body jednání čtvrtečního zastupitelstva (29.1.) a v úvodu připomněl, že 100 dnů hájení ještě neuplynulo a proto nebude ODS koalici za její dosavadní kroky podrobovat příliš velké kritice. Co, ale ODS považuje za velkou chybu je obsazování orgánů akciových společností s podílem města, kde nejsou navrženi zástupci opozice, ač opozici zastupuje 5 politických subjektů, a minimálně v dozorčích radách těchto firem by měli být její zástupci. Více k tomuto tématu článek zastupitele Karla Haase.

Co se týká projektu přednádraží, jsou k dispozici zatím jen informace ze sdělovacích prostředků, jakékoliv podklady nebyli doposud zastupitelům k dnešnímu dni předloženy. Je nutné, aby byla projednána předem koncepce řešení celého prostotu v koordinaci se záměry SŽDC (rekonstrukce budovy nádraží), propojením na Duklu a čerpáním finančích prostředků z ITI. Petr Klimpl upozornil, že realizace bez komplexní koncepce může zablokovat jakoukoliv případnou další změnu v tomto území díky udržitelnosti projektu ze švýcarských fondů na několik let.

ODS podporuje návrh na úpravu jednacího řádu města, aby se opět přistoupilo k pořizování zvukového záznamu z jednání Rady města Pardubice. Koalice by si měla připomenou povolební deklaraci "otevřená radnice". 

Perličkou bude projednávání pojmenování nové ulice U Apagu. Zřejmě se bude jednat o nejkratší ulici v ČR, která měří 18 m.V případě shválení by se mohlo jednat o nepříjemný precedent a v nálsedujících letech by se mohly na požádání měnit názvy ulic podle názvu firem, které v nich sídlí.

Jiří Janků informoval o výstupu komise pro strategii, která se zabývala tématem nákupu tabletů pro zastupitele. Komise dospěla jednomyslně k závěru, že by nákup tabletů měl být zrušen ( v nákladech nejsou např. prostředky na proškolení a případné opravy). Pokud Rada města Pardubice výběrové řízení zruší, má IT oddělení ve spolupráci s členy komise  za úkol vybrat strategii, jak postupovat. Komise také diskutovala, co IT oddělení nabízí radnici v rámci komunikace mezi městem a městkými obvody a státními isntitucemi.

Mimo jiné bude také na programu zastupitelstva informativní zpráva o postupu prací na třídě Míru a zpráva VaK Pardubice.

Štítky:
Pardubice