20. dubna 2012

Poslanec Marek Benda navštívil Pardubický kraj

Důležité bylo rozhodnutí ústavního soudu, který uvedl, že stát nemůže blokovat církevní majetek dvacet let.

Dnes navštívil Pardubický kraj předseda ústavně-právního výboru a poslanec Marek Benda, který v rámci své návštěvy navštívil několik radnic a svůj program zakončil v 16. hodin besedou se členy ODS na téma „církevní restituce.“ V Modrém domě se se sešli všichni, kteří se o danou problematiku zajímají a s poslancem Markem Bendou vášnivě diskutovali.

Besedu zahájil Petr Tupec, lídr krajských voleb. Marek Benda se pohybuje v Poslanecké sněmovně od roku 1990 a na úvod zmínil několik zásadních bodů církevní restituce. Důležité bylo rozhodnutí ústavního soudu, který uvedl, že stát nemůže blokovat církevní majetek dvacet let. Církevní restituce začala ODS řešit již dříve a nyní již konečně dojde k jejímu schválení. Církvím bude vráceno 56 procent majetku, hlavně pole, lesy a rybníky v celkové hodnotě 75 mld. Kč a za ostatní majetek stát vyplatí během třiceti let 59 mld. Kč. V roce 2030 by mělo skončit financování církví ze státního rozpočtu. 

 Většina dotazů se týkala tématu, kde se přítomní dozvěděli např. že platy duchovních stojí státní rozpočet ročně 1,5 mld. Kč (tato částka jde zejména malým církvím) či že výše dluhu vůči církvím se bude upravovat o inflaci, která bude započítána zpětně za předchozí rok. Marek Benda členům ODS potvrdil, že majetek se bude církvím vracet v době po 25. únoru 1948. V závěru se řešily ryze praktické otázky, např. zda stihnou pověřené úřady (katastrální, lesy ČR atd.) vydat všechen církevní majetek včas, tj. v lhůtě tří měsíců. Marek Benda odpověděl, že proběhla jednání s výkonnými složkami, které tvrdí, že ano.

 Debata s Markem Bendou se protáhla do půl šesté, byla velmi zajímavá a každý si z ní odnesl nové poznatky.