11. dubna 2016

Velké plány a sliby, ale máme na to? ptá se opoziční zastupitel Petr Klimpl

Vedení Statutárního města Pardubice slíbilo na toto volební období zrealizovat ještě mnoho věcí. Některé z nich jsou kryty rozpočtem města v letošním roce, řada velkých investic však pokryta není.

Zkusme si udělat inventuru některých plánovaných akcí, zatím nekrytých rozpočtem:

– Nákup pozemků v Rybitví od společnosti AVE (35 milionů korun);

– Nákup sídla ČSOB Pojišťovny pro potřeby magistrátu (300 milionů korun);

– Realizace akce "Letní stadion" (300 milionů korun);

– Realizace akce "Městský atletický stadion – atletická hala" (250 milionů korun);

– Realizace akce "Pětadvacetimetrový bazén" (50 milionů korun);

– Řešení převodu multifunkční arény do majetku města (?);

– Vybudování lávky z nádraží na Duklu (30 milionů korun);

– Vybudování lávek přes Labe od Poseidonu a z parku Na špici (30 milionů korun);

– Ručení za směnečný program společnosti East Bohemian Airport provozující pardubické letiště (200 milionů korun);

– Řešení odkupu pozemků v areálu Dopravního podniku města Pardubic od Ministerstva obrany (?);

– Významné požadavky městských obvodů na investiční akce (?);

– Kofinancování dotačních titulů v novém programovacím období, především ITI (700 milionů korun za sedm let).

Přes miliardu

Město má roční rozpočet kapitálových výdajů cca 600 milionů korun, z toho na nové akce vychází asi třetina, tedy 200 milionů korun. Letmým součtem vychází na plánované akce na další dva roky hodně přes miliardu.

Vlastní investiční zdroje města na to rozhodně stačit nebudou, nějaké dotace se asi podaří vyjednat (zvláště reálné je to u akce "Letní stadion"), ale to je málo.

Zůstatky z let minulých ve výši asi půl miliardy jsou už zapojeny do rozpočtu města v letošním roce.

Jak naslibované akce financovat? Které akci dát přednost? Má si město vzít úvěr? Kvůli které akci se má zadlužit? Na to si budou muset v nejbližší době odpovědět zastupitelé i s přihlédnutím k tomu, že v těchto akcích není vůbec řešen největší problém současných Pardubic, a to je katastrofální dopravní situace ve městě.

Městu chybí jednoznačné nastavení priorit investičních akcí. Na tom by mělo jeho vedení zapracovat a stanovit a předložit zastupitelstvu jasná pravidla pro přípravu projektů, aby byl dodržen závazek z programového prohlášení rady města, že budou preferovány projekty, které budou přínosem pro většinu občanů Pardubic.

Ing. Petr Klimpl

zastupitel města Pardubice