8. března 2016

Potřebují Pardubice nové sídlo magistrátu?

Pardubický magistrát je roztroušený do několika budov, které sídlí na Pernštýnském náměstí, náměstí Republiky, Komenského náměstí, v ulicích U Divadla, Štrossova, Gorkého, 17. listopadu a v Černé za Bory. Již více než pět let se proto hovoří o možné investici do nové správní budovy, kde by byla soustředěna veškerá agenda.

Jedna z nevýznamnějších společností, které mají sídlo v Pardubicích, ČSOB Pojišťovna, se rozhodla svoji hlavní budovu na Masarykově náměstí prodat a přednostně ji nabídnout městu k odkoupení. Zastupitelstvo bude na svém příštím zasedání, které se uskuteční 31. března, rozhodovat o tom, jestli budovu město koupí nebo ne. 

Roztříštěnost budov magistrátu je nevýhodou jak pro jeho vlastní chod z organizačního hlediska a nákladů na provoz tak i z hlediska komfortu pro občany, tedy klienty magistrátu. Ne vždy ale občan potřebuje navštívit ve stejný den např. živnostenský úřad a registr vozidel. Co ale jistě ocení, je to, když k přestěhování jednotlivých odborů dochází co nejméně a stejný doklad si po několika letech může vyřídit na stejném místě. 

Do nákladů na přesídlení nelze započítat pouze předpokládanou kupní cenu, která je cca 300 milionů korun, ale i celkové náklady na přestěhování, nové vybavení a skutečnost, že se úředníci po určitou dobu budou kromě práce pro občany muset věnovat činnostem souvisejícím s přemístěním sídla. Pojišťovna nabízí městu prodej ve splátkách po dobu 12 let a navíc se zavazuje po dobu 4 - 6 let (podle toho, kdy dostaví své nové sídlo) platit městu nájem za užívání této budovy ve výši 20 milionů korun, což je jistě zajímavá nabídka. 

V případě, že dojde k podepsání smlouvy o koupi budovy, má pojišťovna v úmyslu vybudovat své nové sídlo v Pardubicích a ve městě tak tato strategicky důležitá společnost zůstane. To je samozřejmě velmi silný argument, ale nemůže být pro město při jeho rozhodování o koupi klíčový. Navíc musím přiznat, že jsem z argumentace typu, „buď koupíte naši budovu, nebo odejdeme z města“, poněkud rozpačitý. Na někoho to totiž může působit jako určitá forma nátlaku. 

Pro kladné rozhodnutí o koupi budovy pojišťovny je podle mého názoru třeba splnit následující předpoklady:

1. Shoda na potřebě vybudování nového centralizovaného sídla magistrátu

2. Pozitivní posouzení vhodnosti budovy pojišťovny pro kvalitní a hospodárný provoz magistrátu (velikost budovy, energetická náročnost, komfort pro klienty, parkovací možnosti atd.)

3. Shoda na výhodnosti nabídky, tzn. ceny, způsobu a načasování prodeje

 

Vzhledem k tomu, že se jedná o strategické rozhodnutí, které ovlivní chod našeho města na mnoho let, považuji za důležité, abychom se v zastupitelstvu snažili najít maximální názorovou shodu. Bylo by nešťastné, kdyby o případné koupi rozhodl jediný hlas, jako tomu bylo při schvalování záměru o koupi budovy, pro který bylo 20 zastupitelů z 39.