23. března 2016

Události, komentáře: Kauza Čapí hnízdo ve Sněmovně

Poslanci přerušili mimořádnou schůzi ke kauze Čapího hnízda. Ministr financí a šéf hnutí ANO ve zhruba dvouhodinovém proslovu mimo jiné vysvětloval, komu patřila zmíněná farma v době, kdy projekt získal spornou 50milionovou dotaci – majiteli byly Babišovy dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Pravicové poslance vysvětlení nepřesvědčilo a dál mluví o dotačním podvodu. Téma Událostí, komentářů pro předsedu poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjuru.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Ministr financí Andrej Babiš na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny odmítnul, že by peníze z Bruselu pro farmu Čapí hnízdo zneužil. Naopak kritizoval své politické oponenty a novináře. Pravicové poslance vysvětlení nepřesvědčilo a dál mluví o dotačním podvodu. Poslanci nakonec schůzi přerušili do doby, než budou známy výsledky vyšetřování policie nebo bruselského úřadu proti podvodům, takzvanému OLAF. 


Petr VAŠEK, redaktor:

Andrej Babiš dnes ve sněmovně zažívá jeden z nejdůležitějších dní ve své politické kariéře. V dlouho očekávaném projevu měl před poslanci vysvětlit všechny sporné okolnosti, které doprovázely udělení padesátimilionové evropské dotace jeho farmě Čapí hnízdo. Začal ale ostrými útoky na své politické soupeře. 


Andrej BABIŠ, ministr financí a předseda hnutí /ANO/: 

Já jsem do politiky nechtěl. Vy jste mě zplodili. ODS a zkorumpovaný Kalousek, symbol korupce. 


Petr VAŠEK, redaktor:

Vzápětí znovu odmítl návrhy ČSSD a TOP 09, aby člen vlády nemohl zároveň ovládat svou firmu a vlastnit média. 


Andrej BABIŠ, ministr financí a předseda hnutí /ANO/: 

Toto je navíc bezprecedentní útok na všechny podnikatele a živnostníky v České republice, kteří by se chtěli účastnit věcí veřejných. 


Petr VAŠEK, redaktor:

K vysvětlování samotné kauzy Čapího hnízda se ale dostal až po víc než hodině. 


Andrej BABIŠ, ministr financí a předseda hnutí /ANO/: 

12. 4. 2013 byl ministrem financí ČR nařízen mimořádný audit, všechno bez nálezu, tak já tou nerozumím. Vy mluvíte o nějakém podvodu? Jaký podvod tam? Jak jste na to přišli? 


Petr VAŠEK, redaktor:

Tím, že Babiš převedl Čapí hnízdo z koncernu Agrofert na tehdy neznámé majitele, se podle pravice dopustil dotačního podvodu. Jeho Agrofert by totiž na dotaci pro malé a střední podnikatele dosáhnout nemohl. 


Petr FIALApředseda strany /ODS/: 

V čí prospěch asi jednala dcera Andreje Babiše sedící v dozorčí radě Čapího hnízda, když ne ve prospěch svého otce? V čí prospěch jednal bratr Moniky Babišové, když ne ve prospěch své sestry? 


Petr VAŠEK, redaktor:

Podle pravicových stran by měl premiér Bohuslav Sobotka navrhnout Babišovo odvolání. Ten se k tomu ale nechystá. Petr Vašek, Česká televize. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Andrej Babiš, velmi výrazná, možná nejvýraznější politická postava dneška, tak se na něj pojďme podívat v Událostech, komentářích trochu podrobněji očima Davida Borka. Davide? 


David BOREK, redaktor:

A také očima televizního archivu, protože boj o Čapí hnízdo je bojem o muže, který před třemi lety doslova vletěl do české politiky. Andrej Babiš, ve veřejném a ekonomickém životě ale byl přítomen už předtím. 


osoba /Televizní noviny, 21. 3. 1981/: 

Dnes tu je způsob, jak tu stejnou zprávu odeslat o mnoho rychleji a úsporněji. Tento způsob se jmenuje /nesrozumitelné/. 


Andrej BABIŠ /Televizní noviny, 21. 3. 1981/ :
 

Je to malý dalekopisní a telegrafický kód, kterým je možné vyjádřit několikařádkovou zprávu s pár čísly. Používáme ho ke vztahu k našim obchodním oddělením a zastupitelským úřadům v zahraničí. 


David BOREK, redaktor:

No na rovinu, tohle byla spíš taková legrácka, hluboký pravěk. 


Andrej BABIŠ, podnikatel a předseda hnutí ANO 2011 /Reportéři ČT, 25. 11. 2013/: 

Tak já jsem byl mladý, samozřejmě jsem si to nějak jako moc neuvědomil, tak byl jsem v režimu, je pravda, že jsem asi měl poslouchat Svobodnou Evropu, jsem jí neposlouchal, ale věděl jsem, že na vycestování je výjezdní doložka, považovali jsme to jako za normální. Byl jsem jedno to stádo, nejsem na to pyšný, ale myslím, že bysme se už měli jednou provždy vlastně s touhle minulostí jako vypořádat.


David BOREK, redaktor:

Podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa měl v této době Babiš spolupracovat s StB, ale slovenský soud loni pravomocně rozhodl, že ve svazcích byl evidován neprávem. Pojďme dál. V 90. letech začíná Andrej Babiš svůj vzestup v podnikatelském světě. Klíčové slovo Agrofert. V politice se tehdy neangažoval, což ovšem neznamená, že by s politiky nemluvil a že o něm politici nemluvili. 


moderátorka /Události, 26. 9. 2005/: 

Vyšetřovací komise polského parlamentu, která se zabývá aktivitami společnosti PKN Orlen, zveřejnila právě dnes svoji zprávu. Podle ní mohla česká vláda dostat za Unipetrol o 180 milionů eur víc, kdyby ho prodala jiné společnosti. 


Miroslav KARAS, redaktor /Události, 26. 9. 2005/:
 
V té zprávě se konkrétně píše o dvou českých osobách. Jednou z nich je Andrej Babiš, druhou Stanislav Gross. Cituji: Andrej Babiš má v Praze velmi dobré kontakty, patří ke známým Stanislava Grosse. Česká vláda zrezignovala z nabídky, která byla o 40 % vyšší od polské, což znamená, že Agrofert na celé záležitosti spolupracoval tak, že jeho kontakty musí být natolik silné, že dokázal sklonit nebo respektive přimět českou vládu k tomu, aby ustoupila. 


Vladimír BYSTROV, mediální zástupce, Agrofert Holding /Události, 26. 9. 2005/: 

Ta zpráva, pokud víme, nebyla zatím zveřejněna, takže, takže můžeme reagovat pouze na útržky zveřejněné v médiích. A pokud ty jsou autentické, pak v té zprávě jsou o privatizaci Unipetrolu skutečně velké nesmysly. Prokazuje to velkou neznalost a spletení pojmů. 


David BOREK, redaktor:

No a tohle se stalo o pár let později. 


moderátor /Události, 5. 7. 2008/: 

Pochyby o nestrannosti šéfa antimonopolního úřadu Martina Peciny vyvolala jeho schůzka s průmyslovým a zemědělským magnátem Andrejem Babišem. Česká televize má k dispozici záběry ze setkání mezi čtyřma očima, které se ale neodehrálo v kanceláři ani jednoho z nich. Přitom Pecinovi lidé právě prověřují Babišovu žádost o další zvětšení jeho impéria. Nestandardní místo pro podobné jednání jsou podle oslovených právníků minimálně etickým problémem. 

redaktor /Události, 5. 7. 2008/: 

Datum - někdy na konci května. Místo - autocentrum Mercedes Fórum na pražském Chodově. Tajná kamera zachycuje schůzku dvou mužů. Bližší pohled odhaluje jejich tváře. Jedním z nich je předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina, druhým šéf průmyslového gigantu Agrofert Andrej Babiš. Setkání mimo úřad jen mezi čtyřma očima. 


Martin PECINA, tehdejší předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže /Události, 5. 7. 2008/: 

Já se tak setkám úplně s každým, kdo chce, takže když se se mnou chce setkat pan Babiš, tak se setkám s panem Babišem. 


David BOREK, redaktor:

Okolo roku 2010 nastalo v životě Andreje Babiše období, kdy se začal profilovat jako velký kritik. 


redaktorka /Nejvyšší patro, 29. 9. 2010/: 

Kdykoliv vás vidím v poslední době na veřejnosti, tak se mi zdá, že vypadáte tak jako že vás něco trápí nebo že jste naštvaný, je to tak? 


Andrej BABIŠ, majitel a předseda představenstva, Agrofert Holding /Nejvyšší patro, 29. 9. 2010/: 

No tak já už asi od narození vypadám jako morous, takže to je takovej jako dojem, ale to, že mám dost starostí, tak to určitě je pravda. 


Andrej BABIŠ, podnikatel /OVM, 13. 11. 2011/: 

Praha je nejvíce rozkrádaným územím České republiky. 


Václav MORAVEC, moderátor /OVM, 13. 11. 2011/: 

Promiňte... 


Andrej BABIŠ, podnikatel /OVM, 13. 11. 2011/: 

Počkejte, nechte mě domluvit. 


Václav MORAVEC, moderátor /OVM, 13. 11. 2011/: 

Ne, ale tak mi odpovídejte na otázky, protože to se k... 


Andrej BABIŠ, podnikatel /OVM, 13. 11. 2011/: 

Ale nechte mě mluvit, protože mi do toho stále skáčete. 


Václav MORAVEC, moderátor /OVM, 13. 11. 2011/: 

V tomto pořadu se to děje, že odpovídají hosté na otázky. 

Andrej BABIŠ, podnikatel /OVM, 13. 11. 2011/: 

No dobře, no. 


David BOREK, redaktor:

Pozor, nastal v té době velký zlom okolo roku 2011. Z kritického byznysmana se stává kritický politik. 


Andrej BABIŠ, podnikatel /OVM, 13. 11. 2011/: 

Já jsem udělal tu výzvu, já jsem vyzval český národ, aby už neměli ty ohnuté záda, aby se vzpřímili, protože už to tady nedá v tomto bordelu žít, a my máme dneska registrovaný, od minulého pátku, 7500 sympatizantů pod jménem a pod adresou a 1300 na Facebooku. To není až takové špatné. 


David BOREK, redaktor:

Vznik hnutí ANO. Mimochodem ta zkratka původně znamenala Akce nespokojených občanů. V roce 2013 výrazný úspěch ve sněmovních volbách, Andrej Babiš coby ministr financí a zároveň jeden z nejpopulárnějších politiků. Po dva roky se umisťuje na předních pozicích a vidíme, že ta podpora je víceméně stabilní. Každopádně otázkou je, jak velkým problémem a předělem bude teď kauza Čapí hnízdo. 

Andrej BABIŠ, předseda hnutí; ministr financí /ANO/ /Český žurnál: Matrix AB, režie: Vít Klusák, 2015/: 

Vítejte na Čapím hnízdě! Myslím, že je to nejlepší projekt, co jsem kdy vymyslel. Napadlo mě to, když jsem čekal s dětmi ve frontě v zoo. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Teď politická debata v Událostech, komentářích. Jaroslava Jermanová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Dobrý večer. 


Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

Dobrý večer.
 

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Dobrý večer. 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Dobrý večer. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

A předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Dobrý večer. 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Dobrý večer. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Všechny vás vítám. Tak, dostatečné vysvětlení dnes, které podal Andrej Babiš ve sněmovně? 


Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

Já si myslím, že dostatečné bylo, nám stačilo, my jsme nesvolávali schůzi, tak je to spíš otázka na koaliční partnery a opozici. Ale podle toho, co já jsem zaznamenala, tak opozici v podstatě ani nezajímalo, co pan Babiš řekl, protože řekli to i do médií, důvodem Čapího hnízda nebylo svolání schůze Čapího hnízda, bylo v podstatě grilování pana premiéra. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

To znamená, vy jste to neposlouchali vůbec to vysvětlení Andreje Babiše? Nebo to, co dnes on přednesl, je vysvětlením toho, co jste chtěli? 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

No není. Já jsem to poslouchal, byla to fakt těžká práce těch 100 minut vydržet. Tak 95 minut z těch 100 Andrej Babiš hledal nepřátele. Opozice logicky, koaliční partneři, Česká televize, Český rozhlas, soukromá média, německé CDU, všude, kam se podíváte, je nepřítel. Dokonce i jeho podporovatelé, kteří se kriticky vyjádřili, tak jeden z nich je terorista, terorizuje pana ministra Babiše, jiný, šéf protikorupčního fondu, neplatí daně v České republice, a takhle bych mohl pokračovat. Nicméně v posledních 5 minutách Andrej Babiš skutečně mluvil o kauze Čapí hnízdo a já bych to nazval přiznáním v přímém přenosu. Je úplně jasné po jeho dnešním vystoupení, že vždycky ovládal on a jeho rodina Čapí hnízdo, že účelově vyvedli firmu z holdingu Agrofert, aby mohli čerpat dotaci jako malá či střední firma. A vzpomeňme si a porovnejme vyjádření Andreje Babiše k tomu, kdo je vlastníkem. Prvně říkal, že neví, pak říkal, že nějací advokáti. Pak říkal, že ví, ale nepoví. A dneska říkal, že to byly jeho vlastně děti. Takže už jenom v tom vyjádření je vidět, že opakovaně nemluvil pravdu. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Sociální demokracii to stačilo? 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

A já bych chtěl říct ještě jednu věc. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Prosím jednu krátkou větu. 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Další vyjádření, pan Babiš říkal, že koupil předluženou firmu, aby zachránil 50 milionů České republice, ale koupil to od vlastních dětí, tak koho zachránil? 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Dobře. Tak sociální demokracie, stačilo, nebo nestačilo tohle vysvětlení? 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Sociální demokracie... 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Anebo vy jste vlastně nic nečekali? 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Sociální demokracie nebyla ta, která svolávala tuto schůzi. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Ano. 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

My jsme řekli, že podpoříme program, pokud nepřijde do doby konání schůze nějaké jasné vysvětlení, protože se nám zdálo, že ta kauza je příliš vážná na to, aby se zlehčovala tak, jak k tomu... 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

A to vysvětlení přišlo dnes? 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Částečně ano, to je to, co jsme tedy chtěli slyšet, komu patřila ta farma v době, kdy byla přidělena dotace. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

A to je v pořádku všechno, sociální demokracie už nemá problém teď. 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

To se uvidí, až budeme znát výsledky šetření Policie České republiky a OLAF. V tuto chvíli asi Poslanecká sněmovna s tím nic více dělat nemůže. To, co bylo možné od Andreje Babiše získat informace, tak ty nám poskytl, obávám se, že... 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Poslanecká sněmovna ne, ale premiér může navrhnout odvolání Andreje Babiše, může požadovat jeho odchod z vlády, protože je tu nějaké podezření prověřované policií a evropským úřadem proti podvodům. Čili kroky možné jsou dál a když říkáte, že tato záležitost neprospívá vládě a vládní koalici, vládní koalici poškozuje a neprospívá vládě, tak nějaké kroky byste ale činit mohli. Budete? 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Mohli, ale musíme si říct, co by každý ten krok ve svém důsledku znamenal. Například to, pokud, jak jste zmínil, by se vypravil pan premiér na Hrad s žádostí o odvolání pana ministra Babiše, tak předpokládám, že by to vyústilo v odchod ANO z koalice. A co by následovalo? Buďto bychom se museli opřít o pravicovou opozici, jak nám nabízel Miroslav Kalousek, ale to bychom potom asi nemohli realizovat program sociální demokracie. 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Ale ODS ne. 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Anebo by možná... 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Ta moje otázka zněla, bude sociální demokracie něco činit, nebo nebude? Já jsem se chtěl dostat za chvíli k těm důsledkům, tak teď mi v podstatě stačí odpověď na to, jestli ano, dneska to, dnes to skončilo, usnesení je takové, počkáme si, až skončí vyšetřování a ČSSD dál dělat nic nebude. 

Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Já si myslím, že v tuto chvíli nejsou důvody k tomu, abychom navrhovali nějakou rekonstrukci vlády. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

To je dohodnuto už toto ve vládní koalici? 


Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

Já jsem při koaličním jednání nebyla, ale nicméně problém je v tom, že my se domníváme, že sněmovna nemá vstupovat do živých spisů nebo do živých případů. V tomhle souhlasíme se sociální demokracií, proto jsme i podpořili návrh programu a... 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Ne, já se ptám spíše na další politické kroky. Ve sněmovně to dnes skončilo tím usnesením, že se bude pokračovat až někdy. Tak ptám se na ty další politické kroky, ano. 


Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

Ale myslím si, že to bylo to rozumné usnesení a já si myslím, že určitě nás čekají další koaliční jednání, kde budeme hovořit o tom, jak budeme spolupracovat spolu dál. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Neměli by vlastně tu Babišovu pozici potvrdit až voliči v dalších volbách? Tady se odehrála nějaká schůze, kterou jste chtěli, ta má ten výsledek, který se popisoval, a teď nechme rozhodnout voliče. 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

No ale... 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Proč by se mělo dít něco dál? 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Já chci připomenout, minulé volební období, a my jsme dneska jenom citovali vyjádření Bohuslava Sobotky, on to pak označil za moralizování, tak jsem mu jenom připomněl, ať se podívá do zrcadla, že to jsou jeho slova, a tehdy sociální demokracie tvrdili a velmi silně útočila a ona říkala, když je ministr podezřelý, ať okamžitě rezignuje, pak počkejme, až dopadne vyšetřování a pokud dopadne pro toho ministra dobře, ať se vrátí. Tohle byl jejich postoj. A dneska otočili o 180 stupňů, protože už nejsou v té opozici a jsou v koalici a dneska říkají, počkejme na vyšetřování, ale současně říkají, ať ten ministr tam zůstane. Takže na nás byli velmi přísní, taky ministři při mnohem menších pseudokauzách některých, jak se nakonec ukázalo, odcházeli během jednoho či dvou dnů. A tady sociální demokraté popírají svoje vlastní slova a vlastní požadavky. Takže oni jsou přísní na opozici a na sebe a na své koaliční partnery tak přísní nejsou, takže... 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Proč nejsou? 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Já myslím, že pan předseda Sklenák to říkal jasně... 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Jako na opozici. 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

V okamžiku, kdy vládnou, tak ty principy a ty zásady, které prosazovali a velmi hlasitě, a na to má opozice plné právo v každém volebním období, tak je opouštějí, protože říká: no my se chceme, my hlásáme jako presumpce viny, ale co kdyby nám padla vláda, že, tak to zas pozor, to jako úplně ne, protože co bychom dělali, kdybychom náhodou chtěli odvolat Babiše, tak by hnutí ANO nám odešlo a co bychom, my chudáci, dělali? Ale takhle vstřícní a takhle, takhle s pochopením pro vládní většinu nevystupovali v minulém volebním období.


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Teď se dostáváme k tomu, o čem jste mluvil, tedy je to čistě pragmatické rozhodování, kdyby mělo nastat cokoliv dál ze strany sociální demokracie vůči Andreji Babišovi, tak by to ohrozilo vládu a to nechcete dopustit, rozumím tomu dobře? 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

V první řadě Andrej Babiš není sociální demokrat. To je k tomu, co říká pan kolega Stanjura. Kdyby byl sociální demokrat, tak bychom to mohli řešit v rámci sociální demokracie. On je předseda... 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Tohle můžete řešit v rámci koaliční rady a přimět koaličního partnera, aby ten dotyčný člen vlády odešel. 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Ano, ale my máme koaliční smlouvu a jakákoliv personální výměna může být navržena podle koaliční smlouvy prezidentovi republiky se souhlasem předsedy dané koaliční strany, to znamená, to by s tím musel Andrej Babiš souhlasit. Pokud by to ten souhlas nebyl, tak samozřejmě není možné uplatňovat to, o čem mluví pan kolega Stanjura. A to jsou... 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Ale chtěli jste přece... 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

... právě ty důsledky... 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Teď pan Sklenák, prosím. 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Totiž paradoxně určitě všichni si všímají určitého sblížení mezi Andrejem Babišem a Milošem Zemanem a ono by to taky mohlo dopadnout tak, že by byla vyslovena nedůvěra této vládě a Andrej Babiš by byl třeba premiér, tak jako... 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

A to se bojíte. 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:
 

Ale to není o tom, jestli se bojíme, nebo nebojíme. Ale já si myslím, jestli se tato vláda něčím zásadním liší od vlády ODS a TOP 09 a Věcí veřejných a Lidem nebo jak se všechny ty subjekty pak jmenovaly v minulém volebním období, tak je to tím, že přistupujeme k tomu vládnutí zodpovědně, ta vláda má velkou popularitu i u veřejnosti, v polovině funkčního období mimořádně vysokou, a nejsme právě tak jak minulá koalice, kdy každých 14 dní někdo ohlašoval odchod z koalice a dopadlo to tak, jak to dopadlo. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Dobře, ano, rozumím tomu. Krátká reakce, prosím. 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Já bych mohl zareagovat. Bohuslav Sobotka jako lídr opozice chtěl, aby Petr Nečas odvolal ministra financí Miroslava Kalouska, který také nebyl občanský demokrat a byl velmi silný první místopředseda TOP 09. Takže po nás jste to chtěli a teď, jak jsem říkal, tak teď říkáte: po nás to nechtějte, protože ten Babiš je silný a co by se mohlo stát? Ale logicky jste požadovali to samé. Dneska jsme to citovali, kdy chtěl Bohuslav Sobotka, aby Petr Nečas odvolal Miroslava Kalouska. 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Ale musíme říct, jaká byla situace, jaké byly ty důvody a jaké jsou dnes. 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Mnohem menší než důvody, které jsou kauza Čapí hnízdo. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pánové, pojďme se posunout minimálně do současnosti, možná o krok dál. Paní Jermanová, pro vás to není problém, že kontrolu nad využíváním evropských dotací, tedy ministr financí, má člověk, tedy ministr financí, který minimálně má podezření z nějakého problému, protože to prošetřuje policie a OLAF, vám to nevadí? Jako politickému subjektu na české politické scéně. 


Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

Mně vysvětlení pana Babiše stačí. Ten, kdo se o evropské dotace trošku zajímá, tak ví, že jsou stanovená pravidla, že poskytování těch dotací je kontrolováno, všechny ty kontroly proběhly v pořádku a já tam nevidím důvod, proč tomu nevěřit, protože... 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Já jsem se ptal trošku na něco jiného. Tady běží nějaký úřední proces v české policii, v OLAF, ten se týká podezření toho, že pan Babiš něco nedělal v pořádku. To běží tohle to prověřování a pan Babiš zároveň kontroluje evropské dotace. Vám jako politickému hnutí to nevadí tento problém, tento střet? 


Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

My jsme se vyjádřili, předsednictvo za svým předsedou stojí a je potřeba říct, že je to prošetřováno na základě anonymu. Zatím nejsou žádné výsledky. Takže my v tuhle chvíli čekáme na rozhodnutí a pak padni komu padni. Jako my s tím problém nemáme, proto jsme i tu schůzi, ten program podpořili a i on nás vyzval k tomu, abychom to podpořili a my bysme to podpořili i tak. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

A nějaké, řekl bych, vstřícné gesto: ano, my jsme přišli do politiky s tím, že takhle se politika nedělá, my to budeme dělat jinak, tak teď vstřícně říct: ano, je tady podezření, my si myslíme, že se nic neděje, ale dobře, já odcházím, než se to vyšetří. To není postup, který by měl nastat? 


Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

Ale my si nemyslíme, že je důvod k tomu, aby odcházel, protože nic neudělal. A když se podíváte od jeho nástupu do funkce, se kupí jeden problém za druhým, pořád se někde něco vymýšlí, co by se na něj dalo uplést, a tohle je další z řady dehonestující kampaně. My to tak vnímáme a prostě s tím nesouhlasíme. V tuto chvíli není, nevidíme důvod k tomu, aby rezignoval na svou funkci. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Ano, rozumím tomu. 

Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

A i s ním jsme se o tom bavili. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Ani tenhle rozměr v sociální demokracii nevadí? 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Který rozměr? 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

No, tenhle ten, že dotace kontroluje člověk, který má nějaký problém, protože to prověřují orgány k tomu určené. Takto. 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Rozumím. Není to určitě optimální stav, to si řekněme, a proto také my přicházíme... 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

A u toho zůstanete. 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

...přicházíme s určitým řešením v zákoně o střetu zájmů, kdy by se do budoucna něco takového nestalo. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Počkejte, tam řešíte to, jestli někdo může vlastnit nějaký podnik nebo ne. Teď tady se prověřuje podezření, že se zneužila dotace, ať už to tak dopadne, nebo to dopadne opak, běží prověřování. To střet, zákon o střetu zájmů neřeší, pokud se nemýlím, že někdo zneužije dotaci. 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Ne, já jsem mluvil o tom, že kontroluje dotace. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Ne, ne, ne, a já chci zůstat u tohoto problému, jestli sociální demokracii ani tohle nevadí, že evropské dotace kontroluje člověk, který má možná problém s evropskou dotací? Uvidíme, co úřady řeknou. 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

My jsme svůj postoj vyjádřili právě tím, že v době, kdy pan ministr Babiš tu věc bagatelizovat, zlehčoval, tak my jsme řekli, tak to jako se nám nezdá optimální přístup jako. Je potřeba, aby k tomu dal nějaké vysvětlení, a proto jsme řekli, pokud nepřijde, tak se o tom tedy budeme bavit ve sněmovně. To k tomu dnes došlo, takže ten postoj jsme nějakým způsobem... 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Čili podstata toho problému tedy v popisu není tak zásadní, aby /souzvuk hlasů/... 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

V tuto chvíli jsem popsal důvody, proč si nemyslím, že by mělo docházet například k rekonstrukci vlády. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Nedůvěra v kontrolu evropských dotací z vaší strany? Asi ano. 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Samozřejmě, ať to dopadne jakkoliv, pokud ten člověk, který vede auditní jednotku, je jmenován, odvoláván ministrem financí, tak to bude vyvolávat pochybnosti. My jsme navrhli usnesení, aby to dělal jiný člen vlády. To není nic proti Andreji Babišovi. Kdyby jiný člen vlády, který má ve své agendě něco a byl podezřelý, že on je vyšetřován kvůli té agendě, tak bychom navrhovali úplně to samé. Už to, že nestandardně ověřovali úředníci ministerstva financí, iniciativní náměstek ministra to zadal a prověřovali v Bruselu, co vlastně vyšetřují a jak to vlastně ukazuje, že ta samotná kontrola je zpochybněna sama od začátku. A já chci říct jednu věc, OLAF... 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Vy jste říkal, ať už dopadne jakkoliv, jestli to dopadne tak, že se nic nestalo, tak, tak je Babiš očištěn. 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

To je v pořádku. Já s tím naprosto... 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Ne, vy jste říkal, ať to dopadne jakkoliv, tak je to problém. Pokud to dopadne tak, že Babiš nic neudělal, tak to problém není. 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Protože v okamžiku, kdy část té kontroly budou vykonávat lidé přímo podřízení tomu, koho kontrolují, tak to vzbuzuje pochybnosti. Kdyby přišla stížnost na vás jako na moderátora a vy to dostanete k vyřízení, tak i kdybyste postupoval korektně, tak ten člověk bude říkat: to je nějaké divné. Já si na něho stěžuji, on si to sám vyšetří a pak mi napíše, nic se nestalo. A já chci říct jednu věc, na ten OLAF chodí 1400 podání, upozornění nebo udání, jak to nazveme, ročně. Oni dělají předběžné vyhodnocení a pouze v 15 % z těch 100 % zahajují šetření. A kauza Čapí hnízdo padla do těch 15 %, to znamená, kdyby tam nebylo vůbec nic, byl to nějaký anonym, který nemá žádný reálný základ, tak ten OLAF to už dávno odložil a nezahajoval by šetření. A to jsou statistické údaje a já věřím, že se shodneme, že tohle nemá pod kontrolou pravicová opozice, co OLAF vyšetřuje a co nevyšetřuje. To je absurdní. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Paní Jermanová. 


Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

To jsem ani nikdy neřekla. To já jsem ani nikdy neřekla. 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

/Nesrozumitelné/ se shodneme. 


Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

Jako v tomhle si myslím, že se shodneme. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Ale podstata toho, co teď říkal pan Stanjura, asi na tom něco bude, když to spadlo do těch 15 nejkritičtějších procent, pro které se... 


Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

Já nejsem členem OLAF, já neznám, do detailního fungování neznám, jakou analýzou procházejí tyhle ty věci, na to nejsem odborník a ani se do té pozice stavět nechci. A jestli v 15 % je Čapí hnízdo, tak já se potom ptám, jaké další kauzy v těch 15 % jsou, abych se o to vůbec mohla postavit za to, co tady říká pan kolega Stanjura, takže pro mě je to nějaké statistické číslo. Pro mě je problém, jestliže někde anonym a na základě anonymu se něco vyšetřuje, tak já s tím mám zásadní problém. A já se jenom vrátím k té stížnosti, jak jste tady říkal, tak jako na obcích třeba, kde máte starostu a nikdo jiný tam není, tak sám vyřizuje stížnost, která na něj přijde, takže jako to je podle mě argument, který není úplně relevantní a... 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

A ve vládě není Andrej Babiš? 


Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

Na druhou stranu je tam ten člověk, na kterého si stěžují, takže tam ta... 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

To jsem neříkal já, to říkal pan Stanjura, ale to není důležité. 


Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

Omlouvám se, ale jako toto nepovažuju za ten pádný argument, který asi bych mohla o něm uvažovat. Na druhou stranu je potřeba si říct, že když Andrej Babiš byl volen, tak voliči věděli, že podniká, věděli, v čem podniká, věděli, jak podniká. Takže já si myslím, že by možná bylo dobré se vrátit k tomu, že volič má svůj rozum a ví, proč to dělá a má k tomu své důvody, a proto je to třeba... 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Otázka tady z mé strany... 


Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

Já chci ještě trošku reagovat na ten střet zájmů. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Ne, my jsme tady střet zájmů a ani pan Sklenák... 


Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

On to zmínil. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

No, zmínil, ale nedovolil jsem mu rozvíjet dál tu myšlenku, tak prosím, ukončeme... 


Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

Dobře, tak já jí taky nebudu rozvíjet. 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Ale od okamžiku voleb, jak jste říkala, vyjadřoval se Andrej Babiš veřejně, že s Čapím hnízdem nemá nic společného, takže voliči to nevěděli, když volili, že Čapí hnízdo patřilo jeho rodině, jak dneska se přiznal v přímém přenosu. On přece, a jsou na to veřejné výstupy, kdy říká: ne, nic s tím nemám společného, to vlastní nějací advokáti, já jsem jenom půjčil 400 milionů, ani nevím komu. Takže není pravda, že to voliči věděli. V tomto konkrétním případě to nevěděli, že to pan Babiš až dodneška zapíral. Až dneska řekl, patřilo to mé rodině. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Velmi stručná věta, reakce, prosím. 


Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

V roce 2013 podle našich informací, které nám dal pan Babiš, to přešlo pod Agrofert. 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Po volbách. 


Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

V roce 2013. 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Po volbách, ano. 


Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

Já nevím přesně, kdy to bylo, ale bylo to v roce 2013. 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Dneska říkal v listopadu. 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Všem třem děkuju, že jste přišli do Událostí, komentářů, děkuji za vaši politickou debatu. Na shledanou. 


Jaroslava JERMANOVÁ, místopředsedkyně PS a místopředsedkyně hnutí /ANO/:

Děkujeme, na shledanou. 


Roman SKLENÁK, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Na shledanou. 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Na shledanou. 

Ing. Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení