24. dubna 2015

Prachy pro Vodičkovou

Včera jsem se zastyděl. Vodičková je bez peněz. Dnes jsem na FOD poslal tisícovku. Slabý odpustek, ale nutný.

Marie Vodičková je symbolem  české mámy. Ač sama bezdětná, stala se matkou tisíců  v nejkřehčím období jejich života. Již v prvním roce po sametové revoluci začala budovat Fond ohrožených dětí jako projev  zodpovědnosti ve svobodné zemi. Před devíti lety založila projekt Klokánek, který jako jediný v ČR umožňuje ohroženým dětem pobyt v ústavním zařízení rodinného typu.

FOD a Klokánky se staly rodinným stříbrem. Novela zákona o sociálně-právní ochranně dětí z roku 2012 se však pro ně stala smrtelným ohrožením. Částečně  díky špatnému výkladu, částečně  díky zákonným omezením.

Paradoxem je, že polovinu peněz, které FOD dostane od státu, témuž státu vrací na sociálním a zdravotním pojištění, které platí za své pracovníky.

Nevěřím, že by vláda, která si říká – sociální (a demokratická), nechala Klokánky padnout. Pokud se nenajde dost sociálního cítění mezi zodpovědnými úředníky (ministryní počínaje), nesmíme navzdory tomu nechat Vodičkovou padnout. Musí pomoci demokracie. Prosím, pošlete každý, kdo můžete, co nejrychleji peníze na účet 3055103/0300 Fondu ohrožených dětí, abychom Klokánky, toto rodinné stříbro českého humanismu, zachránili.

P.S. Tak nějak si asi představuji vlastenectví.

MUDr. Vít Šlechta

člen místní rady