3. dubna 2015

Tak pravil Babiš

Nemohl jsem uvěřit svým očím, když jsem poprvé uviděl mezi názory čtenářů článek od Andreje Babiše. Andrej Babiš přece není čtenář, který sděluje redakci novin svůj názor, Andrej Babiš je jejich majitel! Proč tedy píše do rubriky čtenářů?

To je zásadní proměna, ke které došlo v Lidových novinách a MF DNES. Na první pohled to vypadá jako dopis bodrého a trochu popleteného dědečka, který redakce uveřejnila ze soucitu. Podpis Andreje Babiše však bije do očí. Co by se asi stalo, kdyby redakce daný dopis odmítla zveřejnit? Jako by nestačily pravidelné dvoustránkové rozhovory s AB coby ministrem financí a předsedou vládní strany ANO.

Třetí proměnou jsou dlouhé úvahy AB  na aktuální téma. Když šílený střelec v Uherském Brodě spáchal hromadnou vraždu, nabídl nám AB „Poučení z Uherského Brodu“ (MF DNES 27.2.2015) . Na tom by nebylo nic hrozného, nebýt  závěru, ke kterému dochází. Zodpovědnost za životní rizika  se snaží populisticky delegovat na lékaře a registry zdravotních pojišťoven.  StB by nám takového ministra mohla závidět!

Když politolog a historik Stanislav Balík zveřejnil analytický článek, ve kterém zpochybnil existenci  ANO jako hnutí a strany (LN 25.2.2015) , odpověděl mu AB hned druhý den polemikou, ze které jsme se především dozvěděli, že Stanislav Balík  je zastupitelem za „ nenáviděnou“ stranu ODS. 

AB změnil novinářskou kulturu v naší zemi. Šéfredaktorové se musí hlídat, aby vyhověli na jedné straně novinářské profesionalitě,  na druhé straně nerozzlobili svého „naivního“ majitele. AB však není naivní. Jde neúnavně za svým cílem, za maximalizací firemních i politických zisků, v čemž mu nic nesmí překážet. Pokud něco znepokojuje, tak je to skutečnost, že „novinářské intervence“ AB čtenáře masově neznepokojují, že Lidové noviny, které nesou podtitul „NEZÁVISLÝ DENÍK, ZALOŽENÝ 1893“, se staly spolu s MF DNES  stranickými listy hnutí ANO.

Lidové noviny a MF DNES byly před Babišem, budou i po něm. Je však zajímavé sledovat, jak vlastnictví deníků společně s politickým aktivismem AB mění jejich charakter. Mezi řádky se můžeme dohadovat, kterými články se redakce chce zavděčit a které články představují kus poctivé žurnalistiky. Opakované intervence majitele, který píše své názory značně nevkusně  do jím vlastněných  novin, však zůstanou v historii české žurnalistiky mementem.

MUDr. Vít Šlechta

člen místní rady
člen oblastního smírčího výboru