18. února 2015

O názorové pružnosti Změny a tiše souhlasícím ANO...

Od ustavení současného vedení města v Liberci jsme svědky toho, jak Změna pro Liberec mění svoje názory a dokonce i principy, na kterých se tváří, že stojí, v přímém přenosu. Naplňuje tedy dokonale slovo „Změna“ ve svém názvu. Mění názory jak košile a důležité je vlastně jenom to, co vede k upevnění jejích mocenských pozic. Jejich koaliční partner také dělá „čest“ svému jménu. Liberecké ANO totiž jenom tupě přikyvuje a doslova zbaští Změně téměř cokoli.

A tak jsme svědky toho jak titíž lidé, kteří ještě před volbami (v pozici opozice) volali po vstřícnějším přístupu k opozici, prosazovali co nejširší diskuzi a obviňovali své protivníky z arogance a neochoty komunikovat, v okamžiku převzetí moci na vše zapomněli a pravděpodobně Změnili svoje názory.

Dokladem toho budiž třeba průběh jednání zastupitelstva, kde jsme svědky toho, jak jsou dehonestovány odborné názory některých lidí či dokonce někteří lidé samotní. Jsme svědky toho, jak koalice neuzná často i formální chyby v materiálech a usneseních a přesto, že by mohla být ráda, že jí ten připravený šlendrián pomůže dát někdo do pořádku. A vlastně největším dokladem je pak samotné hlasování. Není to tak dlouho, kdy Jan Korytář a spol. volali po širším konsenzu, po tom, aby se vše neschvalovalo jen těsnou většinou koalice, ale aby z kvalitní diskuze vzešla širší shoda napříč zastupitelstvem. Zapomenuto, názor Změněn. Vše podstatné prochází koaliční jedenadvacítkou a opozice svou chutí diskutovat stále více „otravuje“. Já osobně respektuji právo většiny si prosadit svou, ale také jsem tady roky nehlásal něco jiného.

Dalším dokladem onoho veletoče v názorech a přístupech je aktuální spor o komise Rady města. Ne, že by to byl spor, který by nějak zásadně hýbal městem, obyčejného občana vlastně vůbec nezajímá, jak si papaláši na radnici (sebe nevyjímaje) mezi sebou rozdělí posty v komisích. Ale byla by to právě Změna, která by spustila mediální bouři a jako opozice by grilovala kohokoli, kdyby neměla možnost mít svého zástupce v každé komisi. Ale nic takového se jí nikdy nestalo, tak proč to nevyzkoušet dnes v roli koalice proti svým protivníkům. Je potřeba je zadupat do země. A nic na tom nezmění ani filozofické úvahy náměstka Langra a hra na odborníky, kterou Změna v posledních dnech hraje. Ta hra je totiž jednostranná. Platí jen pro opozici, které je dán co nejmenší prostor a o odbornosti rozhoduje opět koalice.  Na jednu stranu mluví o odbornících v komisích, ale nejdůležitějším hlediskem je to, aby měla v komisích koalice svoji většinu. Odbornost lidí v komisích se dostala do popředí až v okamžiku, kdy se to hodí.

A úsměvným se také stává příběh o tom, jak bojovník za pluralitu názorů, velký demokrat a obhájce veřejnosti prof. Šedlbauer na Radu města prý přišel s tím, že je dlouhodobě nemožné, aby měla opozice většinu v redakční radě Libereckého zpravodaje. Možná by bylo nejlepší, aby se místo redakční rady ujal své role i zde Změnařský ministr propagandy. Alespoň by bylo jasno.

Jsem docela zvědav, jakých dalších názorových obratů se od koalice ještě dočkáme, ale už nyní je jasné, že především Změna nám obnažuje svoji názorovou pružnost i schopnost odrazit jakýkoli rozumný argument s pružností povrchu vyrobeného z pryže. A liberecký primátor k tomu přidává své zakřiknuté ANO.

Ing. Ondřej Červinka

předseda místního sdružení