15. prosince 2014

Politický autismus (Politická pedagogika lekce osmá)

 Karel Janeček však není jenom geniální burzovní obchodník. Karel Janeček má své sny. Jako mecenáš podporuje dobré nápady a boj proti korupci. Učí finanční  matematiku na Karlově Univerzitě v Praze. Má také své sny politické.

       Karel Janeček nebyl nikdy členem žádné strany, ale domnívá se, že by místní politiku mohl uzdravit. Za tím účelem vytvořil návrh „ Demokracie 2.1“. Podle jeho  představy by každá strana dodala dva kandidáty v 81 obvodech a lidé by mohli rozdělovat čtyři kladné hlasy politikům oblíbeným a kromě nich i dva záporné hlasy politikům neoblíbeným. Voliči by si tak podle něj vybrali ty nejlepší, zato by zcela jasně vyřadili extrémisty a takzvané „zlojedy“. 

       Žel, Karel Janeček vůbec nepočítá s tím, že politické strany jsou především velkými  skupinami lidí, které spojuje společný zájem. Voliči tak dávají hlas velkému týmu, který má určitý program. Lidské sympatie a popularita jsou žádoucí, ale pro naplňování politického programu ne vždy  rozhodující. Emoce zde hrají větší roli, než rozum. Přiznejme si, že tento systém by v Německu nedokázal zabránit nástupu Hitlera k moci. U nás by vedl patrně k eliminaci dominantních stran na pravici (ODS) i levici (ČSSD). Naopak by posílil pozici středového KDU – ČSL i Babišova hnutí ANO.  Výrazně by  potlačil  politickou polarizaci.

     Byly doby, kdy v Praze vyhrávala “tenisová raketa“ Václava Klause a Janečkův  systém by tomu nedokázal zabránit. Patřilo to k tehdejší politické  atmosféře. Dnes naopak všude vítězí „Babišovi koně“ a nálada ve společnosti nevěští, že by tomu v příštích letech mělo být jinak. Změna volebního systému by možná přinesla jiné přepočítání hlasů, ale společenské problémy by to nevyřešilo. Naopak, díky ztrátě polarity by se mohl na delší dobu zakonzervovat stav „politicky mrtvých vod“.

       Karel Janeček to myslí upřímně, ale jedná se o návrh autistický. V politické psychologii platí jiná pravidla než při sestavování burzovních vzorečků. Sebelepší osobnosti se nedomluví, pokud nemají dar konsenzu. Na ten však  žádné vzorečky vymyšleny nebyly. Ani nemohou. Musíme tedy Karla Janečka obdivovat za jeho genialitu matematickou a soucitně ignorovat jeho jednoduchost politickou.  Dokud sám nevstoupí do politiky, nepochopí, že  politické algoritmy jsou nevypočitatelné a nevyzpytatelné.

 

Minulé příspěvky politické pedagogiky byly  publikovány v těchto termínech:

 

Princip sociální trojčlennosti (Politická pedagogika  -  lekce sedmá) – 1.6.2014

Čtvrtstrany a polostrany  (Politická pedagogika  - lekce šestá)  - 23.5.2014

Sociální modlitba  (  Politická pedagogika  - lekce pátá) – 9.5.2014

Politický parazitismus  ( Politická pedagogika  - lekce čtvrtá) – 2.5.2014

Jsem politik. Kdo je víc? Politická pedagogika (lekce třetí) – 18. 3.2014

Politika znamená uplácení  (Politická pedagogika  - lekce druhá) – 24.2.2014

Politická pedagogika (Úvod - lekce první) – 14.2.2014

MUDr. Vít Šlechta

člen místní rady
člen oblastního smírčího výboru