3. prosince 2014

Pacienti zaplatí více

Ještě měsíc budou pacienti v českých ordinacích platit třicetikorunové poplatky. Od ledna 2015 nezaplatí nic. Zdánlivě ušetří. Ve skutečnosti zaplatí mnohem více!

Ministr Julínek prosadil od roku 2008 placení třicetikorunových regulačních poplatků při každé návštěvě lékaře. Platilo se i za každý den hospitalizace a návštěvu pohotovosti. Poslední poplatek ve výši 90,-Kč nám zůstane jako jediný.

Jak hodnotit sedmileté období regulačních poplatků? Pacienti si na nejdříve těžce zvykali, ale velice brzy pochopili, že jim přinesly větší pohodlí. Třicet korun za návštěvu lékaře nikoho nezruinovalo a díky nim byly v čekárnách menší fronty. Pacienti získali pocit rovnoprávnosti a nemuseli se lékařům podbízet tradičními „prezenty“. Jednoznačně došlo ke snížení zdravotnické korupce.

Po malých částkách připlouvaly do zdravotnictví miliardy a tento rezort se po mnoha letech stabilizoval. V nemocnicích ubylo nepotřebných hospitalizací a stačilo menší množství akutních lůžek. Ušetřili na tom všichni – pojišťovny, lékaři a především pacienti. Zbylo více peněz na drahé diagnózy – léčbu rakoviny, roztroušené sklerózy, revmatismu, transplantační programy.

To všechno po Novém roce 2015 padne. Od prvního ledna budou mít všichni zdravotní péči v České republice „zdarma“. Čekání v ordinaci se opět prodlouží. Lidé budou lékařům nosit větší dárky – finanční či nefinanční. (Rušitelé poplatků netuší, co činí s lidmi strach o jejich zdraví!) Během několika měsíců pojišťovny začnou hlásit, že nemají dostatek prostředků k úhradě nasmlouvané péče. Zdravotníci se budou domáhat oprávněných plateb a zvýšení mezd, ale prostředky na to budou chybět. V televizi se opět budeme setkávat se sbírkami na pacientky, kterým jejich léčbu zdravotnické pojišťovny neuhradí. Všichni budou více naštvaní: Pacienti na lékaře, lékaři na pojišťovny, pojišťovny na politiky. Prodělají na tom všichni. A to všechno kvůli krátkozrakému populistickému gestu.

Když ministr Julínek zdravotnické poplatky zavedl, lidé ho nenáviděli. Ministra Němečka za jejich zrušení milovat nebudou. Cena za jejich zrušení bude příliš vysoká a jednou nás realita opět donutí se k nim vrátit.

MUDr. Vít Šlechta

člen místní rady