10. října 2014

Máme kvalitní a splnitelný volební program

Představujeme naše kandidáty

Proč jste se rozhodl kandidovat v komunálních volbách?

Rozhodl jsem se po delší úvaze, chtěl jsem aktivněji propagovat své pravicové názory. Letos jsem dostal nabídku kandidovat za ODS, za což chci poděkovat. Věřím, že máme v současné době nejlepší program a nejvíce kvalitních kandidátů. Chtěl bych se podílet na zlepšení života v tomto městě, které mám tak rád.

Co máte na Liberci rád?

V Liberci jsem se narodil, žiji tady a záleží mi na něm. Baví mě sportovní areály, jsem pyšný na naši ZOO, botanickou zahradu, radnici i horský hotel Ještěd. V létě se se rád večer procházím po městě a posedím na terásce s přáteli. V zimě neodolám krásnému prostředí pro lyžování, bobování či procházce po zasněžených Jizerských horách.

Co se od revoluce v Liberci změnilo k lepšímu a kde naopak vidíte největší nedostatky?

Změnila se zde spousta věcí – rekonstruovaly se ulice, opravily se domy, paneláky, sportoviště, tramvajové linky. Například rekonstrukci náměstí u radnice považuji za nesmírně zdařilou, ale příkladů růstu a rozvoje je celá řada. Práce je zde samozřejmě pořád dost a my řešení, jak se s ní vypořádat, předkládáme v našem volebním programu.

Na co by se nové zastupitelstvo podle Vás mělo primárně zaměřit?

Přednostně by se mělo zaměřit na snížení zadlužení města, tím pádem bude následně více volných prostředků na další investice, které potřebujeme nutně – na rekonstrukce školských zařízení, na zvýšení bezpečnosti a čistoty města, na opravy sportovišť u škol, na rekonstrukci Divadla F. X. Šaldy, na ZOO, atd. Je zde spousta oblastí, které je potřeba řešit a postupně je dotahovat do úspěšného konce.

Jaká oblast týkající se správy města je Vám blízká?

Nejvíce mě zaujala oblast ekonomiky, kde bych rád zúročil své mnohaleté zkušenosti a také oblast školství a vzdělávání.  

Jak byste krátce charakterizoval volební program ODS do komunálních voleb?

Máme kvalitní a splnitelný volební program, na jehož naplňování bych se v zastupitelstvu rád podílel. Krátce jej charakterizovat je obtížné, proto vyjmenuji hlavní programové priority: chceme oživit město (tím také zvýšit příjmy), snížit zadlužení města (více prostředků na další investice), klademe důraz na bezpečnost a čistotu města (více kamerových systémů, více strážníků v ulicích), zajistíme kvalitní školy a školky a vybudujeme další sportoviště u škol, dále zachováme liberecká divadla v současné formě a zároveň chceme zrekonstruovat objekt bývalé galerie na spolkový dům a dům sociálních služeb. Je to spousta práce, ale věřím, že to vše zvládneme.

Co v životě považujete za svůj největší úspěch?

Největším soukromým úspěchem je má rodina, jsem hrdý na své syny, kteří mi dělají v životě velikou radost.

Co děláte, když máte volný den?

Když mám trochu volna, tak často vyrazím do Jizerských hor, na Ještěd, či jen tak se projít po městě. V létě se snažím jezdit na kole, také si zajdu zaplavat do bazénu.

S jakou libereckou osobností byste rád zašel na večeři? A neomezujme se jen na současnost.

Rád bych se sešel s panem Vlastou Burianem, protože ho považuji za skutečného krále komiků. Rád se směji, občas se snažím dělat humorné kousky, nicméně konkurovat tomuto báječnému rodákovi prostě nejde.

Nedávno jsme si připomněli invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, jak na Vás v tomto kontextu působí ankety v médiích, které odkryly nevědomost mladých lidí o tom, co se tehdy stalo?

Invaze vojsk v r. 1968 byla tou největší zkouškou naši lidskosti, našeho hrdinství a občanství. Sice jsem to přímo nezažil, ale mí rodiče byli účastni – moje maminka ošetřovala v nemocnici raněné. Mrzí mě, že někteří občané o těchto událostech moc nevědí, či zapomněli nebo se dokonce snaží říkat, že se vlastně nic nestalo, že se zde nebojovalo a takové podobné nesmysly. Je třeba se více zaměřit na českou novodobou historii, na léta 1918 až po současnost a o těchto událostech debatovat. Bylo by dobré zvát do škol přímé účastníky těchto událostí.