30. září 2014

Pro spokojený život si nedovedu představit jiné místo než je Liberec

Představujeme naše kandidáty

Proč jste se rozhodl kandidovat v komunálních volbách?

Nabídku kandidovat v letošních komunálních volbách jsem se rozhodl přijmout z důvodu zkušeností -  v zastupitelstvu města jsem v minulosti pracoval osm let. Bylo to období zajímavé práce  při dynamickém rozvoji města ve společnosti aktivních a pracovitých lidí. Rád bych, aby po letech stagnace a neustálého kritizování všeho a všemi se Liberec opět stal rozvíjejícím se a dobře fungujícím městem s vytvářením nových pracovních příležitostí a zajímavých a přitažlivých podmínek pro spokojený život v našem městě.

Co máte na Liberci rád?

Ač nejsem rozený „Liberečák“  žiji zde od roku 1967 a pro spokojený život si nedovedu představit jiné místo v ČR. Líbí se mi zde prakticky vše – město, příroda, hory, sportovní a kulturní vyžití, komunikační spojení, fungující infrastruktura, vzdělávací možnosti, rozvíjející se nemocnice. Samozřejmě, že je spousta věcí, které je třeba ve městě řešit a na které je třeba reagovat pro udržení a zlepšování životních podmínek ve městě.

Co se od revoluce v Liberci změnilo k lepšímu a kde naopak vidíte největší nedostatky?

Vzhledem k tomu, že jsem pamětník pokusu o změny v roce 1968 a po té dokonané změně „sametovou revolucí“ v roce 1989 mohu změny velmi dobře porovnávat. Město Liberec se od roku 1989 změnilo tak, že je k nepoznání, a to po všech stránkách. Ze zaostalého a zchátralého města s devastovanými Jizerkami a Ještědem kolem sebe, se stalo krásně opravené a vybavené město a hlavně zvládlo přezaměstnanost svých obyvatel z krachujících a nefunkčních textilek. Především díky úspěšným soukromým firmám a dvěma obsazenými průmyslovými zónami vznikly tisíce nových pracovních příležitostí a město tak velmi rychle začalo měnit svou tvář a kvalitu žití v něm. Samozřejmě, že při tolika velkých změnách se ne vše rozhodlo správně, ale pozitiva absolutně převládají. Toto vše samozřejmě něco stálo, ale bylo dobře, že se takto postupovalo, a že se našli lidé, kteří mysleli dopředu s těsným vztahem k městu.

Dnes si vybudované, opravené a fungující „samozřejmosti“ užíváme a využíváme a můžeme pracovat a splácet to, co již máme a dobře nám slouží. Díky svému zaměstnání hodně cestuji po celé ČR a těžko se hledá město s podobnými možnostmi pro kvalitní a spokojené žití  – jen někteří “ Liberečáci“ si to neuvědomují a neustálým stěžováním si na vše, znehodnocováním vykonané práce, nápadů a úsilí těch aktivnějších, pracovitějších a šikovnějších z nás otravují atmosféru ve městě a sami své město poškozují a dokonce vytváří obraz krachujícího a nefunkčního města. Neuvěřitelné.  S tímto je těžké se smířit a ve změně této atmosféry vidím jeden z velkých úkolů nového zastupitelstva a těch co ho budou volit, pokud se město dál chce rozvíjet a udržet kvalitu a spokojenost žití v něm. Takže, Liberec před rokem 1989 a v roce 2014 jsou dvě úplně jiná města.

Na co by se nové zastupitelstvo podle Vás mělo primárně zaměřit a jak byste krátce charakterizoval volební program ODS do komunálních voleb?

Ano, po každém volebním období na základě předchozích úspěšných, či neúspěšných kroků a na základě nových vzniklých situací je nutné určit priority, důležitosti a samozřejmosti pro nové volební období. Volební program ODS vychází ze současného stavu a stanovuje reálný program dalšího rozvoje města s využitím svých bohatých zkušeností jak s dobrými, tak nepovedenými kroky. Vzhledem k tomu, že těch dobrých bylo neporovnatelně více, nabízí voličům program vyvážený s návrhy řešení všech aktuálních problémů ve městě se zajištěnou svobodou každého z nás bez populistických „keců“ a kroků. Nechci reagovat na jednotlivosti programu, ale návrat k pracovitosti, kreativitě ať v soukromém tak zaměstnaneckém sektoru města, bez politikaření, náš program dává ve všech oblastech života města a jeho obyvatel a bez budovatelských, ukřivděných a pomlouvajících hesel.

Jaká oblast týkající se správy města je Vám blízká?

Pro mě je blízká oblast sportu a sportovního vyžití obyvatel, zejména mládeže i ve spojitosti se školstvím. Liberec je město sportu a propaguje životní styl, ve kterém sport má své významné místo.

Co v životě považujete za svůj největší úspěch?

Nepovažuji ve svém životě nějakou jednu věc za životní úspěch. A jestli, tak to, že jsem zažil zásadní změnu v naší společnosti a mohl si užívat osobní svobody, rozhodovat o záležitostech kolem sebe a své rodiny sám. Přinesla mi práci, která mi přinášela uspokojení, štěstí, úspěchy i neúspěchy, ač brala spousty sil a času. Že jsem se dožil tak bouřlivého a úspěšného rozvoje města, ve kterém žiji a byl přímo u toho. K tomu všemu jsem měl štěstí na lidi kolem sebe, byl jsem zdravý a měl důležité zázemí v rodině.

Co děláte, když máte volný den?

Moc volných dnů nemám, velice si užívám dovolenou s vnučkami, volných chvil s „nohami nahoře“ a v poslední době procházek se psem.

S jakou libereckou osobností byste rád zašel na večeři? A neomezujme se jen na současnost.

Potkal jsem spoustu libereckých osobností současnosti a se spoustou z nich jsem nejen večeřel. A byly to velmi příjemné a inspirující chvíle. V Liberci působilo a působí velmi mnoho zajímavých a schopných osobností ze všech oblastí našeho života. Proto se Liberec dostal tam, kde je. Jen se mi v posledních pár letech zdá, že je nějak nepotřebujeme. Pasují se do nich lidé, kteří zatím nic nedokázali, jen kritizují, „pracují“ na masáži nás, obyvatel města a nejen města, svými populistickými pomluvami a lživými tvrzeními spolu s podávanými trestními oznámeními na nesmysly, které zahlcené soudy jeden po druhém ukončují s nulovým výsledkem a s nevratným ublížením těm, co tvořili, vymýšleli, riskovali a tvrdě pracovali. Pro nás voliče je ostuda, že tomuto neustále nasloucháme  a podléháme, protože úspěšného potrestat je potřeba. Jak by asi dopadla v současné době veliká osobnost Liberce minulosti  Johann Liebieg, jehož přínos pro Liberec nikdo nezpochybňuje, a který byl mimořádně schopným, tvrdým a pracovitým soukromým podnikatelem a později továrníkem, který v Liberci vyráběl, stavěl a zaměstnával spousty lidí. Měl obrovský vliv na celé město a město z toho také těžilo a vycházelo mu vstříc, vážilo si jeho rozhodnutí působit v Liberci. Nevím, kolika žalobám, pomluvám a lžím by dnes musel tento podnikatel čelit, o tom bych si s ním rád popovídal. Jedno je ale jisté, obyvatelé Liberce byli tehdy rádi, že tu žil, a takhle pracoval.

Nedávno jsme si připomněli invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, jak na Vás v tomto kontextu působí ankety v médiích, které odkryly nevědomost mladých lidí o tom, co se tehdy stalo?

Moc dlouho o tomto stavu vím prostřednictvím svých dětí a teď bohužel i vnoučat. Je to pro mě obrovské zklamání a nepřijatelná věc a ostuda nás všech. Viním z ní především školy, zejména základní a střední. Samozřejmě i rodiče a prarodiče. V rodinách však může být „předávání informací“ řízené a podávané zkresleně a zjednodušeně, dnes doma na nic není čas…? Ve školách mi chybí úměrná, přesto přesná a objektivní informovanost prostřednictvím přitažlivého výkladu, diskuze, názorných ukázek, dobových záznamů s vysvětlením a ne zkoušením co víš. Je to ostudné a je také otázka, co o tom všem vědí učitelé a „profesoři“.

Ctibor Jech

člen strany