30. září 2014

Rozhodl jsem se spontánně

Představujeme naše kandidáty

Proč jste se rozhodl kandidovat v komunálních volbách?

Rozhodl jsem se spontánně v okamžiku, kdy jsem si sám sobě nedokázal odpovědět na otázku, proč nezkusím něco konkrétního učinit pro nápravu věcí, které se mi při správě věcí veřejných tolik nelíbí a které při rozhovorech s kamarády a známými kritizuji. Konkrétněji to bylo přesvědčení, že je třeba pomoci při tom, aby se v Liberci opět při péči radnice o veřejný prostor více dbalo na architekturu a zdravý rozum.

Co máte na Liberci rád?

V Liberci žije velká spousta inspirativních a kreativních lidí a s těmi se rád setkávám. Liberec je také zajímavý tím, že je zde mnoho lidí, kteří podnikají – vedou a vlastní firmy nebo jsou živnostníci a mnoho z nich začalo od píky. Ve městě cítím jaksi latentně přítomnou jejich energii, kterou do svého podnikání vkládají. V mnoha městech to není a určitě to souvisí s tím, že má zde tradici průmysl a technika vůbec. Asi mne to oslovuje i kvůli faktu, že u mne více převládá kreativita výtvarná nad technickým založením.

Co se od revoluce v Liberci změnilo k lepšímu a kde naopak vidíte největší nedostatky?

Liberec má v poměrně velice dobrém stavu sítě technické a dopravní infrastruktury. Také občanská vybavenost města je velmi dobrá. Největším nedostatkem je bezesporu myšlení mnoha lidí, které se ještě nedokázalo vyrovnat s tím, že vše je v našich rukou a že za nás nikdo nic neudělá. Pokud si většina lidí neuvědomí, že je nejvyšší čas zahodit předsudky a aktivně a s pozitivním přístupem se zapojit do správy věcí veřejných, nevylepšíme tvář města žádným zásadním způsobem. 

Na co by se nové zastupitelstvo podle Vás mělo primárně zaměřit?

Dle mne by se mělo vyvarovat jakýchkoli ad hoc řešení a populistických kroků. Mělo by se zasadit o rychlé dokončení pořizování územního plánu. Dále by mělo požadovat koncepční práci radnice na poli pořizovaní projektů tak, aby bylo připravené na podávání žádostí o smysluplné dotační tituly.

Jaká oblast týkající se správy města je Vám blízká?

Díky mé profesi jednoznačně rozvoj, územní plánování, architektura, kultura. Vzhledem k tomu, že aktivně sportuji a jsem členem Horské Služby, tak mi je blízká i problematika sportu a cestovního ruchu.

Jak byste krátce charakterizoval volební program ODS do komunálních voleb?

Je to program připravovaný s důrazem jak na celek města, tak i na detaily a drobnosti, protože se na práci na něm sešla skupina lidí, kteří mají své město opravdu rádi a mají snahu pro něj pracovat. Program zároveň není populistický s prázdnými frázemi. Mnoho formulací jsme pečlivě zvažovali, abychom neslibovali nesplnitelné a zároveň nerezignovali a možná řešení. Týká se to např. zásobování teplem.

Co v životě považujete za svůj největší úspěch?

Těžko se hledají formulace, které by nezněly příliš nadutě a pyšně. S odstupem času vidím jako úspěchy ty momenty v životě, kdy se mi podařilo nabídnutou malou příležitost využít a otevřít si tak dveře pro budoucnost. Když jsem se rozhodl odejít na zkušenou do zahraničí, rozeslal jsem asi 180 životopisů zaměstnavatelům. Odpovědi došly tři a z nich se vyvinula jediná nabídka práce, ve které jsem se později osvědčil. Když jsem později začal s podnikáním, podařilo se mi první zakázky zpracovat ke spokojenosti klientů, což mi přineslo další práci a mohu se dodnes stejným způsobem živit. Jako úspěch považuji i působení na pozici městského architekta v Semilech, protože jsem si získal důvěru radnice a vedení na základě zdárně dokončených úkolů a projektů. Mimo profesní dráhu bych určitě rád zmínil to, že mám dvě zdravé děti a hezký vztah s rodiči vlastními i rodiči manželky.

Co děláte, když máte volný den?

Můj způsob života nyní prakticky vylučuje volný den, neboť vždy je možnost něčemu se věnovat. V současnosti ale nejčastěji vyrážíme s rodinou za sportem nebo za kulturou. Tedy kulturou pro děti nejčastěji. 

S jakou libereckou osobností byste rád zašel na večeři? A neomezujme se jen na současnost.

Pro mne je jasnou volbou architekt Karel Hubáček. Obdivuji u něj jeho neústupnost, s jakou prosazoval dobrou architekturu době navzdory. Byl to slušný člověk v neslušné době. Jeho tvorba je pro mne také příkladem toho originálního snoubení se toho technického a výtvarného fluida, které v Liberci vnímám.

Nedávno jsme si připomněli invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, jak na Vás v tomto kontextu působí ankety v médiích, které odkryly nevědomost mladých lidí o tom, co se tehdy stalo?

Jak výstižněji to formulovat, než jak to napsal George Santayana: Ti, kdo si nepamatují minulost, jsou odsouzeni k tomu ji opakovat.

 

 

Ing. Arch. Martin Hilpert

člen místní rady
člen strany