26. září 2014

Seznamte se s mými názory

Proč jste se rozhodl kandidovat v komunálních volbách?

Každý se dle mého názoru v jednu chvíli zastaví a zapřemýšlí, jestli se nemůže pokusit udělat něco víc, než sedět u televize nebo někde v restauraci a lamentovat nad tím, co všechno je špatně a jak by to udělal lépe. Někomu to možná vyhovuje a já to chápu. Je to  bezbolestné, pohodlné a IN. Osobně tento způsob nepreferuji, i když nepopírám, že to je vděčné téma. Dalším důvodem byla snaha oslovit mé vrstevníky, mladé lidi, kteří k volbám většinou ani nejdou. Byl bych rád, kdyby důležitost komunálních voleb nepodceňovali a začali se více zajímat o dění ve městě, v kterém žijí. Jsem si velmi dobře vědom pověsti ODS v Liberci a věcí, které zde vykonala. Jak dobrých, tak kontroverzních. Myslím, že je čas ukázat, že změna je možná, že je možné se poučit a navázat na mnoho kvalitních projektů a rozhodnutí, které ODS v Liberci udělala.

Co máte na Liberci rád?

Především klid a přírodu doslova za oknem. Čím jsem starší, a čím více času trávím pracovně mimo Liberec, tím více to dokážu ocenit.

Co se od revoluce v Liberci změnilo k lepšímu a kde naopak vidíte největší nedostatky?

Ani nevím kde začít. Myslím, že Liberec šel od revoluce správným směrem. Zkvalitnila se a rozrostla infrastruktura, opravilo se mnoho krásných budov a objektů. Celkově si myslím, že je život v Liberci stále kvalitnější. Nedostatků určitě každý vidíme spoustu. Ty prostě vždy byly, jsou a budou a pro každého je to něco jiného. Jiné nedostatky uvidí mladá rodina s dětmi, jiné senior a jiné podnikatel. Mne například mimo dalších věcí mrzí liduprázdné centrum. Jsem z Lidových sadů, takže mne samozřejmě vadí osud letního amfiteátru, kde si ještě pamatuji koncerty pro 20 tis lidí a další akce. Z těch obecnějších je to například parkovací systém. Myslím, že o obou bodech otázky by se tu dalo psát velmi dlouho.

Na co by se nové zastupitelstvo podle Vás mělo primárně zaměřit?

No, především na práci.

Jaká oblast týkající se správy města je Vám blízká?

Určitě kultura a sport nebo oblast cestovního ruchu.

Jak byste krátce charakterizoval volební program ODS do komunálních voleb?

Na programu pracovalo poctivě mnoho lidí, kterých si velmi vážím. Kdybych se s ním nemohl ztotožnit, nemohl bych ani kandidovat. Z mého pohledu jsou to dobré cíle a podle toho je potřeba k nim přistupovat. K jejich splnění je potřeba kvalitních lidí, kteří je vnímají stejně a silný mandát, aby je bylo možné prosadit. Kvalitní lidi zcela jistě máme a silný mandát je v rukách voličů. Myslím, že každý pravicový volič si v programu najde svá témata, stejně jako já. Osobně určitě nebudu tvrdit, že se podaří vše a že se to podaří přes noc. Pro mne je program jasný směr, kterým se vydat.

Co v životě považujete za svůj největší úspěch?

Někdy se i zdánlivě malý úspěch může v budoucnu ukázat jako „ten  největší“. Pro mne je zásadní každý splněný cíl, protože mne posunuje správným směrem. Takže hru na největší úspěch nehraju. Snažím se neustále růst a posunovat se dál. Někdy to jde pomalu, někdy rychleji. Podstatné pro mne je, že jdu stále dopředu a dopravaJ.

Co děláte, když máte volný den?

Samozřejmě jej trávím s přítelkyní nebo rodinou. Rád jezdím na motorce, sportuji, chodíme do kina a pobavit se s přáteli. Jsou i dny, kdy se mi nechce vůbec, ale vůbec nic.

S jakou libereckou osobností byste rád zašel na večeři? A neomezujme se jen na současnost.

Určitě by jich bylo více, ale první by byl zcela jistě pan Vlasta Burian. Mezi dalšími bych zmínil pana Oldřicha Kaisera nebo pana architekta Hubáčka.

Nedávno jsme si připomněli invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, jak na Vás v tomto kontextu působí ankety v médiích, které odkryly nevědomost mladých lidí o tom, co se tehdy stalo?

Nejsem obecně zastáncem anket, nemají pro mne relevantní vypovídající hodnotu. To, že máme problém s pamětí, je ale fakt. Bohužel se to netýká jen mladých lidí, stačí se podívat na výsledky levicových stran v posledních volbách. Skoro začínám mít pocit, že by se mohlo jednat o epidemii ztráty paměti českého národa a je to pro mne alarmující a velmi smutné.