26. září 2014

Proč kandiduji

Proč jste se rozhodla kandidovat v komunálních volbách?

O politické dění ve městě se aktivně zajímám od roku 2001, kdy jsem začala pracovat na liberecké radnici. V letošním roce jsem dostala nabídku kandidovat za ODS v komunálních volbách a nabídku jsem ráda přijala. Myslím, že ODS v uplynulých 20ti letech ve městě odvedla velký kus práce a je třeba v ní nadále pokračovat. Ráda se budu podílet na nových projektech, které město opět pozvednou a nasměrují ho k jeho dalšímu rozvoji.

Co máte na Liberci ráda?

Momentálně jsem na rodičovské dovolené, a tak často chodím s kočárkem na procházky. Velmi ráda mám místa v Lidových sadech, která prošla a stále ještě procházejí rozsáhlou rekonstrukcí; naše zahrady – zoologickou i botanickou, které by si zasloužily více finančních prostředků jak na provoz, tak i na investice. Ještěd, který by potřeboval rekonstrukci jako sůl; mám ráda tu krátkou chvíli, za kterou se autobusem MHD dostanu do Jizerek. Mám ráda zatracovaný areál ve Vesci, který je úžasným místem pro rodiny s dětmi, mám ráda Arénu, kam se chodím odreagovat na hokej nebo koncert. Jsem žena, která ráda nakupuje, takže mám ráda i ty nenáviděné betonové obchoďáky.

Co se od revoluce v Liberci změnilo k lepšímu a kde naopak vidíte největší nedostatky?

V Liberci se od revoluce hodně investovalo do infrastruktury, což je vidět a spousta měst nám to může závidět. Změnilo se toho hodně – byly vybudovány moderní průmyslové zóny, které zaměstnávají velkou část obyvatel Liberce, máme moderní tramvajovou trať, vznikly krásné areály na Ještědu a ve Vesci, investovalo se v botanické a zoologické zahradě, byly postaveny moderní domy s pečovatelskou službou, které našim seniorům zpříjemňují „podzim“ jejich života. Opomíjené nebyly ani investice ve školství – spousta mateřských a základních škol byla rekonstruována, opravovala se sportoviště u nich. Ve výčtu by se dalo určitě ještě pokračovat, ale tyto investice považuji za stěžejní.

Velkým nedostatkem je pro mě zastavení rozvoje města a bezpečnost, s těmito tématy by se mělo rozhodně dále pracovat. Další nedostatek, který mi hodně vadí, je totální kulturní mrtvo v ulicích města.

Na co by se nové zastupitelstvo podle Vás mělo primárně zaměřit?

Myslím, že věcí hodných pozornosti je mnoho. Bezesporu je nutné se soustředit na územní plán města, na stabilizaci městského rozpočtu a navržení takových úsporných opatření, která se výrazně nedotknou obyvatel našeho města.

Pro mě osobně je také důležitý projekt přeměny bývalé galerie na spolkový dům. Tento nápad není nový, jak by se z některých volebních programů mohlo zdát, s tímto nápadem už kdysi přišla bývalá náměstkyně primátora Naďa Jozífková společně s ředitelem příspěvkové organizace Komunitní středisko KONTAKT Liberec Michaelem Dufkem. Myslím, že objekt je vhodný právě pro tento druh zařízení – setkávaly by se zde všechny generace – mohlo by zde fungovat mateřské centrum, zároveň i kluby seniorů, našlo by se zde zázemí pro neziskové organizace, občanské iniciativy a spolky atd…

Jaká oblast týkající se správy města je Vám blízká?

Ráda bych se věnovala problematice školství, kultury, sportu a rozhodně mě zajímá sociální oblast.

Myslím, že je třeba pokračovat v trendu, který byl za poslední 4 roky téměř zastaven, a to je zvyšování kapacit v základních školách.

Co mi v Liberci za poslední 4 roky opravdu chybí, je kultura na veřejných prostranstvích. Je třeba, aby akcí, ať už kulturních nebo sportovních, v centru výrazně přibylo. To je cesta k tomu, abychom přivedli lidi zpět do centra a opět ho oživili.

Dlouhodobě spolupracuji také s libereckými seniory a s lidmi ze sociálně znevýhodněného prostředí, zajímám se o činnost Dětského centra Sluníčko, tudíž je jasné, že sociální oblast je mi velmi blízká. Myslím, že je třeba se vrátit ke kořenům – k práci, kterou zde před 8 lety začala bývalá náměstkyně primátora Naďa Jozífková a systematicky v ní pokračovat. Poslední 4 roky nečinnosti v této oblasti jsou pro mě velkým zklamáním.

Jak byste krátce charakterizovala volební program ODS do komunálních voleb?

Volební program ODS je podle mě opravdu dobře připraven, dotýká se všech důležitých témat týkajících se dalšího rozvoje a směřování Liberce. Hlavně přináší řešení situací a ne boření bez dalších vizí.

Doufám, že lidé kandidující za ODS budou mít možnost ukázat své kvality a že jim bude umožněno, aby volební program v následujících letech systematicky naplňovali.

 

 

Petra Břeňová


členka strany