25. září 2014

Jak to vidím já

Proč jste se rozhodl kandidovat v komunálních volbách?

Myslím si, že jen tak sedět a říkat „ono by se mělo“ nikam nevede. Svoji kandidaturu v komunálních volbách vidím jako možnost, jak něco konkrétního změnit k lepšímu. A proč kandiduji za ODS? Členem jsem už 15 let a myslím si, že je to strana, která má svou tradici a stále má co nabídnout. 

Co máte na Liberci rád? 

V Liberci jsem se narodil a bydlím zde většinu svého života, takže možná nemám ten správný odstup. Raději bych uvedl několik názorů mých „přespolních“ známých: Liberec je velké a živé město, většina obyvatel sportuje, je to blízko z Prahy, krásné vilové čtvrti u přehrady a muzea, vystoupím na konečné z tramvaje a hned lyžuju, Ještěd a jízda lanovkou, přehrada v centru města, dá se tu sehnat dobrá práce, hned za městem začíná les…

Co se od revoluce v Liberci změnilo k lepšímu a kde naopak vidíte největší nedostatky? 

Z ospalé periférie bývalého Severočeského kraje, která žila z toho, co zde bylo vybudováno na přelomu 19. a 20. století, se stala moderní metropole. Staré, rozpadající se budovy v centru jsou opravené, doplněné (až na výjimky) pěknou moderní výstavbou. Podle mě je málo doceňováno to, jak se podařilo transformovat liberecký průmysl a zachovat dobrou úroveň a strukturu zaměstnanosti. Tradiční průmyslová odvětví, především strojírenství, výroba plastů a textilu, se ve většině případů přeorientovala na moderní technologie a našla si nové zákazníky. Jako náhradu za zaniklé továrny se povedlo přilákat do Liberce nové investory, kteří zde našli kvalifikované a zkušené pracovníky. A vznikla zde výzkumná a vývojová centra zaměřená na „hi-tech“ technologie. Tak bych mohl pokračovat v oblastech kultury, sportu, bydlení, životního prostředí… 

Jako největší nedostatek vidím nedostatečně využitý potenciál Liberce jako velkého města na trojmezí hranic s Německem a Polskem. Vědí naši sousedé, proč a za čím jezdit do Liberce? Víme my, proč a kam jezdit k našim sousedům (když pominu nákupy v Žitavě)? Pokusme se zlepšit silniční a železniční spojení s Německem a zvlášť s Polskem…

Na co by se nové zastupitelstvo podle Vás mělo primárně zaměřit? 

Je toho více, pokusím se ony priority vyjmenovat:

1)      Zajištění veřejného pořádku, bezpečnosti občanů a jejich majetku, zvýšení počtu strážníků v ulicích města, zlepšení bezpečnosti u škol. 

2)      Stabilizaci kapacit mateřských škol ve městě a zajištění dostatečné a místně dostupné kapacity základních škol. 

3)      Rozšíření separovaného sběru zvýšením počtu kontejnerových stanovišť, včetně nových podzemních kontejnerů pro oblast centra města a městské památkové zóny, komplexní řešení čistoty města, ať už se jedná o černé skládky, svoz odpadu, třídění, znečišťování prostor při venčení psů. 

4)      Pokračování v obnově a revitalizaci stávajících parků a zelených ploch na celém území města s maximálním využitím možnosti spolufinancování z fondů EU. Pokračovat v revitalizaci okolí liberecké přehrady. 

5)      Snižování zadlužení města, včetně snižování dluhové služby. Kapitálové příjmy nepoužívat na provozní výdaje, ale reinvestovat, a to prioritně do obnovy stávajícího majetku města nebo do projektů, které povedou ke snížení provozních nákladů. 

6)      Zastupitelstvo jako celek, i jeho jednotliví členové by měli zlepšit komunikaci s veřejností, především vysvětlovat kroky města, diskutovat s obyvateli o připravovaných projektech, a získat tím zpětnou vazbu pro svou práci. 

Jaká oblast týkající se správy města je Vám blízká? 

Vzhledem k mému bydlišti a profesnímu zaměření je mi nejbližší bezpečnost a čistota města, a s tím související péče o parky a zelené plochy a jejich revitalizace. Také mě zajímá tematika rozvoje a územního plánování, dopravy a infrastruktury. 

Jak byste krátce charakterizoval/a volební program ODS do komunálních voleb? 

Volební program ODS je podle mě zaměřen na realizaci řady projektů, které ve svém důsledku zlepší kvalitu života obyvatel města.

Líbí se mi, že v rámci volební kampaně prezentujeme zpracovaná témata pro liberecké čtvrti obsahující konkrétní řešení problémů, které trápí jejich obyvatele. 

Co v životě považujete za svůj největší úspěch? 

Vzhledem k tomu, že jsem na jazyky „poleno“, tak státnice z angličtiny. 

Co děláte, když máte volný den? 

Co to je, volný den?

Vzhledem k tomu, že hodně času trávím v autě nebo v kanceláři, snažím se ve volném čase věnovat co nejvíce pohybu. Preferuji pěší výlety, jízdu na kole, tenis, práce na zahradě. 

S jakou libereckou osobností byste rád zašel na večeři? A neomezujme se jen na současnost. 

Abych neurazil žijící osobnosti, vybral bych si F. X. Šaldu nebo Vlastu Buriana. 

Nedávno jsme si připomněli invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, jak na Vás v tomto kontextu působí ankety v médiích, které odkryly nevědomost mladých lidí o tom, co se tehdy stalo? 

Tak tohle je téma na hodně tlustou knihu. Odpovědět v jednom nebo dvou odstavcích bez nežádoucího zjednodušení je velmi těžké…Pro mou generaci a generaci mých rodičů byla invaze vojsk Varšavské smlouvy a její důsledky traumatizujícím živým tématem. Dnešní mladá generace má to štěstí, že rok 1968 může vnímat jen jako stránku v dějepisu, a svobodu bere jako samozřejmost.

Na druhou stranu „Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat“. Je na škole, aby mladé generaci řekla, co se v roce 1968 stalo. A především rodiče by měli dětem vysvětlovat, co se za socialismu smělo a hlavně nesmělo.