25. září 2014

Seznamte se s názory našich kandidátů

Všem kandidátům jsme položili několik otázek a postupně vás budeme seznamovat s názory našich kandidátů. Dnes odpovídá Ing. Martin Hoza.

1)Proč jste se rozhodl kandidovat v komunálních volbách?
 
ODS získala v posledních letech v Liberci nálepku toho špatného z “říše zla”. Nemohu za jednotlivce z řad ODS dát ruku do ohně, to ale nemohou ani kandidáti z ostatních stran. Za působení ODS na radnici vzniklo mnoho projektů a aktivit, které město Liberec posunulo dál a výš proti ostatním městům. Až čas ocení působení Ing. Jiřího Kittnera ve funkci primátora našeho města (nechci ale zjednodušovat stav, jako to dělají média a jiní lidé, že za všechno dobré i špatné může pouze primátor, jako by neexistovaly další orgány města). ODS posunula historicky Liberec na cestu, která z našeho města udělala místo, kde se dobře žije …..a můžou vám média a různí aktivisti mentorovat, že tomu tak není, ale uvěří jim pouze ten, kdo nikdy nepřekročil hranice našeho města a nepoznal život jinde. A já bych rád v barvách liberecké ODS pracoval na tom, aby Liberec takovým městem zůstal.
 
2) Co máte na Liberci rád?
 
Blízkost přírody, sportovní vyžití (ať už aktivní nebo pasivní) a genius loci libereckého zlatého kříže a starých částí města.
 
3) Co se od revoluce v Liberci změnilo k lepšímu a kde naopak vidíte největší nedostatky?
 
Změnilo se k lepšímu: rozvoj a rekonstrukce sportovních areálů (přístupných veřejnosti - Tipsport aréna a sportoviště v jejím okolí, vesecký areál, plavecký bazén), vznik průmyslových zón (s ohledem na vznik nových pracovních míst), dostupná kultura, zábava a vzdělání.
Nedostatky: upadající část centra v okolí Papírového náměstí a finančně náročná podpora ski areálu na Ještědu včetně skokanských můstků.
 
4) Na co by se nové zastupitelstvo podle Vás mělo primárně zaměřit?
 
Zastupitelstvo by se mělo věnovat práci ve prospěch města a nemělo by se stát místem pro exhibici různých aktivistů, kterým primárně rozhodně nejde o prospěch a standardní fungování Liberce.
 
5) Jaká oblast týkající se správy města je Vám blízká?
 
Ekonomická a sociální oblast.

6) Jak byste krátce charakterizoval volební program ODS do komunálních voleb?
 
Návrat rozumu do správy města a aktivní podíl na snížení celkového dluhového zatížení města.
 
7) Co v životě považujete za svůj největší úspěch?
 
Svoji rodinu a také to, že se mohu každé ráno s čistým svědomím podívat do zrcadla.

8) Co děláte, když máte volný den?
 
Bývá to málokdy, že bych měl volný den. Ale protože jsem od přírody lenoch a mám aktivní ženu, tak vyrážíme na dlouhé procházky směr přehrada, ZOO, Lidové sady. Případně vyrážíme autem kamkoli, kde se dá bruslit na inline bruslích nebo se děje něco zajímavého. I ve městě, kde jsem se narodil a žiju celý život je stále co poznávat, a to mě baví.
 
9) S jakou libereckou osobností byste rád zašel na večeři? A neomezujme se jen na současnost.
 
Rád bych zašel na večeři s Markem Řeháčkem. Současným tajemníkem jablonecké (a dříve liberecké) radnice. Úžasným sběratelem-spisovatelem-vypravěčem příběhů o liberecké historii. A kdyby to bylo ještě možné, tak bych rád večeřel s Náčelníkem Miroslavem Nevrlým, protože jeho Kniha o Jizerských horách je již několik desítek let základním kamenem mé skromné knihovny a jeho příběhy nikdy neomrzí a nezevšední.
 
10) Nedávno jsme si připomněli invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, jak na Vás v tomto kontextu působí ankety v médiích, které odkryly nevědomost mladých lidí o tom, co se tehdy stalo?
 
Všeobecně se na špatné věci a stavy rádo zapomíná. A neznalost naší historie není pouze specialita našich mladých lidí v České republice. Vše začíná v prostředí, ve kterém tazatel vyrůstá a končí vzdělávacím zařízením, které “navštěvuje”. 
I proto se historie často opakuje, pouze aktéři se mění. Stačí si porovnat důsledky Mnichovské dohody, současné situace na Ukrajině a vyjádření našich čelných představitelů k současné situaci.