25. září 2014

Seznamte se s názory našich kandidátů

Všem kandidátům jsme položili několik otázek a postupně vás budeme seznamovat s názory našich kandidátů. Dnes odpovídá RNDr. Zdeněk Kadlas:

Proč jste se rozhodl kandidovat v komunálních volbách?

Politice na komunální úrovni se věnuji od listopadu 1989 a myslím si, že mám za uplynulá léta dost zkušeností, které bych rád využil ve prospěch dalšího rozvoje našeho města. Byl jsem u zásadních rozhodnutí o rekonstrukci tramvajových tratí a vozovny DP, o výstavbě nové ZUŠ či obnově Botanické zahrady, a když jsem v roce 1998 odcházel z vedení radnice, určitě jsem nemyslel na definitivní odchod z politiky. Od roku 2000 jsem působil jako zastupitel Libereckého kraje a věnoval se práci ve výboru pro rozvoj na regionální úrovni. Liberec mi přirostl k srdci a chtěl bych i v dalším období pomoci realizovat volební program ODS, který je na rozdíl od programů některých jiných stran a hnutí kvalitní a realistický.

Na co by se nové zastupitelstvo podle Vás mělo primárně zaměřit?

Zásadním úkolem nového zastupitelstva bude ekonomická stabilizace a postupné snižování zadlužení města. Domnívám se, že naprostá většina finančních zdrojů z úvěrů a dluhopisů byla investována účelně (na rozvoj městské infrastruktury a kofinancování investičních akcí podpořených ze zdrojů EU a státních dotací), přestože politická konkurence se všemožně snaží přesvědčit občany Liberce o opaku, či dokonce o rozkrádání veřejných financí. Schodek hospodaření města v uplynulých letech byl způsoben kumulací několika negativních faktorů, které se projevily na příjmové i výdajové straně rozpočtu a souvisely zejména s dopadem hospodářské krize v období od roku 2009 (pokles sdílených daňových výnosů, propad očekávaných příjmů v souvislosti s konáním MS 2009 v klasickém lyžování apod.).

Kromě stabilizace rozpočtu bude muset městské zastupitelstvo řešit řadu problémů souvisejících se zanedbanou dopravní a technickou infrastrukturou (rekonstrukce městských komunikací, chodníků, obnovu dožilé vodovodní a kanalizační sítě na území města a její dostavbu v okrajových čtvrtích aj.). Musí se zaměřit i na zlepšení technického stavu školských objektů, včetně potřebného zázemí, bezpečnosti a veřejného pořádku, revitalizaci městských parků a veřejných prostranství.

Klíčovým úkolem bude maximální využití externích (zejména evropských) finančních zdrojů ve prospěch rozvoje města (modernizace a rekonstrukce areálu Krajské nemocnice Liberec /v úzké součinnosti s Libereckým krajem/, divadla F.X.Šaldy, dokončení rekonstrukce tramvajové trati Liberec - Jablonec, výstavba nové trati do Rochlice aj.). Podmínkou dalšího rozvoje města Liberce je schválení již téměř dokončeného územního plánu.

Jak byste krátce charakterizoval volební program ODS do komunálních voleb? 

Pokud mám náš volební program charakterizovat velmi stručně, je na rozdíl od programů některých jiných stran a hnutí kvalitní a realistický (viz odpověď na otázku č.1). Nejde v něm o populistické výkřiky či o souhrn zbožných přání a nesplnitelných slibů. Vím, že každý zásah do živého organismu města má svá pro a proti a politika je umění možného. Co někteří občané přivítají, jiným výrazně vadí a naopak. Jde tedy o přijetí takových rozhodnutí (legislativních, technických i ekonomických), které přinesou v rámci daných možností maximální efekt pro většinu obyvatel města. Ne vše se v uplynulých letech podařilo, ale zásadně odmítáme bezbřehou kritiku některých našich politických konkurentů, kteří zatím nedokázali nic, než prázdně tlachat. Rozhodně se nechceme řídit heslem: "Kdo nic nedělá, nic nezkazí" a vyjadřujeme vůli poučit se z chyb minulosti a o rozumná řešení se s konkurenty třeba i "poprat". 

RNDr. Zdeněk Kadlas

místopředseda místního sdružení
pokladník místního sdružení
předseda regionálního smírčího výboru