16. září 2014

Primátor Jablonce z ODS: Víme, co lidi trápí. Přečtěte si projev našeho předsedy, tam je to všechno

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl bude mít při obhajobě svého mandátu neobyčejně těžkou pozici. Jeho ODS se během předchozích čtyř let zhroutila na samotnou hranu volitelnosti, což nejspíš pocítí i v komunálních volbách. Jablonecký primátor přesto věří, že se mu v barvách, které mnozí raději opustili, podaří uspět.

Co budete dělat v sobotu o půlnoci, kdy bude tento rozhovor publikován?

Za 14 dní jsem na Oslavách Ještědu. Tuto sobotu budu přes den v kanceláři, protože máme v Jablonci Den památek. Večer strávím doma s rodinou. Budeme si povídat nebo sledovat nějaký pěkný film.

V uplynulém týdnu jsme si připomněli 11. září  - výročí útoků teroristů z Al-Káidy na Dvojčata v New Yorku. Symbolicky v tento den přednesl americký prezident Obama důležitý projev. V něm prohlásil, že jsou Spojené státy rozhodnuty zničit teroristy z takzvaného Islámského státu, kteří mimo jiné vraždí novináře. Jak hodnotíte tento jeho úmysl?

S tímto úmyslem souhlasím. Spíše je ale čas přehodnotit v Evropě politiku zahraniční a přistěhovaleckou. Protože tak, jak je nastavená, přestává evidentně fungovat. Všichni to cítí, ale bojí se problém pojmenovat a něco s ním udělat.

Myslíte třeba zpřísnit pravidla pro přijímání imigrantů?

Mám pocit, že jsme žili v takovém idealistickém názoru, že se vše bude řešit otevřeností hranic. Zdá se ale, že jsme ty hranice otevřeli jenom my a úplně pro všechny. A ti ostatní se poměrně efektivně uzavřeli. Nás ta otevřenost teď táhne dolů.

Je faktem, že mezi teroristy z takzvaného Islámského státu je i mnoho lidí, kteří vlastní pas některé ze zemí Evropské unie...

Řeknu to takhle. Žádné náboženství není postaveno tak, aby se jeho jménem týrali nebo dokonce zabíjeli lidé. Špatní jsou ti, kteří je zneužívají do extrémních případů. Je potřeba vyhledat a potrestat skutečné viníky. Druhou věcí je, že bychom se měli kulturně vzpamatovat a býti sebevědomí a říci si, že tady jsou nějaké jasné lajny, za které nepůjdeme. Můžeš ke mně přijít na návštěvu, ale musíš respektovat naše způsoby. Nejsem zvědavý na to, aby mi návštěva doma říkala, co mám dělat, a chovala se jako u sebe doma. Musí prostě respektovat moje pravidla.

Minulý pátek se konal mimořádný předvolební kongres ODS, kde přednesl předseda Petr Fiala důležitý projev. Jak se vám líbil a jak si nový předseda zatím vede?

Pan předseda má před sebou mimořádně složitý úkol v dnešní společenské situaci obrátit názor veřejnosti. Myslím, že se mu to daří. Není to však věc, která se dá zlomit za měsíc či za rok. ODS není teď v situaci, kdy bychom si mohli vylepovat billboardy o tom, jak jsme dobří. Či co je pravdy na tom, jak o nás různé subjekty mluví. Bohužel tato práce je mravenčí, pomalá. Ale Petr Fiala v ní dělá důrazné kroky.

Jeho projev na předvolebním kongresu z 5. září byl skutečně unikátní. Měl by si ho poslechnout každý občan České republiky. On tam v jednotlivých sekcích proslovu popisuje skutečné problémy, které nás trápí, a definuje jejich řešení. Tak jak by se co mělo udělat. Není to o žádných slibech, nebojí se říci, že ty věci jsou těžké a musíme na nich zapracovat. Byl to opravdu dobrý projev pravicového politika.

Přečtěte si projev Petra Fialy na kongresu ODS.

Projeví se činnost Petra Fialy za tři roky při parlamentních volbách? Nebo kdy?

Vidím to takhle – ke změně politické struktury došlo ze začátku poměrně nestandardním způsobem. Ten útok a zahájení trestních řízení vyzněl úplně do ztracena, jen zatím nemá nikdo odvahu to pojmenovat. Druhou věcí byl nástup nových politických protivníků, například hnutí ANO, který je udělaný na základě nějakých slibů. Nechci se pouštět do nějaké přímé kritiky, ale konstatuji, že bylo cosi naslibováno. A nevidím v krocích současné vlády ani jeden bod, aby to bylo splněno. Pouze sliby.

Andrej Babiš v Otázkách Václava Moravce už sděloval odložení splnění těch slibů o čtyři roky. Je tedy na občanech, aby si v hlavě přebrali, co pro tu makroekonomiku – která je nejdůležitější – udělala ODS a co současná politická garnitura. Veškerý nárůst, který tento rok zažíváme, je dílem ODS. Současná garnitura z toho chce pouze těžit. A navzdory tomu, že je zřetelné oživení ekonomiky, není schopna stlačit rozpočtový deficit. A je připravena tuto zemi opět zadlužovat. A to je zásadní chyba. A jestli na konci volebního období objeví Andrej Babiš sto miliard a sníží deficit na nulu, na to jsem opravdu zvědav.

Když už jsme u dluhů – sousední rivalský Liberec se potýká s velkým téměř dvoumiliardovým dluhem. Jak je na tom Jablonec?

Dluh města jsme v tomto volebním období stáhli o 250 milionů na současných 230 milionů korun. Zaplatili jsme 250 milionů korun, naši předchůdci si za stejně dlouhé volební období 250 milionů půjčili. Takže jsme měli k dispozici o půl miliardy méně než oni. Kdyby tady na stole leželo půl miliardy, dokázali bychom vyřešit veškeré technické problémy škol a školek, dokázali bychom vybudovat nový pavilon nemocnice či vyřešit minimálně 80 procent problémových komunikací ve městě.

Hodně se mluví o teplárenství. V Jablonci bylo nejdražší teplo v celé republice, což se Jablonečanům pochopitelně nelíbilo. Vy jste udělali razantní a odvážný krok a odkoupili jste akcie a stali se stoprocentním vlastníkem teplárny.

 


Kdyby nám v roce 2011 na začátku našeho volebního období někdo řekl, že odkoupíme většinový podíl teplárny, aniž zadlužíme město, tak bychom mu nevěřili. To, že se to povedlo a nemuseli jsme si brát úvěr a tuto společnost dostali pod kontrolu, považuju za největší majstrštyk v tomhle období. Budoucnost potvrdí správnost tohoto kroku. Nám se potvrzuje už nyní.

 

Co považujete za další důležitou oblast k řešení v Jablonci?

Zhoršil se pocit bezpečí ve městě. Došlo k tomu tím, že do několika domů v centru města sestěhovali Romy. Ti původně žili v jiných lokalitách a město je mělo pod kontrolou. Neměli šanci dosáhnout na tak vysoké příspěvky na bydlení, platili si standardní. Pokud je nebyli schopni platit, tak propadali sítem kvality bytů až na v uvozovkách holobyty v Zeleném údolí. Systém byl ale nastaven tak, že pokud se chovali řádně a dali své chování a finance dohromady, zase mohli vystoupat ke standardnímu bytu. Tohle bylo úplně rozbito sociálními dávkami. Najednou se lidé ze Zeleného údolí stali zajímavými klienty pro ty, kteří se o své domy vůbec nestarají. Ti tohoto stavu využili a lidi ze Zeleného údolí do svých domů, z nichž některé jsou bohužel v centru města, nastěhovali.

Ti lidé jsou tam v šesti v bytě dva plus jedna, takže žijí převážně na ulici. Jde spíše o zhoršení pocitu bezpečí, protože podle tvrdých dat kriminalita ve městě nestoupá, spíše stagnuje. Ale musíme čelit otázkám občanů. Nejčastější zní – co dělá policie. Tady odpovídám, že musíme lépe nastavit komunikaci mezi policií státní, městskou a občany. Protože neustále tu přetrvává takový odtažitý vztah a nedůvěra. Je třeba zavolat, když se něco děje, a dosvědčit případné protiprávní jednání. Je poptávka po tom, kam chodí policisté, ať zvýšíme počet městských policistů. Jablonec není ale jen centrum. I lidé v městských čtvrtích mají stejné nároky na bezpečnost jako ti, co se pohybují v centru.

Skutečně není možné mít na každém rohu policajta, to nejde v žádném městě na světě. Východisko vidím spíše v technických prostředcích, kamerách, komunikaci, než zvýšit počet městských policistů. Podle průzkumu je tu totiž i velká skupina obyvatel, která pokládá bezpečnost za dostatečnou. Pokud bychom chtěli udělat opticky navýšení počtu strážníků v ulicích, tak se bavíme o desítkách nových lidí. Protože má-li být strážník na jednom místě 24 hodin, tak se jedná o čtyři lidi. A to by nabouralo rozpočet, jedná se o desítky milionů. Což je v dnešní situaci obtížné. Proto máme v programu zlepšení komunikace, technických prostředků – umět přesouvat policejní síly po městě tam, kde dochází k páchání trestných činů. Další věcí je prevence, v níž jsme velmi silní. Městská policie působí v téhle oblasti od mateřských školek až po seniory.