16. června 2014

ODS v komunálních volbách překvapí, je přesvědčen její lídr Ondřej Červinka

Lídrem Občanských demokratů pro nadcházející komunální volby je Ondřej Červinka. Již dříve, v minulém volebním období, se na řízení města podílel. Tehdy měl jako náměstek primátora na starosti mimo jiné kulturu, sport a školství. Po čtyřech letech v opozici se na podzim ODS pokusí zaútočit na vrchol a opět se vrátit do vedení města.

Jak se cítíte v nové pozici – když jste lídr kandidátky, tedy ten, na kterém je celá tíha odpovědnosti za úspěch, ale i případný neúspěch? 

Cítím se dobře. Na volebním sněmu ODS jsem získal 95% hlasů, cítím tedy výraznou podporu členské základy. Zároveň vím, že mám před sebou spoustu práce. A také si uvědomuji, že úkol, který je přede mnou, není právě snadný.

 

Jakým způsobem chcete přesvědčit voliče?

Především se snažím vést kontaktní kampaň, chodím mezi lidi, do různých skupin a prostředí  a zjišťuji jejich reálné problémy, na které reagujeme v našem programu. Snažím se o přímou komunikaci. Tomu budeme přizpůsobovat mimo jiné i naše předvolební akce, kterých máme už celou řadu vymyšlenou. Nechci nyní prozrazovat detaily, ale jedním z prvků těchto akcí, je i to, že chceme většinou z nich udělat alespoň něco málo pro město či lokalitu, ve které se bude konat. Akce tak nebudou jen prvoplánovým předvolebním mítinkem.

 

To před volbami říká a slibuje každý. A pravda – před volbami to každý i dělá. Jenže po volbách je vše hned jinak.

Bohužel tomu tak často bývá. Ale já věřím, že se nám podaří přesvědčit naše voliče, že nám o Liberec jde a že tím, že nám dají svůj hlas, pro nás práce teprve začíná. Je před námi mnoho opravu zásadních úkolů.

 

A co tedy je podle Vás nepalčivějším problémem běžného Liberečáka? 

Je jich několik. Za všechny zmíním 3 hlavní otázky: Prvním problémem je bezpečí v Liberci, druhým je vylidněné centrum města a třetím je zastavený rozvoj města. 

 

V letech, kdy Liberci vládla ODS, se sice v Liberci leccos postavilo, ale tento rozvoj byl provázen několika  kauzami.

 Problémy při realizaci nových věcí jsou vždy. A vždy je otázkou, co je skutečný problém a co je jen mediální kauza. V každém případě se ODS vždy zaměřovala na rozvoj infrastruktury města a v Liberci je to vidět. Rozvoj, který Liberec prodělal za naší účasti nám mnoho lidí mimo Liberec závidí.

 

Mnoho Liberečanů by ale mělo jiný názor.

Bohužel doma není nikdo prorokem. Zároveň je potřeba si uvědomit, že jsme rozhodně nevládli sami a řada z těch, kteří jsou kritiky našeho vedení, se na spoustě věcí sama podílela. Jednou z neustále omílaných věcí je zadlužení města. Ano, Liberec je zadluženým městem, ale je potřeba si říci, že ty peníze byly proinvestovány, že to jsou věci, které nám nikdo neodnese a které zde budou desítky let sloužit. Vybudovaly se tramvajové trati, domy s pečovatelskou službou, rozvíjela se Zoologická a Botanická zahrada, sítě komunikací, masivně se rozvíjela městská hromadná doprava, rozvíjel je Sportovní areál na Ještedu, řada investic šla do mateřských a základních škol, do sportovišť, byly vytvořeny průmyslové zóny, které zaměstnávají tisíce lidí, a takto bychom mohli pokračovat dále. Podstatné je, že to byl rozvoj, který Liberec posunul mezi jedna z nejrychleji se rozvíjejících měst v republice a že se z Liberce stalo skutečné centrum našeho kraje. Dlouhodobě pak byl Liberec také jedním z měst s nejnižší nezaměstnaností na severu Čech. Bohužel se ale nezaměstnanost v posledních letech zvyšuje, což je mimo jiné způsobeno zastavením rozvoje města, zhoršením podmínek pro podnikatele, kteří z Liberce utíkají a odvádějí daně v jiných městech. A s tím je nutné něco udělat.

 

Dobře, říkáte, jak vše bylo dobré. Jenže proč potom ODS v posledních komunálních volbách nevyhrála, ale skončila až na druhém místě?

Obecně lze ale konstatovat, že ODS a nejenom v Liberci přestala komunikovat se svými voliči, přestala dobře vysvětlovat svoji politiku, diskutovat projekty a že lidé někdy oprávněně začali mít pocit, že to, co prosazujeme, nereaguje na jejich problémy a potřeby. Ne vždy tomu tak bylo, ale nám se nepodařilo to pořádně vysvětlit. Jsem přesvědčen o tom, že to je základ našich problémů a to je to, co chci změnit především. Kromě toho se nám podařilo dát dohromady úplně nový tým lidí. Naše kandidátka je z drtivé většiny tvořena novými tvářemi, kteří jsou zároveň odborníky ve svých oborech a mají Liberci co nabídnout.

 

Nebyl jste tou ODS v té době ale i vy? Když takto kritizujete, není to i do vlastní branky?

Samozřejmě, pokud chceme opravdovou změnu, pak si musím přiznat i já sám, že jsem prostě některé věci měl dělat jinak, že jsem se s lidmi měl bavit. Bohužel – jste-li u moci, pak se soustředíte především na práci, máte málo času, a také málo zpětné vazby, lidé vám neřeknou všechno, informace se k vám dostávají v pozměněné podobě, nebo neúplné. I to musí člověk poznat a naučit se. A jsem rád, že jsme nyní měli čtyři roky práce v opozici, protože nám mnohému naučily. A nyní získáváme další „lekce“ od našich nových tváří na kandidátce.

 

Nové tváře teď vytahuje každý – jenže jak je pak vidět z praxe, ne vždy je to právě dobře. Nemají zkušenosti, neumí pracovat v politice, myslí si, že je to jen rychlá cesta nahoru.

Je to tak a vždy je to nebezpečí. Jenže bez nových lidí v politice to prostě nejde. A možná někde historicky vznikl jeden z problémů nejen ODS, že si netvořila vlastní budoucnost. Nyní se v tomto ohledu měníme a uvidíme, co to za pár let přinese. Já jsem si ale jistý tím, že současná kandidátka je profesionálně sestavena a že v ní jsou lidé pracovití a zodpovědní.

 

Vypadá to, že s kolegy, kteří vám byli místním sdružení nominováni na nejvyšší pozice, jste spokojen? 

Tak především jsme první, kdo představil kompletní kandidátku do komunálních voleb. Kandidátka je výsledkem volebního sněmu, ale diskuse nad ní probíhaly několik měsíců a já osobně jsem se snažil vytvořit kolem sebe úplně nový tým lidí, o kterých jsem přesvědčen, že budou kvalitními zastupiteli.