15. dubna 2016

Zdravotnictví? Lépe již bylo

Pamatujete si na oranžové tsunami? Před krajskými volbami v roce 2008 kvůli regulačním poplatkům Paroubek vyhrál krajské volby a většina krajů se z modré přemalovala na oranžovou.

Pamatujete si na akci lékařských odborů "Děkujeme, odcházíme"  z roku 2011? Lékaři pod vedením Dr. Engela z LOK hrozili podáním hromadné výpovědi, pokud jim nebudou zvýšeny platy. 

           Jaká je situace dnes? Před dvěma lety ČSSD splnila svůj slib a regulační poplatky zrušila. Neplatí se ani poplatek za hospitalizaci. Pacienti by tedy zdánlivě mohli být spokojeni. Mezi tím se však začaly z druhé strany projevovat trendy, které se zdají být nevratné:


 

 1.) Mladí lékaři nastupuji raději a snadněji do německých nemocnic, kde mají 4-5x větší nástupní plat. Platí to především pro lékaře z krajů, které sousedí s Německem.


2.) Systém předatestační přípravy mladých lékařů se v ČR  z "důvodů kvality" stal složitějším a obtížněji dosažitelným.


3.) Pro lékařské fakulty je výhodnější, když přijímají  na studium zahraniční studenty, kteří platí hotově vyšší částky, než kolik fakulty dostanou  za české studenty, studující  zadarmo.



           Výsledek? V Libereckém kraji, kde působím, v průběhu minulého roku pro nedostatek lékařů zanikla dvě interní oddělení -  ve Frýdlantě a v Semilech. Zbylá interní oddělení se rovněž potýkají s personálními problémy. Tím, že interny musejí ošetřovat i pacienty ze zaniklých spádových nemocnic, se nemůže udržet dosavadní kvalita a dostupnost. Zanikají i některé ambulance, aniž by za ně přišla náhrada. Nejsou výjimkou 4-6 měsíční objednací doby u standardních oborů (oční, neurologie, revmatologie).  V Praze, kde chybí nejvíce zdravotnických sester, musela některá oddělení omezit provoz.

           Dnes již lékaři neděkují, ale přímo odcházejí. Nových přichází pomálu. Zbylí lékaři jsou přetíženi, stárnou. Mladí lékaři se učí a není jisté, zda zůstanou.  Objednat pacienta na některá vyšetření či hospitalizaci se komplikuje. 

           Jsem rád, že jsem zažil zlatou dobu rozvoje našeho zdravotnictví, kdy nebyl problém pacienta bez odkladů umístit do většiny nemocnic a pacienti si dokonce mohli vybírat, kam chtějí. Dnes jsme rádi, když se jim někdo vůbec věnuje a nevybíráme si.

           Došlo k nevratným změnám v našem zdravotnictví a bude trvat desítku let, než se podaří zvrátit  nepříznivé trendy. Tyto trendy nastartoval populismus ČSSD  zpochybněním regulačních poplatků. Jakákoliv krajská vláda kvůli tomu dnes není schopna zajistit zlepšení kvality zdravotní péče. Všichni budou rádi, když současný trend zhoršování zdravotní péče nebude tak rychlý a pro pacienta tak bolestný. Každý populismus se totiž v konečném důsledku obrací proti občanům, kteří jej ve své naivitě podporovali. 

 
MUDr. Vít Šlechta

člen místní rady
člen oblastního smírčího výboru

Štítky:
zdravotnictví