26. srpna 2015

Petr Fiala k EET: Vláda by se měla plést lidem do života co nejméně, současná vládní reprezentace však činí přesný opak

Koaliční rada dnes znovu projednávala připravované přijetí zákona o zavedení registračních pokladen. Andrej Babiš již asi pochopil, že rozhazovačný státní rozpočet zavedením registračních pokladen nedoplní: přešel proto na jinou rétoriku - registrační pokladny prý mají narovnat podnikatelské prostředí.

 
Problémem je, že se stane pravý opak. Pokud budou registrační pokladny zavedeny, dojde ke zkomplikování života znovu jen těm, kteří jsou poctiví, postupují podle pravidel a své zisky daní. Naopak ti, kteří zákon soustavně obcházejí, najdou jinou „kličku“, jak to znovu udělat. Důsledné postihování nepoctivých je mnohem lepší řešení než preventivní „postihování poctivých“, jak ho Sobotkova vláda připravuje. 
 
Vláda by se měla plést lidem do života co nejméně, současná vládní reprezentace však činí přesný opak. Bojuje proti malým a středním podnikatelům a „jde na ruku“ těm velkým. Neustále vymýšlí nové a nové regulace a kontroly, místo toho aby aktivní občany nechala volně dýchat. 
 
Nechceme vše regulovat, kontrolovat, řídit do posledního detailu, musíme lidem naopak věřit a dát jim prostor pro jejich vlastní život. Zavedení registračních pokladen nepřinese zlepšení výběru daní ani „narovnání“ podnikatelského prostředí, ale zbytečně sníží naši svobodu. Stát bude zase za naše peníze více řídit, evidovat, kontrolovat, regulovat, bude získávat zbytečné informace, co se kde kupuje a prodává, které jsou zneužitelné pro konkrétní ekonomické zájmy jednotlivců. Těch, kteří dokáží stát ve velkém využívat ve svůj prospěch. Před těmi bychom se měli především chránit. A ne před drobnými podnikateli, kteří navzdory vládní politice udržují svoje živnosti, hospody, řemesla, kteří činí prostředí kolem nás zajímavější, lepší, více prosperující. I z těchto důvodů je pro nás zavedení registračních pokladen nepřijatelné. Na podzim tohoto roku budeme proto dělat vše, co bude v našich silách, abychom zavedení registračních pokladen zabránili.