22. března 2015

Likvidační tažení vlády a zdivočelých odborů proti živnostníkům pokračuje

Premiér Sobotka navrhuje zvýšit povinné odvody na zdravotní pojištění našim živnostníkům, čímž jim chce zasadit další ránu v řade. Zvýšení odvodů na účet živnostníků může chtít pouze ten, který si přeje rozšíření front na úřadech práce. Tam totiž řada živnostníků po realizaci těchto podnikání nepřátelských opatření skončí.

Jan Skopeček: Premiér Sobotka by měl méně naslouchat zdivočelým odborům, které neakceptovatelně zesilují nepřátelskou rétoriku vůči podnikání, a více se bavit s podnikateli samotnými. Jistě by mu vysvětlili, že srovnávání odvodů zaměstnanců a živnostníků je absurdní.

Aby živnostník vydělal stejných 25 tisíc Kč jako zaměstnanec, musí na sebe převzít podnikatelské riziko, musí si za své peníze pořídit výrobní a pracovní prostředky, není pod ochranou zákoníku práce. Dovolit si být nemocný často ani nemůže. Ostatně zástupci podnikatelů na datech největších zdravotních pojišťoven ukázali, že do zdravotního systému více přispívají, než z něj čerpají. Naše společnost a ekonomika potřebují jak živnostníky, tak zaměstnance. Vytvářet mezi nimi příkopy a pocity závisti je krátkozraké.

Současná vládní koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL už stačila omezit živnostníkům výdajové paušály, uvalit další byrokracii v podobě kontrolního hlášení k DPH, chystá se zavést registrační pokladny. Všechny tyto kroky znamenají pro živnostníky vyšší náklady a zhoršení podnikatelského prostředí. ODS bude bránit přijetí i posledního nápadu jak živnostníkům uškodit.


Alexandra Udženija: Z živnostníků a drobných podnikatelů se stává štvaná zvěř

V poslední době není týdne, kdy by levicová vláda nezaútočila na živnostníky a drobné podnikatele. Šikana a represe pokračuje zaváděním registračních pokladen a nyní pro živnostníky přichází zvyšování odvodů na zdravotní pojištění. K tomu nelze opomenout dlouhodobou levicovou rétoriku, že tato skupina podnikatelů neplatí daně a okrádá stát. Živnostníci a osoby samostatně výdělečně činné přitom tvoří páteř naší ekonomiky a zaměstnávají cca 60% pracovní síly.

ODS odmítá všechna represivní daňová opatření namířená proti živnostníkům, malý a středním podnikatelům, kteří v dnešní době nemají nikde jinde zastání než u ODS.


ODS za to, že ne vždy dodržela své sliby právě vůči této skupině obyvatel, zaplatila vysokou politickou daň a tuto chybu již do budoucna nehodlá opakovat. Dnes jasně říkáme: Nechceme represivní opatření pro naše živnostníky a podnikatele, ale chceme pro-aktivní opatření, a tím jsou jednotná sazba DPH a snížení odvodů na sociálním pojištění, které je jedno z nejvyšších v Evropě.