13. ledna 2014

Rozhovor s MF Dnes

Svou funkci odcházející šéf krajské ODS Jiří Kadrnka ani neobhajoval a přepustil ji minulý týden Pavlu Blažkovi. Chce se teď věnovat podnikání, s ODS se ale ještě neloučí. Plánuje kandidovat v Hustopečích.

JIŽNÍ MORAVA Po pěti letech končí ve vedení jihomoravské ODSJiří Kadrnka, člověk, který měl po Milanu Venclíkovi vrátit straně důvěru lidí v regionu. Odchází přitom v době, kdy strana prožívá největší krizi ve své historii. „Mé rozhodnutí mělo mnoho důvodů, ale tři byly hlavní. První je ten, že cítím určitou míru zodpovědnosti za to, v jakém stavu ODS je,“ podotkl Kadrnka v rozhovoru pro MF DNES.

Jaké jsou ty další důvody?

Byl jsem v čele krajské ODS, když se strana účastnila vládního angažmá. Bývá to poměrně hektické období. Už jsem na sobě cítil ztrátu energie.

Co konkrétně vás vyčerpalo?

Krajský předseda má moderovat konflikty a diskutovat se členy, aby se strana nevyčerpávala vnitrostranickými problémy a dělala politickou práci. A tam už v sobě necítím dostatek energie. Do jisté míry je to i jakousi rutinou.

A ten poslední důvod?

K výbavě dobrého politika patří i umění včas odejít. Možná i proto, abych se mohl někdy v budoucnu vrátit. Členem krajského zastupitelstva jsem byl už tři volební období. To mi připadá jako maximum, aby člověk kraji ještě něco přinášel a zároveň měl z práce vnitřní uspokojení. Mé rozhodnutí také souviselo s tím, že jsem nekandidoval do Sněmovny. Celou politickou dráhu jsem se věnoval i podnikání, přičemž poslancování by vyžadovalo práci na plný úvazek. Zvolil jsem podnikání.

V čem podnikáte?

Jsem spoluvlastníkem společnosti, která se zabývá mezinárodní a vnitrostátní dopravou a logistickými službami. Patříme mezi deset největších českých firem v tomto oboru.

Jaké máte plány do budoucna?

Zmíněnému podnikání se chci věnovat nadále, z ODS ale v žádném případě neodcházím. Chtěl bych se objevovat na fórech jako delegát a také na nějakou přechodnou dobu reprezentovat jižní Moravu ve výkonné radě. K tomu jsem získal nominaci ve čtvrtek na sněmu.

Můžete to odhadnout v procentech, kolik času věnujete podnikání a kolik politice?

To se bude měnit. Letos jsou komunální volby v Hustopečích, kde žiji a kde bychom chtěli uspět. Takže letos to bude hektičtější, ale řekl bych tak šedesát a čtyřicet.

Budete v Hustopečích osobně kandidovat?

To bych rád. Práci v komunální politice považuji za smysluplnou. Ve městečku s šesti tisíci obyvateli jsou jednotlivá rozhodnutí poměrně rychle vidět. Udělat výrazný pohyb v krajské politice je téměř nemožné.

Nastupoval jste do čela jihomoravské ODS po Milanu Venclíkovi v době, kdy strana v kraji neměla nejlepší pověst. Vy  jste jí měl navrátit důvěru. Byl jste úspěšný?

Myslím, že jsem stranu otevřel, začalo proudit maximální množství informací, začalo se diskutovat. Nebyli jsme zapouzdřená strana, kde si někde dělá dvacet lidí svoje a zbytek o tom neví. Se mnou se nemuselo souhlasit, některé moje názory vyvolávaly i spory. Ale zase se za mě nemusel nikdo stydět.

Ve funkci vás nyní nahradil Pavel Blažek, jehož osoba je přijímána rozporuplně a byl dlouho považován za zákulisního hráče, který stranu v kraji ovládá. Proč právě on?

Jihomoravská ODS bude v dobrých rukou. Pavel není žádný zákulisní hráč, je to politik, který jde se svou kůží na trh. Absolvoval volby, byl ve vládě, není to někdo, kdo by se schovával v zákulisí a tahal za nitky. Pavel byl v první linii a bylo na něj vidět. Obecně je známo, že jsme spolu měli řadu politických rozporů...

Třeba kvůli vytvoření velké koalice s ČSSD v Brně, ačkoliv jste se mohli spojit s TOP 09 a KDU-ČSL a mít svého primátora?

Například. Ale na druhou stranu, považuji jej za velmi sečtělého člověka. Když má na něco názor, tak je v něm velmi pevný, protože pramení z jeho vědomostí. A dovede si zachovat velký nadhled. Myslím, že i misi na ministerstvu spravedlnosti zvládl poměrně excelentně.

Jaké budou jeho úkoly ve funkci?

Pracovat uvnitř strany. Jižní Morava bude možná specifická v tom, že předseda ODS bude z našeho regionu (o post se uchází Petr Fiala – pozn.red.). Je důležité, aby byla pevná vazba mezi ním a regionem, aby měl zázemí. Pavel Blažek to dovede zabezpečit. Kdyby tomu tak nebylo, tvořily by se tlaky, jak je vidět u ČSSD, kde se spory Sobotky a Haška překlápějí na celorepublikovou úroveň.

Do čela strany jste ve čtvrtek nominovali Petra Fialu. Je on osobností, která vytáhne stranu nahoru?

Předseda strany je určitým symbolem strany, reprezentuje ji. V tom smyslu je jeho pozice klíčová. Ale bez toho, aniž by měl za sebou soudržný tým kolegů, nic nesvede. Pokud to bude fungovat, probudíme naši členskou základnu. Máme 21 tisíc členů a někteří jsou frustrovaní tím, v jaké je ODS kondici.

Neodcházíte však z funkce předsedy krajské ODS také proto, že se strana začíná potápět?

Hodně jsem přemýšlel, jestli ten krok nevyvolá tuhle interpretaci. Proto se snažím dál maximálně najevo, že chci dát působit v ODS i v komunále. Jsem hrdý, že jsem v ODS. Nehodlám z ní vystoupit.

Eliška Kolínková

Jiří Kadrnka

Letos čtyřiačtyřicetiletý politik vystudoval VUT v Brně. V ODS je od roku 1997, tři volební období byl zastupitelem Jihomoravského kraje, je členem dozorčí rady ČEZ. Krajskou ODS vedl pět let. Živí se podnikáním. Žije v Hustopečích, je ženatý a má tři syny.

Ing. Jiří Kadrnka

člen výkonné rady