19. dubna 2016

ODS: Plníme sliby a rušíme zbytečné daně

Občanští demokraté navrhují zrušení daně z nabytí nemovitosti, jak slíbili v programu pro všechny aktivní a pracovité lidi „Rozbal to“. ODS také hodlá řešit situaci kolem zákonu o EIA. Kvůli neschopnosti vlády je totiž zastavena výstavba silnic.

 
„Daň z nabytí nemovitosti je zbytečnou daní, která se navíc platí z již jednou zdaněných peněz. Stát ani příliš nevybere, daň ale komplikuje život hlavně mladým lidem, kteří si pořizují bydlení. Pokud by náš návrh prošel, tak při koupi bytu za milion korun rodina ušetří 40 000, které může použít třeba na vybavení domácnosti. Přesun zdanění z prodávajícího na kupujícího, jak navrhuje vláda, nemůžeme podpořit. Změna bude znamenat, že mladí by se mnohem obtížněji dostali k  vlastnímu bydlení. Pokud koalice odmítne daň zrušit, jak se už stalo v minulosti, navrhneme aspoň snížení. Peníze totiž mají zůstávat lidem, naloží s nimi mnohem lépe než stát,“ tvrdí předseda ODS Petr Fiala.
 
„Na dnešní schůzi budeme také navrhovat zařazení bodu k EIA. Vláda dva roky slibuje, jak problém vyřeší a umožní pokračování výstavby dopravní infrastruktury. Místo toho se jenom vymlouvá na předchozí vlády a do Bruselu místo ministrů posílá vyjednávat úředníky. Kvůli neschopnosti kabinetu Bohuslava Sobotky jsou ohroženy desítky dopravních staveb. Ačkoliv si vláda výstavbu dopravní infrastruktury dala jako svou prioritu, výsledky jsou opačné,“ doplňuje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.