19. srpna 2016

Babiš uklidňuje hospodské. Proč asi?

Odvolávám, co jsem slíbil, a slibuji, že to nebude tak zlé…

Tak nějak by si člověk mohl přeložit „hru“, se kterou nyní vyrukoval ministr financí Andrej Babiš. V hlavní roli jeho dramatu (nebo hořké komedie) vystupuje EET. Tedy elektronická evidence tržeb, která začne už 1. prosince, kdy se do ní zapojí hotely a restaurace. Od 1. března 2017 začne platit pro maloobchod a velkoobchod a od 1. března 2018 také pro ostatní živnosti.

Napsáno a řečeno o EET už bylo mnohé. Babišovi se ji podařilo ve Sněmovně protlačit, ale s jejím blížícím se startem má stále potřebu ji obhajovat, kde se dá. Najednou uklidňuje hospodské kvůli pokutám. V případě, že dojde k výraznému zvýšení jejich tržeb po zavedení EET, nebudou se prý postihy první dva měsíce udělovat. Tedy většinou, tvrdí Babiš. A celní a finanční správa nebudou podle něho po první dva měsíce udílet sankce. A v EET prý nebude spropitné číšníkům.
„Takže klid, prudké zvýšení tržeb po zavedení EET samo o sobě k zahájení daňové kontroly nepovede,“ tvrdí Babiš.

Ministr financí se podle všeho znenadání podíval do kalendáře a zjistil, že krajské a senátní volby jsou za dveřmi a je třeba zkusit nasbírat nějaké kladné body u podnikatelského sektoru, z jehož části kvůli zavádění EET čelí ostré kritice. Na tento „špek“ mu snad nikdo jen tak neskočí. Jde o příliš průhledné a rádoby vstřícné hraní na city. City ovšem stranou, protože EET není nic jiného, než další házení klacků drobným podnikatelům pod nohy a otravování jejich živností.

RNDr. Jan Zahradník

člen vedení poslaneckého klubu PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
expert pro životní prostředí