30. března 2016

(Ne)závislý ERÚ

To, že v budoucnosti bude v ceně elektřiny složka za přenos dráty narůstat, je přirozený proces


Nové tarify pro platbu elektřiny, které předložil Energetický regulační úřad (ERÚ), a především debaty kolem nich opět ukázaly, jak je diskuse o energetice často nesystémová a argumenty politiků účelové. 
Po zveřejnění tarifů jsme za ODS poukazovali na to, že zvýšení fixní složky je příliš skokové a nese významný ekonomický dopad do nákladů českých rodin a firem. Když se tím rozvinula veřejná diskuse, premiér pochopil, že je to silné volební téma, a s razancí, jaké je Bohuslav Sobotka schopen, oznámil, že tyto tarify nikdy nepodpoří. Na základě toho se od nich ihned odhlásila i předsedkyně ERÚ. 
Pak tedy ERÚ připravil něco, co není schopen a ochoten si obhájit. Ptám se tedy, jestli je jako úřad veden dobře. Tolik skloňovaná nezávislost ERÚ totiž končí tam, kde udělá něco, co je politicky nepopulární. 

Bohužel hlavním problémem energetiky je to, že byla vystavena v posledních letech řadě nesystémových, ideologických, politických rozhodnutí nejen u nás, ale v celé EU. 

Často posloucháme argumenty, že cena elektřiny na trhu je velmi nízká. Politici ale zapomínají říkat voličům, že to není tržní cena, ale že ji všichni dotujeme v platbách za fotovoltaiky, a navíc ji z našich daní ještě dotuje stát ročně cca 20 miliardami. 

Celý článek je dostupný v aktuálním čísle časopisu EURO


MUDr. Martin Kuba

expert ODS pro hospodářství