13. dubna 2015

Předseda ODS Petr Fiala v Událostech

Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl předseda ODS Petr Fiala. Hovořil o plánu vlády zavést registrační pokladny.

 

Rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.


Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:


Některou z forem evidence tržeb teď v Unii využívá třináct zemí. Podle ministerstva financí jsou mezi nimi Itálie, Maďarsko nebo třeba Slovensko. Tam od dubna vedle registračních pokladen začali využívat i evidenci přes internet. Zároveň rozšířili okruh podnikatelů, kterých se povinnost týká, třeba o taxikáře nebo opraváře. Česko hledá inspiraci hlavně v Chorvatsku. Ale na zavádění systému chce spolupracovat i se Slovinci. Ti plánují začít s evidencí tržeb na podzim. I o tom dnes v Lublani jednal Bohuslav Sobotka se svým tamním protějškem. A v Událostech živě předseda ODS Petr Fiala. Dobrý večer do Brna, pane předsedo. Vidíme neustálou expanzi státu... 

 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Dobrý večer. 

 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:


....na úkor našich svobod, vidíme, že vláda nedůvěřuje lidem, ze státu se stává Big Brother, který nás utiskuje stále víc a víc. Těmito slovy okomentoval váš stranický kolega Zbyněk Stanjura úmysl ministerstva financí zavést registrační pokladny. Není ale nějaký takový krok opravdu na místě? Můžeme skutečně tvrdit, že všichni živnostníci platí daně tak, jak mají? 

 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


A můžeme skutečně tvrdit, že všichni živnostníci podvádějí, jak to dělá tímto krokem Sobotkova vláda? Uavedení registračních pokladen je úplný nesmysl. Bude to stát velké peníze a ničemu to nepomůže. Jestliže vláda říká, že získá při zavedení registračních pokladen navíc deset miliard korun, tak bych jenom připomenul, že tato vláda zvýšila meziročně provozní náklady ministerstev právě o deset miliard korun, tak nemusí tady utrácet státní peníze, šikanovat živnostníky a nás vlastně všechny takovouto zbytečnou věcí. 

 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:


Ano, vy jste zmínil, ODS tedy kritizuje zejména nárůst nákladů, které pro drobné podnikatele vznikají, ať už se tedy jedná o pořízení pokladen, licencí, nebo platby za přenos dat, a tvrdíte, že kvůli nim řada živnostníků bude muset ukončit svoji činnost. Jak vysoké jsou tedy tyto náklady, tyto dodatečné náklady, že jste přesvědčeni o likvidačním účinku registračních pokladen, alespoň tedy pro některé živnostníky? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Ty náklady se dají vyčíslit v tisících až desetitisících korun. Ale nejde jenom o ty náklady, jde o to, že Sobotkova vláda vlastně neustále komplikuje prostředí, ve kterém lidé podnikají, ve kterém drobní podnikatelé, živnostníci mají vlastně realizovat svoji činnost. Podívejte se na kontrolní hlášení DPH, omezení paušálu a teď registrační pokladny. To za chvíli dospějeme do situace, že se podnikat nevyplatí a nevyplatí se to především těm drobným podnikatelům, na kterých ovšem stojí prosperita naší země. 

 



Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:


Pane předsedo, vy už teď hrozíte obstrukcemi při projednávání materiálu ve sněmovně. Nebylo by ale konstruktivnější přijít s nějakou vlastní verzí takového zákona? Dát hlavy dohromady a domluvit se na nějakém kompromisu, který by byl přijatelný jak pro koalici, tak pro opozici? 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


My máme svůj koncept a ten je velmi jednoduchý a všude ve světě funguje. Snižme daně, zjednodušme daňový systém a uvidíte, jak se okamžitě zlepší příjmy státu. My máme nesmírně komplikovaný daňový systém. Tato vláda za poslední rok šestkrát změnila daňové zákony, přibyla třetí sazba DPH, a to není prostě pro podnikání dobré prostředí. Registrační pokladny jsou krok špatným směrem, ničemu nepomohou a jenom zkomplikují život nejenom živnostníkům, ale i všem, kteří budou nakupovat. 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:


Říká předseda ODS Petr Fiala, já vám děkuju, na shledanou. 

 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Na shledanou.