13. listopadu 2014

Diskuse v rámci projektu Příběhy bezpráví

V rámci vzdělávacího projektu Příběhy bezpráví nadace Člověk v tísni jsem byl osloven, abych se stal jedním z pamětníků, aktérů událostí, kteří budou diskutovat se středoškolskými studenty o Listopadu 1989 a komunistickém režimu.

V rámci tohoto projektu jsem se dnes zúčastnil diskuse se studenty Střední průmyslové školy Třebíč, která navazovala na projekci filmu věnovaného 25. výročí událostí 17. listopadu 1989 (mladá studentka Ivana v něm píše svůj deník a přibližuje tak svůj život v komunistické Praze od začátku roku 1989 až do sametové revoluce).
 
Často slýcháme, že se současná mladá generace o politiku nezajímá, o nic se nestará a je jí to jedno. Protože pravidelně učím na univerzitě, tak vím, že to není pravda. Někdo by mohl namítnout, že mám zkušenost jen se studenty, kteří se zajímají o politiku a společnost a proto studují sociální vědy. Ale dnešní setkání znovu potvrdilo, že mladí lidé se o věci kolem sebe zajímají. Studenti, středoškoláci, kteří se věnují převážně technickým oborům, kladli řadu otázek týkajících se nejen doby komunismu, ale i současné politické situace a problémů dnešní společnosti. Nebáli se formulovat svoje názory, zaujímali postoje, zajímali se o společenské problémy. A v tom je pro nás všechny naděje. Já ji tedy mám.
 
 

Štítky:
17. listopad