14. srpna 2014

Rusko, Evropa a břidlicový plyn

Šéf NATO a bývalý dánský premiér Anders Fogh Rasmussen to konečně řekl nahlas: „Rusko vede sofistikovanou informační a dezinformační operaci, při níž aktivně spolupracuje s nevládními a ekologickými organizacemi proti břidlicovému plynu, aby udrželo evropskou závislost na dovozu ruského plynu“.

 
Kdyby to řekl kdokoliv z českých politiků, ekologisté by proti němu spustili mediální kampaň, jak jinak, financovanou Gazpromem. Když se podíváte do českých novinových článků varujících před těžbou břidlicového plynu v Evropě, najdete také lidi, u kterých panovalo v minulosti podezření ze spolupráce s ruskou tajnou službou. V době evropských sporů o těžbu-netěžbu již však Amerika prodává zemní plyn z břidlic o více než padesát procent levněji, než ho dodává Gazprom do Evropy.
 
Nepodaří-li se urychleně vyjednat mír a dohodu v ukrajinsko-ruském konfliktu včetně obnovení dodávek ruského plynu na Ukrajinu, dojdou Ukrajině zásoby a v televizních zpravodajstvích budeme moci vidět, co to znamená být závislí na ruském plynu. Budou to obrázky stejně neveselé, jako ty současné. Gazprom zatím vítězí. Díky sofistikované kampani a díky pátým kolonám ekologistů, jak říká bývalý dánský premiér.
 
Nepatřím mezi žádné zaslepené zastánce těžby břidlicového plynu v Česku. Tato těžba má zcela jistě plno dalších vlivů a ty je potřeba zkoumat. Je ale potřeba vidět, že těžbu již úspěšně provozují USA, Kanada nebo Čína. Průzkumy či povolení těžby již zahájilo více než deset evropských zemí. Jako ke všem složitým otázkám, je i k průzkumu a těžbě břidlicového plynu potřeba přistupovat opatrně, rezervovaně, ale ne demagogicky. Nicméně trubky, kterými se aktivisté připoutávali k branám Temelína, byly totožné s těmi, kterými se aktivisté připoutávali ke stromům napadeným kůrovcem na Šumavě Na Ztraceném. Bohužel, stejné trubky budou použity v případě, že by Česko povolilo průzkum zásob břidlicového plynu. Rasmussenova slova je potřeba si připomínat.
 
Ing. Tomáš Jirsa MBA.

senátor PČR
krajský zastupitel
starosta
místopředseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení