2. října 2015

Oblastní sdružení nominovalo kandidáta na lídra pro krajské volby 2016

Ve čtvrtek rozhodovali delegáti oblastního sněmu ODS Pardubice o svém kandidátovi na lídra pro krajské volby 2016.

Ve čtvrtek 1. října 2015 se sešli delegáti Oblastního sněmu ODS Pardubice v Kulturním domě Hronovická, aby na svém jednání rozhodli o kandidátovi na lídra pro krajské volby, které se uskuteční na podzim příštího roku.

Po procedurálních aktech spojených se zahájením samotného jednání oblastního sněmu dostali prostor hosté, kteří navštívili toto jednání. K přítomným delegátům oblastního sněmu postupně promluvili předseda Oblastního sdružení ODS Ústí nad Orlicí Petr Máca, předseda Regionálního sdružení ODS Pardubického kraje Radim Jirout a také člen Výkonné rady ODS Michal Kortyš.

Po příspěvcích hostů bylo na programu schválení volebního řádu a představení kandidátů na lídra krajské kandidátky za Oblastní sdružení ODS Pardubice. 

Následně se představili kandidáti Michal Kortyš a Petr Tupec, kteří se ucházeli o hlasy přítomných delegátů. Poté následovala diskuse a prostor pro otázky na samotné kandidáty. Mezi diskutovanými tématy se objevily dotazy např. na volební témata, priority pro Pardubický kraj či představu o samotné volební kampani.

Po skončení diskuse a výdeji volebních lístků rozhodovali delegáti tajnou volbou o kandidátovi, který bude na pondělním regionálním sněmu nominován jako kandidát na lídra pro krajské volby za oblast Pardubice. 

Volební komise sečetla jednotlivé hlasy a vyhlásila výsledek. "Bylo vydáno celkem 47 hlasovacích lístků, odevzdáno zpět také 47 hlasovacích lístků. Platných bylo celkem 40, neplatných lístků bylo 7. Petr Tupec získal 16 hlasů přítomných delegátů, Michal Kortyš pak 24 hlasů přítomných delegátů. Kandidátem na lídra krajské kandidátky se za Oblastní sdružení stává Michal Kortyš," uvedl předseda volební  komise Radim Petružálek.

Po zvolení kandidáta na lídra za oblast Pardubice Michala Kortyše přistoupili delegáti k volbě 5 kandidátů, kteří projevili zájem o čelní pozice na kandidátce pro krajské volby. Delegáti rozhodli svou volbou o následujícím pořadí kandidátů takto - Alexandr Krejčíř, Pavel Svoboda, Pavel Uhlíř, Miroslav Antal a Petr Tupec (pořadí je pouze doporučením pro lídra, který bude zvolen regionálním sněmem v pondělí 5. října 2015). Zbývajících 13 kandidátů bylo zvoleno aklamací. O konečné podobě kandidátky na místech 2 - 45 budou rozhodovat delegáti regionálního sněmu ODS Pardubického kraje 7. ledna 2016.