8. února 2016

Horlivá ČSSD střílí v kauze špatného prodeje pozemků do vlastních řad

Někdy to tak bývá, že někdo ve své horlivosti vylije vaničku i s dítětem. Pěkným příkladem toho je současná situace kolem dvanáct let starého prodeje pozemků města podnikateli Pavlovi Pokornému.

Nejprve v krátkosti fakta. Město neuspělo u soudu ve sporu o náhradu škody za to, že podnikatel Pokorný nepostavil podle dohody dětské hřiště. To bylo součástí vyrovnání za to, že město prodalo v roce 2004 podnikateli výhodně pozemky. Město od té doby vede nesplněný Pokorného slib jako pohledávku v účetnictví a na současné vedení spadnul úkol situaci dořešit. Radnice usilovala o dohodu s podnikatelem, to se nicméně kvůli jeho přístupu nepovedlo. Kauza tak skončila u soudu a ten rozhodl ve prospěch pana Pokorného.

Opozice v čele se zastupitelem za ČSSD Antonínem Seďou nyní žádá, aby město pokračovalo v soudním sporu a vyzývá k hledání a potrestání viníka, který celou věc způsobil. Dalo by se říct, že opozice dělá svou práci.

V tomto případě jde však o střelbu do vlastních řad. Nesporným faktem totiž je, že odpovědnost za smlouvy týkající se sporného prodeje pozemků má členka ČSSD Hana Doupovcová. Ta v té době měla jako místostarostka města na starosti resort správy majetku a byla zároveň předsedkyní komise pro nakládání s majetkem města.

Nedávný soud rozhodl v neprospěch měst zejména proto, že podmínka, se kterou tenkrát zastupitelé prodej pozemků schvalovali, tedy vybudování hřiště za minimálně 800 tis. Kč se vůbec nedostala do kupní smlouvy. Chybu napravovaly až následně schvalované smlouvy. Pochybení paní Doupovcové tedy spočívá v tom, že nezabezpečila promítnutí zásadní podmínky pro převod pozemků do první smlouvy.

Pro ČSSD není tedy nic jednoduššího, než aby po viníkovi zapátrala ve své vlastní straně. Jsem zvědavý, zda budou pan Seďa a jeho spolustraníci stále tak horliví a přijdou brzy s odhalením toho, jak celá kauza vznikla. Bude to těžké. Mimo jiné také díky faktu, že úředníci, kteří měli v té době smlouvu na starosti,  už na úřadě nepracují. To by se ale mohlo někomu hodit, když na to přijde.

Ing. Stanislav Blaha

předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
starosta
krajský zastupitel