24. května 2016

Jarní tour Petra Fialy pokračuje v Jihlavě

Předseda občanských demokratů navštívil Jihlavu, aby s lidmi diskutoval o problémech školství.

„Děsí mě, jak vláda ke vzdělávání přistupuje. Místo uvážlivé politiky ve prospěch dětí jsme svědky zavádění neomarxistických opatření od povinné školky, přes jednotné přijímačky, až po chaotickou inkluzi. Jediným výsledkem může být zhoršení kvality výuky. Ministerstvo neřeší problémy s nerovností ve financování, ani se nesnaží zlepšit podmínky pro práci ředitelů škol a učitelů. Ti jsou dlouhodobě špatně finančně ohodnoceni, proto navrhujeme, aby plat dobrého učitele byl alespoň kolem 35 tisíc korun měsíčně. Na rozdíl od vlády nechceme ale jen zvýšit tarify a sebrat odměny, ale naopak posílit nadtarifní část mzdy, aby ředitelé měli možnost odměnit učitele podle výsledků jejich práce,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Školství je velmi důležitou, ale zároveň velmi podceňovanou oblastí. Ačkoliv učitelé pracují s obrovským nasazením nejsou adekvátně ohodnoceni. Plat 35 000 korun by byl dobrou motivací, aby kvalitní učitelé ze škol neutíkali. Jako hejtman se v první řadě zaměřím na kvalitu škol zřizovaných krajem, kvalitní vzdělání je totiž cestou k dobrému životu. Chci také posílit důvěru v ředitele škol, ze kterých nynější vláda dělá pouhé administrativní pracovníky,“ tvrdí lídr ODS pro krajské volby Zdeněk Geist.

„Školy mají hlavně vzdělávat, nyní jsou ale ředitelé i učitelé zatíženi zbytečným papírováním. Rostoucí byrokracii musíme osekat a zaměřit se na to, co je skutečně podstatné. V Senátu budu dál bránit škodlivým návrhům levice, která zavádí povinnou školku, jednotné přijímačky na střední školy a šikanuje učitele úkoly, které s vlastní výukou často vůbec nesouvisí. Kvalitní vzdělání je cestou k ekonomické prosperitě naší země. Věřím, že po podzimních volbách budou mít rozumné návrhy v Senátu větší váhu,“ řekl senátor Miloš Vystrčil, který bude na podzim svůj mandát obhajovat.