2. května 2016

K 25 letům ODS: Vědět, co je důležité a správné

Rozhovor Miloše Vystrčila pro Jihlavské listy a fotogalerie z Dne otevřených dveří Modrého domu v Jihlavě.

* V jaké kondici je podle vás ODS v roce 2016?

Kondici ODS bych trochu v nadsázce přirovnal ke kondici člověka - úspěšného sportovce, který překonal poměrně vážné onemocnění a nyní se s chutí pustil opět do intenzivního tréninku a má velkou chuť získat zpět ztracenou sebedůvěru, přízeň diváků a něco dokázat. Občas se mi zdá, že se první výsledky již začínají dostavovat, snadné to ale rozhodně není.

* Myslíte, že má ODS ještě někdy šanci stát se silnou stranou, která by mohla vládnout nebo spoluvládnout? Nebo je pravice a pravicové smýšlení na úbytě?

Myslím - jsem přesvědčen, že ODS má šanci se opět stát silnou stranou. Již dnes je opět na pravici nejsilnější. Bude k tomu potřeba ale ještě hodně pokory, práce a trpělivosti.

* Čím to je, že zakladatelé nebo spoluzakladatelé stran z nich nakonec odcházejí - mám na mysli Václava Klause, nebo i Miloše Zemana z ČSSD?

To je spíše otázka na ně než na mne. Ty důvody mohou být různé.

* V Jihlavě dokonce odešel z ODS její spoluzakladatel, exstarosta Vratislav Výborný - a přešel až do ČSSD. Z ODS odešel i bývalý náměstek primátora Radek Vovsík. Nedělá ODS něco špatně?

Lze na to reagovat třeba jmenováním lidí, kteří do ODS v poslední době naopak přišli nebo se do ní třeba nazpět vrátili. Příklady mohou být třeba současný předseda ODS Petr Fiala nebo současný lídr krajské kandidátky Zdeněk Geist. Tím nechci tvrdit, že je ODS bez chyb. Při většině rozchodů to zpravidla bývá tak, že nebývá zcela bez viny ani jedna strana.

* ODS byla založena před 25 lety, v dubnu 1991. Mohl byste krátce charakterizovat působení vašich předsedů v čele strany? Václava Klause, Mirka Topolánka, Petra Nečase a Petra Fialu?

Chcete po mně subjektivní hodnocení, kterého se možná jednou v podrobnější podobě dopustím v nějaké knize, pokud někdy nějakou asi až v důchodu napíši. Proto si dovolím pouze velmi stručně napsat, že není pravdou, že by Václava Klause nezajímaly názory ostatních. V Mirkovi Topolánkovi jsem se nikdy moc nevyznal a Petra Nečase potkal osud, který se mi nechce komentovat. S Petrem Fialou se mi spolupracuje velmi dobře a rozhodně nesouhlasím s názory, že je nevýrazný nebo málo zajímavý. Naopak. Bohužel slušnost a kultivovanost se dnes příliš nenosí. A známkou ohodnotit jejich působení ve funkci? Jednou známkou se jejich působení ohodnotit nedá, a jestli dám dohromady někdy svůj nějaký komplexnější názor, dnes nevím. Lidé byli znechuceni politikou, a také proto dali v posledních volbách hlas hnutí ANO, které se tváří, že není politické. Uvědomuje si ODS a poučila se z toho, že je to i její „zásluhou", že lidé přestali stranám věřit? Uvědomuje a poučit se snaží. Čas ukáže, do jaké míry se nám to podaří.

* Kdy se podle vás lidem vrátí důvěra v politické strany, potažmo v ODS?

To bych také rád věděl. Rozhodně nemůžeme čekat, že se tak stane rychle a bez práce. Důvěra se rychle ztrácí a pomalu získává zpět. Nutnou podmínkou návratu důvěry je, abychom fungovali bez průšvihů a měli jasný program a slušné a zároveň výrazné představitele. Záležet bude ale i na našich politických soupeřích a jejich chování a schopnostech. Jak přesvědčit lidi, že jen politické strany s ideologií mají budoucnost? Dlouhodobě je nejlepším důkazem historie demokraticky vyspělých zemí. V krátkodobém horizontu se o tom přesvědčuje obtížně. Myslím, že důležité jsou také osobnosti a jejich postoje.

* Co bylo podle vás největší chybou, kterou ODS za dobu svého působení udělala?

Jak jsem již napsal, nikdo není bez chyby. Osobně si myslím, že naší největší chybou bylo, že někteří naši členové zapomněli, že politika je především služba, a ne nástroj pro uspokojení vlastních potřeb. A naopak největším kladem? ODS vždy hájila osobní svobodu a věřila ve schopnosti člověka, rodiny, obce se o sebe, o svoji rodinu, o své území postarat bez zbytečných berliček a škodlivého paternalismu.

* Umíte si představit, kde bude ODS za deset let, nebo dokonce za dalších 25 let?

Představit si umím ledacos. Osobně bych si přál, aby za dalších 25 let jsme měli kolem sebe alespoň tolik svobody a tolik možností, jako máme dnes. Zejména pro naše mladší následovníky bude nesmírně těžké v tom čím dál více bláznivém světě se ctí obstát. Množství dostupných informací roste geometrickou řadou. A tak je pořád obtížnější poznat, co je a co není důležité a správné. Přál bych si proto, aby ODS zůstala - byla takovou stranou, která bude vědět, co je důležité a správné, a bude to umět lidem sdělit takovým způsobem, že jí to budou věřit.

Převzato z: Jihlavské listy | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: Petr Klukan | Téma: Ekonomika

RNDr. Miloš Vystrčil

místopředseda strany a předseda ODS na Vysočině